Από αναβολή σε αναβολή ο νέος ΕΝΦΙΑ: «Πονοκέφαλος» η έκπτωση για τα ξενοίκιαστα -Πόση θα είναι


Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί και ο νέος προγραμματισμός για το φόρο ακινήτων, καθώς η πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ πιθανόν να μην κατατεθεί στη Βουλή ούτε τη Δευτέρα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατάθεση της την περασμένη Πέμπτη ή Παρασκευή, δηλαδή αμέσως μετά από την επιστροφή του οικονομικού επιτελείου από το Παρίσι, αλλά τελικά εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού η κατάθεση μεταφέρθηκε τη Δευτέρα. Από το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο, όταν έγινε σαφές ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού δεν ικανοποίησε τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων, άρχισε νέος γύρος συσκέψεων προκειμένου να εξαντληθούν τα περιθώρια πρόβλεψης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης έκπτωσης.

Μιλώντας κανείς με κυβερνητικούς αξιωματούχους το απόγευμα του Σαββάτου, αντιλαμβανόταν ότι η διαρροή περί έκπτωσης 40% ήταν μάλλον επιθυμία παρά απόφαση, καθώς τα περιθώρια ελιγμών γύρω από το όριο των 3,2 δισ. ευρώ είναι ασφυκτικά. Είναι ενδεικτικό ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι εφικτή μια έκπτωση της τάξης του 20- 25%.

Παρά ταύτα, από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά, γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και υπολογισμοί, με στόχο να ανέβει ο πήχης της έκπτωσης όσο το δυνατόν υψηλότερα. Το «κλειδί», εάν τελικά καταστεί αυτό δυνατόν, θα είναι η πρόβλεψη πιο αυστηρών περιουσιακών κριτηρίων για τις υπόλοιπες κατηγορίες εκπτώσεων και απαλλαγών, έτσι ώστε το σχετικό κόστος να πέσει πολύ πιο κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ των αρχικών προβλέψεων.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών είναι ότι η νομοθετική ρύθμιση πάει για... Τετάρτη- το αργότερο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- προκαλώντας αυτομάτως έντονο πονοκέφαλο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στο ΚΕΠΥΟ, που πρέπει να έχουν «ανεβάσει»τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έως τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέσα στο 5νθήμερο που ακολουθεί.Ο χρόνος πιέζει το υπουργείο Οικονομικών για έναν ακόμα λόγο: αμέσως μετά από την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να γίνει η τελική φάση της εκκαθάρισης του φετινού φόρου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι όποιοι συμψηφισμοί σε σχέση με τους φόρους που θα βεβαιωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!