Πετρέλαιο: «Κατρακυλούν» οι τιμές - Έσπασε και το «φράγμα» των 70 δολαρίων


Δεν μειώνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ - Στα 30.000.000 βαρέλια την ημέρα διατηρεί ο Οργανισμός το ανώτατο επίπεδο παραγωγής

Σε μία κίνηση που, εν πολλοίς, είχε προεξοφληθεί από την αγορά, οι υπουργοί Πετρελαίου των 12 χωρών - μελών του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μην μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, που συναντήθηκαν στη Βιέννη την Πέμπτη.



Μετά τις ανακοινώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου, το πετρέλαιο κατέγραφε απώλειες άνω του 3%, συνεπεία της απόφασης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν αμετάβλητο το ανώτατο όριο παραγωγής του «μαύρου χρυσού» στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πτώση ξεπέρασε το 6,3% και η τιμή του πετρελαίου έσπασε και το «φράγμα» των 70 δολαρίων, πέφτοντας στα 69 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχανε 2,24 δολάρια ή 3% στα 71,46 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, το μπρεντ Ιανουαρίου σημειώνε «βουτιά» 3,3% στα 75,18 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συνεδρίασαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, προκειμένου να καθορίσουν τη μελλοντική στρατηγική τους μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

Ο Οργανισμός αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο επίπεδο παραγωγής στα 30.000.000 βαρέλια την ημέρα, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων μελών του, όπως η Βενεζουέλα, που ζητούσαν μείωση της παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στην αγορά.

Ένα 24ωρο πριν την έναρξη της συνόδου, μάλιστα, ο ρωσικός κολοσσός Rosneft είχε ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγής κατά 25.000 βαρέλια ημερησίως, στέλνοντας «μήνυμα» στον Οργανισμό να βάλει «στοπ» στην κατρακύλα της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Χώρες, όμως, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -ήτοι, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ- είχαν ήδη διαμηνύσει, από τις προηγούμενες ημέρες, ότι δεν είχαν καμία διάθεση να συναινέσουν σε μείωση της παραγωγής του πετρελαίου.



Πηγή: www.protothema.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!