Οικολογία - Πράσινη λύση: Σε λάθος κατεύθυνση οι δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

 


Σε λάθος κατεύθυνση οι δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων


Κατά την προχθεσινή επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης, εξέφρασε το στόχο της κυβέρνησης να κατασκευασθούν πολλά μεγάλα ιδιωτικά κεντρικά εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος. Μάλιστα ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, προβάλλοντας ως δικαιολογία το γεγονός ότι ως χώρα δεν υλοποιούμε τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ και ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω συγκριτικά με την Ευρώπη στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων θέτουν ως προτεραιότητα το σχεδιασμό για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, την επανάχρηση και τη διαλογή στην πηγή. Όχι την ακριβή και ενεργειακά ασύμφορη μεταφορά τους και το διαχωρισμό τους σε μεγάλες κεντρικές μονάδες, που οδηγούν μετά υποχρεωτικά στην καύση τεράστιων ποσοτήτων δευτερογενών καυσίμων από τη βιομηχανία. Για να υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες χρειάζεται πρωτίστως η σωστή ενημέρωση και συμμετοχή - ενεργοποίηση των πολιτών (με τη συνδρομή της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας), η δημιουργία τοπικών πράσινων σημείων και άλλων σχετικών υποδομών με λειτουργίες επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης, η έμπρακτη υποστήριξη των δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών και των ελεγκτών περιβάλλοντος, η αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες του κράτους.  

Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Για άλλη μια φορά ο κύριος Χατζηδάκης φαίνεται να αγνοεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους στόχους τους οποίους θέτει, ενώ φαίνεται να βάζει ο ίδιος ως στρατηγικό στόχο να παραμείνουμε ουραγοί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τους στόχους ανακύκλωσης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε ένα τέτοιο αδιέξοδο και κοστοβόρο μοντέλο. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κύριος Χατζηδάκης είναι πως αυτό το στοίχημα δεν είναι ζήτημα πολιτικού κόστους, αλλά ζήτημα βιωσιμότητας και ευημερίας των μελλοντικών γενιών”.  

Το γραφείο τύπου της παράταξης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!