Ιωάννα Γαιτάνη: “Δηλώσατε ότι δεν θα απολύσετε τους εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης, αλλά δεν δεσμεύεστε, κ. Λοβέρδο” [video]

Ομιλία της Ιωάννας Γαϊτάνη στο σ/ν Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις».

"Καλείστε κ. Υπουργέ, να συνεχίσετε μια πολιτική ή καλύτερα να “διαχειριστείτε” συντρίμμια, αυτά που δημιούργησαν οι προκάτοχοί σας, συντρίμμια που αφορούν δομές για τις οποίες έχουμε πληρώσει πολλά ως φορολογούμενοι, αλλά και ανθρώπινα συντρίμμια. 

Η ιστορία της κατάργησης 49 δημοφιλών ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης και της διαθεσιμότητας-απόλυσης 2.500 εκπαιδευτικών πέρυσι το καλοκαίρι ως είδηση είναι γνωστή. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι δεν υπήρξε καμία επιστημονική τεκμηρίωση γι' αυτή την απόφαση, παρά μόνο λόγοι “εξορθολογισμού της εκπαίδευσης” ήταν αυτοί που επέβαλαν μια βίαιη και αιφνιδιαστική απόφαση, όπως οι ίδιοι αναφέρετε στο σχετικό άρθρο του Νόμου 4172. 

Οι λόγοι που επικαλείστε γι' αυτές τις απολύσεις, το ξέρετε πολύ καλά, κ. Υπουργέ, ως Συνταγματολόγος που είστε, ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές και συνιστούν παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιώσουν τα εγχώρια και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει οι εκπαιδευτικοί. Θα είστε ο Υπουργός που θα υπογράψει τις πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών εδώ και 1 αιώνα, παρά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη μονιμότητα, και τι ειρωνεία, με την επαγγελματική ιδιότητα του εκπαιδευτικού! 

Στην πραγματικότητα ολόκληροι τομείς που παντού στην Ευρώπη είναι ενταγμένοι στην τυπική εκπαίδευση, μπήκαν στο κρεβάτι του προκρούστεια χρέους και ελλείμματος και 2.500 εκπαιδευτικοί στην κρεατομηχανή των συμφωνημένων απολύσεων με την Τρόικα. “Μέσα στους 15.000 Δημοσίους Υπαλλήλους που θα απολυθούν το 2014 περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικοί”, δήλωσε ο πάντα σαφής αν όχι κυνικός κ. Μητσοτάκης. 

Για ποιον εξορθολογισμό, όμως, μιλάτε, όταν 22.000 μαθητές πέρυσι στερήθηκαν το δικαίωμά τους να σπουδάσουν μέσα στο δημόσιο σχολείο την ειδικότητα της επιλογής τους; Είναι εξορθολογισμός οι μαθητές της Β' Λυκείου να εξωθούνται να επιλέξουν άλλες ειδικότητες απ' αυτές που επιθυμούσαν και οι μαθητές της Γ' Λυκείου να μην έχουν καθηγητές στα πανελλαδικός εξεταζόμενα μαθήματα και στα μαθήματα ειδικότητας και να φτάνουν στις πανελλαδικές αλλά και να παίρνουν πτυχίο με υποβαθμισμένο επίπεδο γνώσεων; 

Αυτό που γίνεται φέτος είναι το αποκορύφωμα στη διαδικασία “εξορθολογισμού” που συνεχίζεται από σας: καλείτε τους εκπαιδευτικούς που διώξατε πέρυσι να εργαστούν ως ωρομίσθιοι φέτος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η φοίτηση των μαθητών στα εσπερινά σχολεία. Θα υπενθυμίσω ότι εσείς ο ίδιος δεν ψηφίσατε το Νόμο 4172 που οδήγησε στη διαθεσιμότητα χιλιάδες εκπαιδευτικούς και θα χρησιμοποιήσω τα δικά σας λόγια, κ. Υπουργέ, για να συνοψίσω τη στόχευση της πολιτικής που σας έλαχε να υπηρετήσετε: “χτύπημα στο ψαχνό”. 

