Ένας παράδεισος στη Δυτ. Θεσσαλονίκη: Βάθρες και καταρράκτες... θυμίζουν Σαμοθράκη, 600 μέτρα από την πόλη! (ρεπορτάζ)

βάθρα 
(Ρεπορτάζ avatonpress.gr)
Πως θα φαινόταν, αν σας λέγαμε ότι μία ανάσα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, με πλατάνια, τρεχούμενα νερά, βάθρες, καταρράκτες και με μία απίστευτη διαδρομή ανάμεσα σε λόφους;
Θα διστάζατε και θα σκεφτόσασταν το Σέιχ - Σου, ίσως! 
Όχι δεν είναι εκεί, αλλά 600 μέτρα από την Ευκαρπία με σχετικά γρήγορη και εύκολη πρόσβαση!

Αυτά ακούγαμε εδώ και καιρό σαν avatonpress.gr από κατοίκους και  ΦιλοΠεριβαλλοντικούς Συλλόγους της περιοχής και δεν το πιστεύαμε,
καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι έχουμε μία γεύση Σαμοθράκης (γνωστή για τις βάθρες και τα πλατανορέματά της), μία ανάσα από τα σπίτια μας!

Το avatonpress.gr έκανε λοιπόν μία ¨εξερεύνηση¨ στο Πλατανόρεμα, όπως το ονομάζουν, για να το διαπιστώσει. Και εκπλαγήκαμε ευχάριστα!
Ένα ρέμα καλά κρυμμένο ανάμεσα στους λόφους, βορειοανατολικά της Ευκαρπίας, στην περιαστική της ζώνη, με κατεύθυνση από το Δερβένι και το Φίλυρο προς την Ευκαρπία.
Μία περιαστική ζώνη που αντέχει ακόμη παρά τα περιβαλλοντικά ¨χτυπήματα¨ (βλέπε εξωτερική περιφερειακή, νταμάρια, Σ.Μ.Α., πρώην χωματερή Δερβενίου κλπ.), στην οποία 600 μόλις μέτρα από την Ευκαρπία, κρύβεται ένας παράδεισος, αναξιοποίητος,  με μια καταπληκτική διαδρομή για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο κατά μήκος του ρέματος που είναι γεμάτο από πλατάνια, βάθρες (!) και καταρράκτες (!).

ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Το ρέμα φτάνοντας στην Ευκαρπία περνάει μέσα από το ξωκλήσι του Ιωάννη του Προδρόμου (άλλη απίστευτη τοποθεσία) και συνεχίζει ¨κάτω¨ από την Ευκαρπία.

Αξίζει να σημειωθούν 4 παρατηρήσεις που κάναμε σαν avatonpress.gr :
1. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς μακριά στη Θεσσαλονίκη για να ζήσει την εμπειρία του βουνού και των διαδρομών του. Την έχει δίπλα του στην Ευκαρπία. Το θέμα όμως είναι ότι είναι αναξιοποίητος αυτός ο παράδεισος, χωρίς πινακίδες, χώρους υποδοχής, ειδικές διαδρομές κλπ. Θα μπορούσε να αποτελεί μία έξοδος εκτόνωσης για πεζοπορία, για πικ-νικ, για ποδήλατο Mountain bike κλπ. για πάρα πολλά άτομα, αν ήταν οργανωμένος χώρος και είχε την προβολή που του αξίζει.

2. Υπάρχουν πολλά μπάζα που πρέπει να καθαριστούν.

Μπάζα νο1

εδώ φαίνεται η ρύπανση νο1 - το πλατανόρεμα εκπέμπει SOS
¨άρρωστα¨ πλατάνια μία ανάσα από τη χωματερή του Δερβενίου
3. Το ρέμα περνάει και κατά μήκος της πρώην χωματερής του Δερβενίου. Ο σκουπιδόζουμος ακόμη πέφτει ρυπαίνοντας το ρέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πλατάνια που είναι δίπλα στη χωματερή αλλά και πιο πέρα έχουν ¨αρρωστήσει¨ από την κορυφή ως τη βάση των δέντρων. Όσο πλησιάζει προς την Ευκαρπία, τα πλατάνια φαίνονται ξανά υγιή . Ένα θέμα που είχαν αναδείξει οι κάτοικοι δια μέσω του Δικτύου 50 κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ήταν η ρύπανση και h μη σωστή ανάπλαση της πρώην χωματερής του Δερβενίου. Θέμα το οποίο πρέπει άμεσα να δρομολογήσει η πολιτεία, δείχνοντας τον κατάλληλο ζήλο!

4. Υπάρχουν κοπάδια με πρόβατα και κατσίκια (από βοσκούς) που καταστρέφουν τη χλωρίδα του Πλατανορέματος, ενώ αυτό απαγορεύεται φυσικά, για όσο διάστημα παραμένει αναξιοποίητο και δεν είναι επισκέψιμο.








βάθρα 
Ας ελπίσουμε η πολιτεία επιτέλους να αναπλάσει και την πρώην χωματερή του Δερβενίου που τόσο ανεύθυνα κάνουν τα στραβά μάτια για το σκουπιδόζουμο που πέφτει στο Πλατανόρεμα. Μην ξεχνάμε ότι οι μετρήσεις έχουν δείξει τεράστιες υπερβάσεις  των ορίων, με πρόστιμα που έχει η ρίξει η περιφέρεια αλλά ο σύνδεσμος ΟΤΑ (πλέον ΦΟΔΣΑ)  δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως ως όφειλε.
 Επίσης η πολιτεία να δώσει την δέουσα προσοχή στην ανάδειξη αυτού του φυσικού τοπίου με τη μοναδική ομορφιά!


Δείτε μερικές ακόμη φωτογραφίες και απολαύστε τη φύση της Ευκαρπίας αλλά και τις φώτο που δείχνουν την εγκληματική αμέλεια της πολιτείας:

η είσοδος από τη μεριά της Ευκαρπίας
 





μία από τις σωλήνες που ρίχνουν σκουπιδόζουμο

εδώ φαίνεται η ρύπανση που προκαλεί η πρώην χωματερή του Δερβενίου

μπάζα που πρέπει να καθαριστούν









Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!