Ο Κουβέλης έδωσε το σήμα πρόωρων εκλογών το Φλεβάρη: Θα καταψηφίσουμε όποιον Πρόεδρο προτείνουν Σαμαράς-Βενιζέλος


Ο Φώτης Κουβέλης είπε ανοικτά, ανοίγοντας το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
«Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι απαιτείται «αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση» κάτι που «προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης» αφού «το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική».
Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια, τριγμούς και αποσταθεροποίηση, αλλά «το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα».
Ως προς τις προσωπικές του φιλοδοξίες επανέλαβε ότι δεν τον αφορά το αξίωμα.
Η φράση... Παπανδρέου που χρησιμοποίησε ο Κουβέλης
«Σε ό,τι με αφορά προσωπικά από τις αρχές του χρόνου επαναλαμβάνω ότι είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας, για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Όλα τα υπόλοιπά δεν με αφορούν. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος» είπε ο κ. Κουβέλης χρησιμοποιώντας την φράση του Γιώργου Παπανδρέου «δε χρωστάω σε κανέναν τίποτα»...
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ανοικτά ότι στόχος του είναι να συγκυβερνήσει σε ένα σχήμα προοδευτικών δυνάμεων χωρίς να υπάρξει απορρόφηση των δυνάμεων που θα μετάσχουν.
Θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
«Σήμερα καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της, χωρίς συμμαχίες, χωρίς ευρύτερες συναινέσεις και μείζονες συμφωνίες» είπε ο κ. Κουβέλης και εξήγησε ότι έχει νόημα η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε μια τέτοια ευρύτερη συνεργασία, αν είναι ισότιμη και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος». Όπως μάλιστα επεσήμανε «η δική μας συμμετοχή σε μια πιθανή προοδευτική κυβέρνηση στοχεύει στην καθιέρωση μιας νέας αντίληψης για την πολιτική που να υπηρετεί το γενικό συμφέρον» και «δεν αφορά σε κομματική και προσωπική επιβίωση ουδενός».
Ο κ. Κουβέλης έκανε μια χλιαρή αυτοκριτική για τις κινήσεις του ως μέλος της τριμερούς συγκυβέρνησης. Παραδέχθηκε ότι «είχαμε και σημαντικές υποκειμενικές αδυναμίες» ή ότι «κάναμε και λάθη» αλλά επέμεινε ότι η πολιτική του ήταν ορθή: αφού «δεν ενσωματωθήκαμε στον κυβερνητισμό και τις συντηρητικές πολιτικές».
Παπαμιμίκος: Είναι θεσμικός εκβιασμός αυτό που κάνετε
Στον Φώτη Κουβέλη απάντησε... καταπρόσωπο ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, χαρακτήρισε ως «θεσμικό εκβιασμό τις διακηρύξεις για καταψήφιση κάθε υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας». Επιπλέον, έκανε λόγο για ενδεχόμενο πολιτικής ανωμαλίας αν η μειοψηφία προκαλέσει πρόωρες εκλογές με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου.
«Στις δύσκολες αυτές ώρες της πιο κρίσιμης διαπραγμάτευσης, και λίγο πριν τη διαπραγμάτευση για το χρέος, δεν νοούνται παιχνίδια κομματικών σκοπιμοτήτων. Γι' αυτό και η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο κ. Παπαμιμίκος αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την αριστερά της ευθύνης «μπορούμε να συναντηθούμε ξανά».

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!