BRAU2: Μπιενάλε Έργων Αποκατάστασης &Επανάχρησης Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων




CICOP Ιtalia – Δήμος Παύλου Μελά 

BRAU2 : Μπιενάλε Έργων Αποκατάστασης & Επανάχρησης Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων

 ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Υπό την Αιγίδα των ICOMOS, ICCROM, UNESCO (Italian Commission), Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ministero per i Beni e le Attività Culturali

Η Δεύτερη Μπιενάλε Έργων Αποκατάστασης & Επανάχρησης Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων που θα υλοποιηθεί από τις 15 έως τις 30 Οκτωβρίου στο δήμο Παύλου Μελά περιλαμβάνει εκθέσεις υλοποιημένου και προγραμματισμένου έργου αποκατάστασης μνημείων πολιτισμού, επιστημονικά συνέδρια σχετικά με το θέμα και παράλληλες εκδηλώσεις προβολής και ευαισθητοποίησης του ευρύ κοινού για την σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η θεματική της δεύτερης αυτής διοργάνωσης αρθρώνεται γύρω από την ιδέα των ιστορικών τόπων περί τον άξονα της Εγνατίας οδού  και συμμετέχουν σ' αυτήν η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, θα διαθέσουν εκθεσιακούς χώρους οι εξής πόλεις:  Bari, Sfasano, Brintisi, Taranto και Lecce στην Ιταλία, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και  Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα και Edirne, Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία.

15 – 30 Οκτωβρίου, καθημερινά 12μ.μ. – 08μ.μ.
(Στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών)

Έκθεση έργου αποκατάστασης κτιρίων & συνόλων
Τα έργα που θα περιληφθούν στον κορμό της έκθεσης αφορούν υλοποιημένες παρεμβάσεις σε μνημεία και ιστορικούς τόπους από τον διεθνή χώρο. Θα εκτεθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες: μόνιμες παρεμβάσεις σε μικρές ιστορικές πόλεις, αποκαταστάσεις μνημειακών συνόλων, στρατηγικές επανάχρησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων και συγκροτημάτων στον αστικό και περιαστικό χώρο και παρεμβάσεις στην μοντέρνα πολιτιστική κληρονομιά. Σε διακριτή  ενότητα θα προβάλλονται οι μελέτες αποκατάστασης που αφορούν μνημεία και σύνολα του δήμου όπως των κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά καθώς και μια εξέχουσα μελέτη για την αποκατάσταση της θεολογικής σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη.

 Όψεις πέρα από το χακί”
(Έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη “Όψεις” )

Η έκθεση φωτογραφίας θα παρεμβάλλεται μεταξύ των επιστημονικών μελετών αποκατάστασης, υποστηρίζοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του εκθεσιακού χώρου αλλά και δίνοντας παράλληλα  μέσα από το βλέμμα των φωτογράφων μιαν άλλη όψη της ζωής ενός στρατοπέδου. Η έκθεση περιλαμβάνει 40 περίπου φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων, φωτογράφων μελών της λέσχης, σε διάφορες χρονικές περιόδους κυρίως στο στρατόπεδο Παύλου Μελά αλλά και σε κάποια άλλα στρατόπεδα. Οι μεγάλοι κενοί χώροι των στρατοπέδων με πράσινο, εγκαταλελλειμένα κτίρια, νέους πολλές φορές χρήστες αλλά και επισκέπτες, απογυμνωμένοι από τα χρώματα, τη ζωή και τους ήχους του χακί, αποτέλεσε ένα ξεχωριστό ερέθισμα για τη φωτογραφική προσέγγιση.

15-18 & 21-24 Οκτωβρίου, 10π.μ. – 11.30 π.μ.
  (Στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά)

Γεμίζοντας το αστικό κενό με παιδικές σκέψεις”
(Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού )

Πρόκειται για δραματοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πέμπτης τάξης δημοτικού, δημοτικών σχολείων του Π.Σ.Θ. Στο πρώτο σκέλος των προγραμμάτων τα παιδιά, με τη βοήθεια εμψυχωτών και ηθοποιών των θεατρικών ομάδων του Δήμου, θα περιηγηθούν στην ιστορία του στρατοπέδου ενώ στο δεύτερο σκέλος θα καταγράψουν με διάφορα καλλιτεχνικά μέσα τις ιδέες τους για την επανάχρηση του στρατοπέδου.
(Τον σχεδιασμό και την οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός αποκατάστασης Τ.Ε., Ειρήνη Καστανίδου με την παιδαγωγική εποπτεία της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Βιργινία Αρβανιτίδου)

15-17 & 22-24 Οκτωβρίου,  11π.μ.-1μ.μ. και 5μ.μ.-7μ.μ.
Διαδρομές μνήμης”
(Ξεναγήσεις στον τόπο και την ιστορία του)

Ξεναγήσεις κοινού από τον συγγραφέα Σπύρο Λαζαρίδη με τίτλο “Διαδρομές μνήμης” κατά μήκος της οδού Λαγκαδά που θα εξελιχθεί σε μια περιήγηση σε τόπους και εποχές. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης θα αναδυθεί μέσα από τη βόλτα σε κτίρια και σε ταφικά σύνολα που σημάδεψαν αυτόν το δρόμο από την αρχή της χάραξής του.
Τα σημεία στάσης θα είναι : το Ορθόδοξο νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής, το Καθολικό νεκροταφείο, τα Συμμαχικά κοιμητήρια, τα κτήρια των καθολικών και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο  2313-302-835 κα Κατερίνα Μαρκίδου.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
06.00μ.μ.  
Τελετή εγκαινίων της έκθεσης BRAU2.Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα “Κονσέρτ Κουαρτέτ”.  Θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου
10.00 π.μ.
Ημερίδα με τίτλο: “Ιστορικά Ισλαμικά Τεμένη. Τεκμηρίωση – Προστασία – Ανάδειξη. Καινοτόμες Προσεγγίσεις”
Οργάνωση:   Τεχνική Υπηρεσία της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων
Θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών
08.00 μ.μ.
Θεατρική Παράσταση με τίτλο “Τ' Αρμούρη ο Υιόν”  σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαχαραλάμπους
Θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο ''Χρήστος Τσακίρης'' Λαγκαδά 221-Σταυρούπολη

Κυριακή 20 Οκτωβρίου
08.00 μ.μ.
Συναυλία Ανδρέα Καρακότα
Θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά  (έναντι Δημαρχείου)

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου
10.00π.μ.
Ημερίδα με τίτλο: “The meaning of Via Egnatia as a cultural axis”
οργάνωση: CICOP
(Επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά, στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών)
Διοργάνωση:
Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Αθλητισμού -Γραφείο Δημάρχου Δήμου Παύλου Μελά
Οργανωτική επιτροπή:
Παρασκευή Κούρτη
Έλσα Μιχαηλίδου
Στάθης Αναστασιάδης
Τίνα Σουσουράδα
Τριαντάφυλλος Κουρούκλας
Κατερίνα Μαρκίδου

Γραφιστική Επιμέλεια:
Λευτέρης Αλεξιάδης

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση www.pavlosmelas.gr και http://brau.cicop.it

Δείτε το πρώτο μέρος της παρουσίασης εδώ
και το δεύτερο μέρος εδώ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!