Η ψήφιση αυτού του νόμου ήταν, πράγματι, χτύπημα στη μονιμότητα και ένα αποφασιστικό βήμα στη σταδιακή αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Ο στρατηγικός σας στόχος συμπληρώνεται από την ανήθικη πριμοδότηση του κατά τ' άλλα αδιάφθορου και αποτελεσματικού ιδιωτικού τομέα, των ιδιωτικών ΙΕΚ και ΣΕΚ, για τα οποία φροντίσατε μάλιστα να χρηματοδοτήσετε τους μαθητές προκειμένου να φοιτήσουν σ' αυτά, την ίδια στιγμή που τα αντίστοιχα δημόσια είχαν καθυστερήσει πέρυσι να λειτουργήσουν. Από πέρυσι το καλοκαίρι έχει περάσει πολύς καιρός και έχουν φροντίσει πολλοί για να παραπληροφορήσουν ή να αποσιωπήσουν τις δραματικές συνέπειες αυτής της απόφασης. 

Ποιος θα ασχοληθεί άλλωστε με “παράπλευρες” απώλειες, όπως είναι το γεγονός ότι το 80% των μαθητών που φοιτούσαν στις καταργημένες ειδικότητες είναι κορίτσια και το 70% των προς απόλυση καθηγητών είναι γυναίκες; Οι γυναίκες πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά την κρίση σας, κ. Υπουργέ, αλλά αυτό προφανώς συνιστά λεπτομέρεια σε ένα τοπίο πλήρους διάλυσης των δικαιωμάτων και ιδεολογικής ακόμα οπισθοδρόμησης σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν οι γυναίκες προορίζονταν μόνο για το σπίτι. Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα είναι “ανύπαρκτοι” εδώ και 14 μήνες από τη δημόσια συζήτηση κι όταν γίνεται αναφορά σ' αυτούς, σκοπίμως ακόμα και από επίσημα χείλη, δηλώνεται ότι αυτοί έχουν “τακτοποιηθεί”.

 Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο 174 εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί στην Ίσθμια ενώ 1540 εκπαιδευτικοί εδώ και 14 μήνες εμπαίζονται από την κυβέρνηση, καθώς παραμένουν σε ομηρεία για κάποιες θέσεις που έχουν ανακοινωθεί, χωρίς να δηλώνεται πουθενά στο κείμενο των προκηρύξεων το καθεστώς και οι όροι εργασίας. Οφείλετε σήμερα να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση: πρόκειται για οργανικές θέσεις, για προσωποπαγείς, με καθεστώς ΙΔΑΧ (ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), με ποιο βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς; Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων με μακρά εκπαιδευτική υπηρεσία, εξωθούνται σε αναγκαστική μετάταξη σε άγνωστες θέσεις, άσχετες με την εργασιακή τους πείρα, σε άλλα Υπουργεία, σε εργασία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ακόμη και σε αναγκαστική συνταξιοδότηση ή παραίτηση.

Επίσης, για 85 από αυτούς έχει γίνει διακοπή μισθοδοσίας από τις 22/3 χωρίς να έχει εκδοθεί πράξη απόλυσης. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούμε ότι και αυτές οι επισφαλείς, πρόχειρα δοσμένες και εκτός του Υπουργείου Παιδείας θέσεις που έχετε προκηρύξει, είναι αποτέλεσμα του επίμονου και ηρωικού αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου όλο το προηγούμενο διάστημα. Ενός αγώνα που σας ανάγκασε να παραδεχτείτε εν μέρει την κατάφωρη αδικία εναντίον των εκπαιδευτικών. Ο ίδιος, άλλωστε, έχετε δηλώσει ότι δεν θα απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός. Είναι, όμως, τόσο στρατηγικά σχεδιασμένο το δολοφονικό χτύπημα που επιφέραμε στην Τεχνική Εκπαίδευση που έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των καταργημένων ειδικοτήτων. 

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, επαναφέρει το ζήτημα στη σωστή του βάση που εξυπηρετεί πολλαπλώς το δημόσιο συμφέρον, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά: επαναλειτουργία όλων των καταργημένων τομέων και επιστροφή των εκπαιδευτικών και των μαθητών στα σχολεία. Είναι μια απόφαση που δεν επιφέρει δημοσιονομική επιβάρυνση, καθώς ήδη έχουν προκηρυχθεί θέσεις γι' αυτούς τους εκπαιδευτικούς εντός του Δημοσίου και αποκαθιστά το κλίμα ηρεμίας που πρέπει να επικρατήσει στο χώρο της εκπαίδευσης."


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!