Δυτ. Θεσσαλονίκη: 100.000 θα εκκενώσουν τα σπίτια τους για την απενεργοποίηση της βόμβας; Δείτε την πιθανή ημερομηνία!


Το avatonpress.gr σας παρουσιάζει ένα ακόμη σημαντικό θέμα, μία σημαντική εξέλιξη για το θέμα της βόμβας που βρέθηκε στο Κορδελιό, όπως προέκυψε από πληροφορίες αλλά και από εκπομπή της ΕΡΤ3 και τις δηλώσεις της κ. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης.

100.000 κάτοικοι τριών δήμων της Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Εύοσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα πρόκειται να απομακρυνθούν την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, από τα σπίτια τους για αρκετές ώρες προκειμένου να εξουδετερωθεί με ασφάλεια η βόμβα που βρέθηκε σε βενζινάδικο στο Κορδελιό.
Ενώ την Τετάρτη που βρέθηκε η βόμβα, ανακοινώθηκε πως είναι θέμα ωρών η απομάκρυνσή, μετά το έλεγχο της κατάστασης από την ειδική μονάδα του Στράτου που ήρθε από την Αθήνα για να την εξουδετερώσει, κρίθηκε πως δεν πρόκειται για απλή περίπτωση και πως πρέπει να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για να μην υπάρξει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους κατοίκους.
Ο τύπος της βόμβας έχει ταυτοποιηθεί από τον στρατό, είναι του τύπου AN-M43 των 500lb (250 κιλά) και ρίχτηκε στις 24-9-1944 κατά την φάση απομάκρυνσης των Γερμανών από την Ελλάδα στην κατοχή, από αμερικάνικα βομβαρδιστικά τύπου B-24 στον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Διαλογής. Αυτό προκύπτει από τα αρχεία του αμερικάνικου στρατού και από έρευνα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου-Κορδελιού το 1999.
Από το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Τραυλού της ΕΡΤ3 της Παρασκευής και μετά από επικοινωνία με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου


προκύπτει το συμπέρασμα πως οι αρχές προσανατολίζονται να απομακρύνουν την βόμβα την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να οργανωθεί η απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα περίπου 2 χλμ. από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.
Πρόκειται για μία τεράστια κατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα τριών Δήμων, το σύνολο του Ελευθερίου-Κορδελιού, τμήμα του Εύοσμου μέχρι την πλατεία, το σύνολο των εγκαταστάσεων των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, τμήμα του Δήμου Δέλτα και τμήμα της Μενεμένης.
Αρμόδια υπηρεσία για οργάνωση την απομάκρυνση των κατοίκων είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 3613/2007 σε συνεργασία με τους τρεις Δήμους. Βέβαια εδώ και δύο βδομάδες δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο νέο κτήριο που μεταστεγάζονται σταδιακά οι υπηρεσίες της, καθότι εδώ και δύο βδομάδες δεν ανακοινώνονται οι μετρήσεις των ρύπων για κανένα σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανση στη Θεσσαλονίκη.
Στην όλη επιχείρηση εμπλέκονται σχεδόν των σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας, όλες οι ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και η εταιρεία παροχής αερίου.
Ανάλογες επιχειρήσεις εκκένωσης έχουν γίνει στη Γερμανία τελευταία όπου και εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις παλιές βόμβες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο στο Βερολίνου εκτιμάται πως υπάρχουν θαμμένες περίπου 3.000 βόμβες.
Περίπου το 15% των βομβών που έπεσαν στον πόλεμο δεν εξερράγησαν.
Γίνονται συνεχώς συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων στην επιχείρηση, για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα. Από την Δευτέρα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.




Δείτε την πρώτη δημοσίευση του avatonpress.gr  με το εκπληκτικό βίντεο που δείχνει τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν ΕΔΩ





















πηγή facebook.com


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!