Ανταλλάσσω το σπίτι μου! Η νέα τάση στα ακίνητα μετά το πάγωμα της αγοραπωλησίας!

Η ανταλλαγή σπιτιών είναι ένα ακόμη σημείο των δύσκολων οικονομικά καιρών. Αυξάνονται, δηλαδή, όσοι προτιμούν να ανταλλάξουν το σπίτι τους με ένα άλλο, αφού δεν μπορούν να το πουλήσουν. Πρόκειται για μια τάση που έχει εμφανιστεί στην αγορά τους τελευταίους μήνες και δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι εξειδικευμένοι ιστότοποι αγγελιών έχουν δημιουργήσει ειδική κατηγορία με ανταλλαγές σπιτιών.

Έτσι, σύμφωνα με πολύ πρόσφατες αγγελίες :

-μονοκατοικία 83 τ.μ. στο Περιστέρι, με ιδιόκτητη ταράτσα που βρίσκεται σε οικόπεδο 170 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 300 τ.μ., ανταλλάσσεται με κτήμα ίσης αξίας με το ακίνητο και έκτασης άνω των 8 στρεμμάτων σε Δυτική Ελλάδα, Επτάνησα, Πελοπόννησο και αλλού
-νεόδμητο διαμέρισμα, 86 τ.μ., στην Άνω Γλυφάδα, πρώτου ορόφου, προσόψεως, που κατασκευάστηκε το 2012, και διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και φυσικό αέριο ανταλλάσσεται με οικόπεδο στα Νότια προάστια και μετρητά
-διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Παγκράτι, δευτέρου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και κλειστό πάρκινγκ ανταλλάσσεται με εξοχικό ή αγροτεμάχιο
-διαμέρισμα 130 τ.μ. στην Κηφισιά, κατασκευής 1985, με αυτόνομη θέρμανση και απεριόριστη θέα, ανταλλάσσεται με μονοκατοικία
-ρετιρέ 105 τ.μ. στο Γκάζι με απεριόριστη θέα ανταλλάσσεται με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας
-δύο οικόπεδα στα Γλυκά Νερά που είναι εντός σχεδίου και διαθέτουν συντελεστή δόμησης 0,8 ανταλλάσσονται με ταξί


Πόσο εύκολη είναι η ανταλλαγή ακινήτων;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, σε μια εποχή όπου η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει, λίγες είναι οι περιπτώσεις ανταλλαγής ακινήτων που στέφονται με επιτυχία.

Σε αντίθεση με την «κλασική» αγορά και πώληση, όπου ο αγοραστής επιβαρύνεται με τα περισσότερα έξοδα, στην ανταλλαγή πληρώνουν και ο αγοραστής και ο πωλητής, μια και τα δύο μέρη πωλούν και αγοράζουν.

Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που ανταλλάσσονται, δηλαδή και των δύο ακινήτων. Επίσης, στα έξοδα αυτά προστίθεται η αμοιβή του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου.

Αυτή η «νέας γενιάς» πώληση μέσω ανταλλαγής είναι μια σχετικά σύνθετη διαδικασία, όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες, οι οποίοι εφιστούν προσοχή. Τα δύο μέρη, δηλαδή, θα πρέπει να ερευνούν εάν η αξία του ακινήτου που αποκτούν αντιστοιχεί στην αξία εκείνου που δίνουν.








zougla


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!