Συναγερμός στον τουρκικό στρατό – Σε απόσταση αναπνοής οι τζιχαντιστές


Πέντε μόλις χιλιόμετρα από την κουρδική πόλη της Συρίας, Άιν αλ-Άραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), στα σύνορα με την Τουρκία, απέχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Την ίδια ώρα, τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει θέσεις σε λόφο που δεσπόζει στην πολιορκημένη πόλη, καθώς ο βομβαρδισμός της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει ενταθεί, ενώ μια οβίδα έπεσε σε τουρκικό έδαφος.
«Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Κομπάνι, είναι η πιο κοντινή απόσταση από την πόλη που έχει φθάσει ποτέ το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρινίζοντας πως ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 τουρκικά άρματα μάχης, μερικά με τα πυροβόλα τους στραμμένα προς το συριακό έδαφος, έχουν πάρει θέσεις κοντά σε μια τουρκική στρατιωτική βάση βορειοδυτικά της Κομπάνι. Στήλες καπνού υψώθηκαν, καθώς οβίδες έπληξαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρές της Κομπάνι.
Περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν σήμερα το τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απάντησε με πυρά χθες, Κυριακή (28/9), όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
«Εξαιτίας των βομβών όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης», υποστηρίζει ο Τζελίλ, ένας 39χρονος μηχανικός που διέφυγε σήμερα από την Κομπάνι.
«Οι περισσότεροι φεύγουν τώρα, πριν ήταν ασφαλές, αλλά τώρα μ' αυτές τις βόμβες οι άνθρωποι δεν θα μείνουν», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει το αργότερο αύριο, Τρίτη, στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο απόφασης που να επιτρέπει την προσφυγή στη βία στη Συρία. Μια τέτοια απόφαση θα επέτρεπε στην Τουρκία να συμμετάσχει στο συνασπισμό που έχει σχηματισθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
«Το σχέδιο απόφασης πρόκειται να σταλεί στο κοινοβούλιο αύριο», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον οποίο επικαλείται το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
fdsgh
Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε χθες (28/9) σαφές πως η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει εκτός του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.
Εδώ και πολλούς μήνες, η προσεκτική στάση της Τουρκίας έναντι του Ισλαμικού Κράτους είχε απογοητεύσει τις χώρες της Δύσης, όμως το πρόσφατο ταξίδι του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ φαίνεται πως άλλαξε τα δεδομένα.
«Θα διεξάγουμε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενες Αρχές αυτήν την εβδομάδα. Θα βρεθούμε εκεί όπου πρέπει να βρισκόμαστε. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε εκτός όλου αυτού», υπογράμμισε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μια χερσαία επέμβαση θα μπορούσε να καταστεί απαραίτητη, ενώ διευκρίνισε τόσο ότι δεν πιστεύει πως μια στρατιωτική δράση θα είναι αρκετή προκειμένου να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος, όσο και ότι πρέπει να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις που θα διευθετούν τα πολιτικά προβλήματα της Συρίας και του Ιράκ.
«Το να στέλνουμε βόμβες δε μπορεί παρά να είναι μια προσωρινή λύση», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.



Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!