Τσίπρας: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα


Ξεκάθαρος για άλλη μια φορά όσον αφορά την προσφυγή στις κάλπες εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία ξεκίνησε με ένα σύνθημα από την ΕΠΟΝ: Πολεμάμε και τραγουδάμε. Με αφορμή την προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός. Και την δίνει ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές. Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα γι' αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού, ξέρουν το δρόμο: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα».

«Φούσκα και κύκνειο άσμα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «θα αποδειχτεί φούσκα και κύκνειο άσμα» η συζήτηση στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης.

«Έχει, βέβαια,» υπογράμμισε, «και την αστεία πλευρά του αυτό. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τους επειδή οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται τους βουλευτές τους.

Κανονικά, θα έπρεπε οι βουλευτές της να ζητούν από την κυβέρνηση αποδείξεις ότι τους εμπιστεύεται.

Εκβιάζουν μια κάποια πειθαρχία στο ίδιο τους το στρατόπεδο που διατρέχεται από γκρίνιες, νευρικές κρίσεις και κινήσεις του τύπου ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Και την ίδια στιγμή, διατείνονται ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί τον πυλώνα της σταθερότητας για τη χώρα!».

«Εμείς», συνέχισε, «λέμε, λοιπόν, ότι η ψήφος που ζητάνε από τους ίδιους τους βουλευτές τους δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι ψήφος αγωνίας.

Την αγωνία τους παρατείνουν. Και αυτό μόνο για λίγες εβδομάδες. Και στη δημοκρατία καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν έχει την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στη δημοκρατία, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ξηλώνει, να καταστρέφει, να συναινεί σε δεσμά της χώρας και των ανθρώπων, ερήμην του λαού».

«Το Μαξίμου “τρολάρει” ασυστόλως»

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κοινωνία αγκάλιασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

«Γιατί», είπε, «οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι στο κέντρο της προσοχής μας δεν είναι οι πλούσιοι και οι ισχυροί. Οι άνθρωποι νοιώθουν ότι στο κέντρο της προσοχής μας είναι η φτώχεια. Τα τεράστια κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα. Τα νοικοκυριά και τα μικρά μαγαζιά. Η ανεργία που μαστίζει τον τόπο».

«Στην αρχή, οι αντίπαλοί μας έσπευσαν να βαφτίσουν παροχές, τα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας και των ανθρώπων.

Στη δική τους λογική το να μη πεθαίνουν από τη πείνα, να μην αυτοκτονούν από την απόγνωση, να μη ζουν στο σκοτάδι και να ξεπαγιάζουν το χειμώνα, χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, είναι φαίνεται παροχή πολυτελείας.

Όταν κατάλαβαν ότι τα επιχειρήματα τους δεν είναι πειστικά, άλλαξαν τροπάριο και άρχισαν να ακολουθούν ασθμαίνοντας, τη δική μας ατζέντα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Τόσο πολύ άτσαλα, όμως, που φτάνουν στο σημείο -για να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση προσφιλή στο λεξιλόγιο της νέας γενιάς του διαδικτύου- φτάνουν στο σημείο του “τρολ”».

«Πώς αλλιώς», αναρωτήθηκε, «να σχολιάσει κανείς τη νέα γραμμή της κυβέρνησης, ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έγιναν αντιμνημονιακοί που βγάζουν τη χώρα από το μνημόνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ “μας γυρίζει στα μνημόνια”.

Τι άλλο να πει κανείς πέρα από το ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μην έχοντας πια άλλο επιχείρημα άρχισε να “τρολάρει” ασυστόλως.

Αλλά δικαίωμά τους είναι να “τρολάρουν” όσο θέλουν, ας μη νομίζουν, όμως, ότι μπορούν να πείσουν έτσι κανέναν.

«Βολές» στον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας:

«Ούτε τα δικά τους στελέχη δεν πείθουνε, όχι τον ελληνικό λαό που τέσσερα χρόνια τώρα υποφέρει και δε ξεχνάει έτσι εύκολα.

Δε ξεχνάει ότι ο κ. Σαμαράς το 2011 έταζε Ζάππεια και αργότερα έβαλε την υπογραφή του, φαρδιά πλατειά στις απαιτήσεις της κ. Μέρκελ.

