Το δίκτυο 50 κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)! Δικτυώνετε, γίνετε αντικείμενο μελέτης και δίνει νέα εκκίνηση στον αγώνα τους


Το δίκτυο 50 συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας έδωσε το παρόν του στο ΑΠΘ, έπειτα από κάλεσμα του καθηγητή κ. Μπαϊρακτάρη Κωνσταντίνου, του τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
 Σκοπός του καλέσματος ήταν η παρουσίαση του αγώνα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας, στα πλαίσια του μαθήματος του ¨Κοινωνικού Αποκλεισμού¨.
Η παρουσίαση έγινε από μία εξαμελή ομάδα από το συντονιστικό του δικτύου 50 (Σπάσος Μιχάλης, Μπακατσής Κώστας, Χαιδευτός Κλεάνθης, Τσακίρη Ελευθερία, Ζέρβας Δημήτρης, Τσακίρη Μάγδα), προς τους φοιτητές που παρακολουθούσαν στο τρέχον εξάμηνο το συγκεκριμένο μάθημα.

Την παρουσίαση προλόγισε η υποψήφια διδάκτορας του τμήματος, Μαρία Μιγκιάνη.

Η παρουσίαση από το δίκτυο 50 περιλάμβανε 2 μέρη:
 α) το ιστορικό – χρονικό του αγώνα καθώς και την αναφορά στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και τον αχρείαστο υπερδιαστασιολογημένο ΣΜΑ Ευκαρπίας

β) το πώς αντιμετωπίστηκε από το δίκτυο 50, ο επιστημονικός μονόλογος των ¨ειδικών¨, ο ψυχολογικός πόλεμος που δέχτηκαν οι κάτοικοι με την τρομοκράτηση των συλλήψεων, των δικαστηρίων και των ΜΑΤ,  ο επικοινωνιακός αποκλεισμός που είχαν από τα κραταιά ΜΜΕ της πόλης, η στημένη δημοσκόπηση, τα χιλιάδες προπαγανδιστικά φυλλάδια που σκορπίστηκαν σε όλη την πόλη, οι δεκάδες διαφημίσεις στα ΜΜΕ της πόλης κ.ά. 

Το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο όλο το δίωρο που κράτησε το μάθημα, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν πολλές ερωτήσεις από τους φοιτητές/ τριες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε στους φοιτητές/τριες, η επιμονή και η αντοχή των κατοίκων στη συνέχιση του αγώνα τους, παρόλο το ψυχολογικό πόλεμο που δέχτηκαν αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους που επιχείρησε ο σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης (πλέον ΦΟΔΣΑ). Επίσης τους ρώτησαν πως θα συνεχίσουν από εδώ και στο εξής τον αγώνα τους.

Η επιτροπή του συντονιστικού, ανέφερε ότι ¨ο αγώνας θα συνεχιστεί και σύντομα θα ξεκινήσει μία νέα μεγάλη προσπάθεια, όπου με κινητοποιήσεις και δράσεις πιστεύουμε ότι θα ξανασταματήσουν τα έργα. Η ισοπέδωση της πλαγιάς των 100 στρεμμάτων, τα ψέματα αλλά και οι  ¨κωλοτούμπες¨ μελών του συνδέσμου ΦΟΔΣΑ που τώρα πλέον ισχυρίζονται αυτά που αναφέρουμε εμείς εδώ και 2 χρόνια, αλλά και το ότι δεν προωθείται τίποτα στο θέμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουν εξοργίσει τον κόσμο, που βλέπει ότι η Ευκαρπία πάει να πληρώσει τα σπασμένα της ανικανότητας του συνδέσμου ΦΟΔΣΑ και της υλοποίησης ενός εξωπραγματικού περιφερειακού σχεδιασμού.  Ο κόσμος είναι έτοιμος να αντιδράσει ξανά και μάλιστα πολύ πιο δυναμικά, γιατί είδε ότι οι φόβοι του επαληθεύτηκαν. Για αυτό σας καλούμε στην ημερίδα – εκδήλωση που θα οργανώσουμε στις 20 Δεκεμβρίου στην Ευκαρπία στις 7 το απόγευμα. Εκεί θα τεθούν όλα σε μία νέα βάση εκκίνησης.¨
Από τη μεριά τους οι φοιτητές, αλλά και ο καθηγητής τους, ο κ. Μπαϊρακτάρης, δέχτηκαν το κάλεσμα και πήγαν ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας το δίκτυο 50 να ξανά έρθει εκ νέου για να μιλήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις, αλλά και να συνδιοργανώσουν μία ημερίδα μέσα στο ΑΠΘ, για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και τις πολύπλευρες διαστάσεις του μέσα από τον αγώνα των κατοίκων.

Το δίκτυο 50 δέχτηκε και μάλλον θα υπάρχει συνέχεια.

Σχόλιο Avatonpress.gr : Σπουδαία παρουσίαση έκανε το  δίκτυο 50, που πραγματικά ενθουσίασε το φοιτητικό κοινό αλλά και τον καθηγητή του που τους κάλεσε. Αυτό φάνηκε από τις πάμπολλες ερωτήσεις, αλλά και από το τεράστιο ενδιαφέρον για τον ψυχολογικό – επικοινωνιακό πόλεμο που δέχτηκε το δίκτυο 50, αλλά άντεξε.

Βγήκε όμως και μία μεγάλη είδηση… ότι ξεκινάει νέος γύρος κινητοποιήσεων! Άρα αναμένουμε την ανακοίνωσή τους για την ημερίδα και γιατί όχι και ένα δελτίο τύπου που να μας εξηγούν τι έχει γίνει εδώ και καιρό και τι θα κάνουν στο άμεσο μέλλον. Ο κόσμος περιμένει απαντήσεις και είναι σίγουρο ότι θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα τους. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!