Οι δέκα προτάσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων στον δήμο Ωραιοκάστρου



Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δέκα προτάσεις για την εφαρμογή του νόμου και την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα στον δήμο Ωραιοκάστρου παρουσίασε ο Υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια θεματικής εκδήλωσης με θέμα «Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων» που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την τοποθέτησή του, χαρακτήρισε πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στο Ωραιόκαστρο, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονται σε περισσότερα από 1.000 σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στην περιοχή. Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την αποτυχία της διοίκησης στο ζήτημα αυτό, καθώς έδειξε αδιαφορία, έλλειψη ευαισθησίας, άγνοια και χαμηλή προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Εμείς παραθέτουμε τις δικές μας προτάσεις για την οριστική και σε βάθος χρόνου επίλυση του ζητήματος», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».

Τα αδέσποτα στον δήμο Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν εγκαταλειφθεί και μεταφερθεί από άλλες περιοχές σε ένα ποσοστό 40%. ‘Ενα 20% είναι χαμένα ή εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα, ένα 20% προέρχεται από αναπαραγωγή μη στειρωμένων αδεσπότων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι τσομπανόσκυλα ή εγκαταλελλειμένα κουτάβια από μη στειρωμένα οικόσιτα.

Αναλυτικά οι δέκα προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον κ.Παπακωνσταντίνου και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας»

1.Άμεσες και επιθετικές στειρώσεις μέσα σε διάστημα έξι μηνών όλων των θηλυκών και των επιθετικών αρσενικών αδέσποτων ζώων. Άμεση καταγραφή και διαχείριση των επιθετικών αδέσποτων για να πάψουν να αποτελούν κίνδυνο
2.Συνεργασία για τις στειρώσεις με όλους τους κτηνιάτρους του δήμου μας και αξιοποίηση των υποδομών τους
3.Ενίσχυση του Φιλοζωικού Συλλόγου και των εθελοντών φιλόζωων με τροφές και φάρμακα
4.Αυστηροποίηση του ελέγχου και των προστίμων για την εγκατάλειψη ζώων εντός των ορίων του δήμου και εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων για την αποτελεσματική εφαρμογή του ν.4039/2012.
5.Συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους και τους κτηνοτρόφους για τη σήμανση σε κυνηγόσκυλα και τσομπανόσκυλα
6.Ενίσχυση των προγραμμάτων υιοθεσίας και εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων. Θεσμοθέτηση κινήτρων προς τους δημότες που θα υιοθετήσουν ένα αδέσποτο (δωρεάν κτηνιατρική παρακολούθηση για δύο χρόνια)
7.Καταγραφή όλων των στειρωμένων και σημασμένων αδέσποτων - Συνεχής παρακολούθηση και ψηφιοποίηση μητρώου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων
8.Παραχώρηση χώρου για στέγαση της Φιλοζωικής, δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής δημότη
9.Εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα για τις δράσεις που αφορούν τα αδέσποτα. Αγορά ειδικού μέσου για τη μεταφορά αδέσποτων
10.Συνεργασία με ανεξάρτητους συλλόγους και ιδιωτικές εταιρείες για χορηγίες

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Φιλοζωικής, του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, κτηνίατροι και πλήθος κόσμου.







Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!