Δε ξεχνάει ότι στις εκλογές του 2012, έταζε 18 σημεία σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και αργότερα πήγε στο Βερολίνο για να ζητήσει άφεση αμαρτιών, δηλώνοντας: “ουδείς αναμάρτητος”.

Και ακόμη περισσότερο δε ξεχνάει ο λαός μας ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, υπόσχονταν ότι μέχρι τέλους καλοκαιριού θα έχει έρθει η οριστική ρύθμιση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους».



«Μνημονιακό καθεστώς ή πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα είναι ο κορμός των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ισχυρή εντολή του λαού μας».

«Προγραμματικές δηλώσεις που θα υλοποιηθούν, θα γίνουν νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας, πριν και ανεξάρτητα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

«Γιατί», επεσήμανε, «στο δίλημμα: Μνημονιακό καθεστώς ή πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ο λαός μας θα δώσει στις κάλπες σαφή και ξάστερη απάντηση, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η απάντηση θα είναι για μας εντολή αδιαπραγμάτευτη και αναπαλλοτρίωτη».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μάλιστα, πως χθες τον πλησίασε μια γυναίκα και του είπε: «Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα πια δεν έχω άλλη ελπίδα. Τα μισά να κάνετε από αυτά που είπατε στη Θεσσαλονίκη θα είμαι ευχαριστημένη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της απάντησε: «Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους. Στη Θεσσαλονίκη δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, μοιράσαμε ευθύνη. Δεν είπαμε όσα θέλουμε, άλλα όσα μπορούμε να κάνουμε».

«Και σήμερα», υπογράμμισε, «έχουμε ήδη μετατρέψει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε νομοσχέδια, έτοιμα να κατατεθούν είτε κατά τη τρέχουσα περίοδο, είτε πολύ περισσότερο αμέσως μετά τη νίκη του λαού μας στις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα δώσουν ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του».

«Το πάρτι τελείωσε»

«Δεν είναι όμως δική μας δουλειά, ούτε δική μας φιλοδοξία, η αναπαραγωγή της κοινωνικής αδικίας και της αυταρχικής αναλγησίας. Εμείς δεν θα παίξουμε όπως προσδοκούν και όπως προεξοφλούν ορισμένοι με τους κανόνες του παιγνιδιού που οδήγησε στη σημερινή τραγωδία», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να συμπληρώσει:

«Εμείς θα αλλάξουμε τους κανόνες. Γι' αυτό το ξεκαθαρίζω: οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας μεγάλης πορείας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε, πάντως, ότι η πορεία αυτή θα είναι δύσκολη:

«Ξέρουμε ότι ορισμένοι θα αντιδράσουν. Από αυτούς που έχουν καλομάθει να έχουν τη εξουσία τσιφλίκι τους και το κράτος πελάτη τους.

Αυτοί που τρέμουν στην ιδέα, να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τους πει: “Το πάρτι τελείωσε. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν κανόνες και μοναδικό μας κριτήριο το συμφέρον του λαού και του τόπου”.

Θα αντιδράσουν λοιπόν, για αυτό και φοβερίζουν και απειλούν. Αλλά ο κόσμος πλέον δεν τρώει κουτόχορτο. Και εμείς δε πρόκειται να φοβηθούμε».

«Ήρθε η ώρα της ανατροπής σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η Ευρώπη είναι σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Και απλώνονται μπροστά της τρεις βασικές επιλογές:

Η πρώτη είναι η επιμονή στο δόγμα της κ. Μέρκελ. Είναι η πεπατημένη που έχει προκαλέσει τραγωδίες, η λογική της υποτίμησης της εργασίας, της περιουσίας και της ζωής των ανθρώπων μέσα από βάρβαρα μνημόνια.

Η δεύτερη είναι η λογική της εθνικής αναδίπλωσης και του λαϊκισμού. Είναι το μίγμα του νεοφασισμού και της επιστροφής, σε εποχές καταστροφής.

Η τρίτη είναι η επιλογή και η στρατηγική της αριστεράς. Που αγωνίζεται για την Ευρώπη των λαών. Που ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής».

Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!