Πρόταση Αξιοποίησης πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου [video]


ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ
από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου και την αρχιτέκτονα – ιστορικό περιβάλλοντος, Βιβιάννα Α. Μεταλληνού

Ανάμεσα στις ροές των χειμάρρων και τους βορειοδυτικούς ανέμους, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή του μικροκλίματος της περιοχής και του μακροκλίματος ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας Πρασίνου Θεσσαλονίκης ΟΡΘΕ-ΑΠΘ, η πράσινη αξιοποίηση  των πρώην στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων θα ενισχύσει σημαντικά τη ζώνη πρασίνου της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στα 7μ2 (σήμερα το συγκεκριμένο νούμερο φτάνει τα 2,47μ2/κάτοικο την ώρα που το ευρωπαϊκό κατώτατο όριο αγγίζει τα 10μ2/κάτοικο).
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση αξιοποίησης που πρόκειται να καταθέσουμε βασίζεται στην επανάχρηση των υφιστάμενων κτιρίων, στην εκμετάλλευση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και την αναζωογόνηση του ελεύθερου χώρου. 
Κύριο μέλημά μας αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσα από σχετικές δράσεις με την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η ενεργοποίηση του Καρατάσιου θα δημιουργήσει προοπτικές κινητικότητας σε ολόκληρη την πόλη με κέντρο την περιοχή του πάρκου. Η εισροή επισκεπτών αναμένεται να είναι μεγάλη για τις εξής ποικίλες χρήσεις:
Πολιτιστικοί ξενώνες σε συνεργασία με την «κίνηση των 5 μουσείων της Θεσ/νίκης»
Γραφεία πολιτιστικών συλλόγων & οικολογικών οργανώσεων
Καταφύγιο αδέσποτων ζώων (προώθηση υιοθεσιών και κλινική αποκατάσταση σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Κλινική ΑΠΘ)
Θεραπευτική ιππασία (ΑμεΑ)
Χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων & πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Εκπαιδευτικές & ψυχαγωγικές εκδρομές μαθητών
Αστική φάρμα με οικόσιτα ζώα της ελληνικής υπαίθρου
Περιαστικές καλλιέργειες
Καλλιτεχνικά εργαστήρια
Αθλητισμός
Adventure park - Πάρκο επιδεξιοτήτων
Χώροι πολιτιστικών & κοινωνικών εκδηλώσεων
Αξιοποίηση του υφιστάμενου περιμετρικού και εσωτερικού οδικού δικτύου για ποδηλασία, πεζοπορία & jogging
Ανασύσταση αλσυλλίου
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Εκμεταλλευόμενη τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον πολιτισμό και το περιβάλλον με την επωνυμία SEE, η Ελλάδα συμμετέχει αυτή την περίοδο σε ένα τέτοιο με τον τίτλο «Πολιτιστικοί Κήποι της Ευρώπης».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδείχθηκε ως «Best Practice/Καλή Τακτική», γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχίσει στην επόμενη περίοδο 2014 – 2020  με νέα χρηματοδότηση.
Η πρόταση αξιοποίησης που καταθέτουμε μπορεί να καταστεί επιλέξιμη με μεγάλο κονδύλιο χρηματοδότησης, εντασσόμενη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο, με παρότρυνση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου, έγιναν 9 ερωτήσεις  σχετικές με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και 2 ανάλογες στο Ευρωκοινοβούλιο.  
Στην τελευταία ερώτηση απαντά εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανήκει το Καρατάσιου, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, λέγοντας πως εφόσον δεν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης, το στρατόπεδο μπορεί αυτόματα να περιέλθει για πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 5 Φεβρουαρίου 2013 έγινε δημοτικό συμβούλιο στο δήμο Παύλου Μελά με θέμα την διεκδίκηση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Δυστυχώς, οι προτάσεις και οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το Καρατάσιου να κινδυνεύει να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με την πρόταση αξιοποίησης που καταθέτουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, θέλουμε να δηλώσουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον των συλλόγων, φορέων και πολιτών για το Καρατάσιου και να αποτρέψουμε οριστικά το ξεπούλημά του.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!