Δυτική Θεσσαλονίκη: Η δυσάρεστη αλήθεια με επίσημα στοιχεία – Τι κρύβουν – Τι πρέπει να γίνει για την ατμοσφαιρική ρύπανση



Διαβάστε από το avatonpress.gr το δελτίο τύπου του Δικτύου για την εκδήλωση της Πέμπτης 30 Μαρτίου. Στο τέλος του δελτίου ακολουθεί σε λινκ το powerpoint της παρουσίασης.


¨ Η δυσάρεστη αλήθεια με επίσημα στοιχεία  στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Τι κρύβουν – Τι πρέπει να γίνει για την ατμοσφαιρική ρύπανση¨

Πραγματοποιήθηκε στην Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης του Δήμου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, η ημερίδα του «ΔΙΚΤΥΟΥ 50» με θέμα : «Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη -  Η Αλήθεια».
Παρουσιάστηκαν στοιχεία των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το δίκτυο μετρητών της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Δέλτα και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, τα οποία καταδεικνύουν πως η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι η περιοχή της Ελλάδας με την πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, με κυριότερους ρυπαντές τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας επισημάνθηκαν οι βαρύτατες ευθύνες του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ελλειμματική ενημέρωση για τα πραγματικά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όχι μόνο στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα.

Επίσης επισημάνθηκαν μια σειρά από προβληματικές καταστάσεις όπως:
·           Η έλλειψη σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η  μη δημοσιοποίηση από τους υπάρχοντες σταθμούς, των μετρήσεων σε καθημερινή βάση, καθώς και το γεγονός πως δεν γίνονται μετρήσεις για όλους τους ρύπους όπως προβλέπει η νομοθεσία.
·           Την άδεια καύσης απορριμμάτων που έχει πάρει ο ΤΙΤΑΝ, από το 2014, παρόλο τις συνεχιζόμενες διαχρονικές αντιδράσεις των κατοίκων και του δήμου Παύλου Μελά για την άρση της άδειας και το γεγονός ότι η περιοχή είναι περιβαλλοντική βεβαρημένη. Τον Φεβρουάριο 3 φορές χτύπησε κόκκινο η περιοχή, σύμφωνα με τις μετρήσεις.
·           Επιδημιολογικές μελέτες, που καταδεικνύουν ότι η θνησιμότητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη που οφείλεται στη ρύπανση, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την ανατολική πλευρά της πόλης.
·           Το οργανωμένο διαχρονικό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ να ενοχοποιήσει την «σκόνη από την Σαχάρα» ως υπεύθυνη για τις αυξημένες τιμές των μικροσωματιδίων PM10, την απόκρυψη από  το ΥΠΕΚΑ το 2012 για το όζον, των 93 ημερήσιων υπερβάσεων του ορίου ενημέρωσης του κοινού  των 180μg/m3 και των 180  ημερήσιων υπερβάσεων  της οριακής τιμής  των 120 μg/m3.
·           Την παρέμβαση της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ,  που με την έκθεσή της με αριθμό 2/2016, μετά από καταγγελία, σταμάτησε διαγωνισμό που αφορούσε την προμήθεια μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Ελλάδα από το ΥΠΕΚΑ, λόγω των φωτογραφικών διατάξεων που περιείχε υπέρ μίας συγκεκριμένης εταιρείας.
·           Την υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτελεί τη μόνη βιομηχανία στην Ελλάδα  η οποία μπορεί να ρυπαίνει  απεριόριστα.
·           Την παντελή έλλειψη ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς που τα παρουσιάζουν όλα ρόδινα. Το σώμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδας στην ουσία δεν υφίσταται.
·            Η κατάδειξη των πολλαπλών βλαβών - διαρροών σε αγωγό των ΕΛΠΕ διατομής 6΄΄ και μήκους 80 μέτρων που διέρχεται κάτω από την Μοναστηρίου και μεταφέρει αεροπορικά καύσιμα, γεγονός που αποσιωπήθηκε από όλες τις υπηρεσίες. Όλα αυτά σύμφωνα με στοιχεία και επίσημα έγγραφα του 2016  του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
·           Η παρουσίαση των στοιχείων που αποδεικνύουν πως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της ELPEDISON, η οποία έλαβε την πρώτη της αδειοδότηση από τον Άκη Τσοχατζόπουλο παρά τις αντιδράσεις όλων των φορέων, έχει λάβει περίπου 120 εκατ. ευρώ τα τελευταία  χρόνια ως επιδότηση, μέσω του μηχανισμού μεταβλητού κόστους, με αποτέλεσμα αντί ο ρυπαίνων να πληρώνει, να πληρώνεται.
·            Το σκάνδαλο της λειτουργίας ενός πυρσού των ΕΛΠΕ, της νέας μονάδας μειωμένου θείου, ύψους  100 μ. ο οποίος πρώτα κατασκευάστηκε και λειτούργησε και παρά τις καταγγελίες έλαβε άδεια λειτουργίας την ίδια μέρα που ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τάσος Γιαννίτσης, οριζόταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011.
·           Τις ¨ χορηγίες¨ και τις  ¨ κοινωνικές¨  δράσεις που γίνονται από μεγάλες βιομηχανίες, για να καλύψουν προβληματικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη ρύπανση που έχουν προκαλέσει, αντί να τις διεκπεραιώσουν ως όφειλαν εδώ και χρόνια, βελτιώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και την υγεία των κατοίκων.
·           Τη μη εκπλήρωση εκ μέρους της πολιτείας και των βιομηχανιών παράλληλων έργων και μέτρων ως όφειλαν, για να βελτιώσουν το κλίμα της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως η ανάπλαση της ΔΙΑΝΑ και των νταμαριών του ΤΙΤΑΝ, της πρώην χωματερή του Δερβενίου και του ρέματος του Μύλου στην Ευκαρπία, την απόδοση των πρώην στρατοπέδων εξ ολοκλήρου στου δήμους  και την αξιοποίηση τους ως ελεύθερους χώρου πρασίνου, η βελτίωση της ρύπανσης από το τεράστιο οδικό δίκτυο  κ.ά.
·           Την έλλειψη περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στη Δυτική μεριά της πόλης.

Στα συμπεράσματα της εκδήλωσης  σημειώθηκαν,  α) Η απαίτηση να πραγματοποιηθούν  i. έρευνες και μετρήσεις που να δείχνουν ποιοτικά αποτελέσματα και όχι μόνο ποσοτικά, για να καταδεικνύουν και τις πηγές ρύπανσης,  ii.  Επιδημιολογικές έρευνες και μελέτες  κυρίως στο νεανικό πληθυσμό της δυτικής Θεσσαλονίκης  β) να αγοραστούν και να τοποθετηθούν σταθμοί μέτρησης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και οι μετρητές υπάρχοντες και νέοι να μετρούν πιο πολλούς ρύπους όπως PM 2,5  , υδρογονάνθρακες, φουράνια, διοξίνες κλπ.  γ) να γίνονται έλεγχοι και να επιβάλλονται κυρώσεις, πρόστιμα και να εφαρμόζεται όπως πρέπει η νομοθεσία, δ) να γίνει άρση της άδειας καύσης απορριμμάτων που δόθηκε στο ΤΙΤΑΝ σε μια περιοχή που δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική επιβάρυνση , ε)  να πραγματοποιηθούν επιτέλους όλα αυτά που επιβάλλονται  να γίνουν από την πολιτεία και τις βιομηχανίες, για να βελτιωθεί δραστικά η ατμόσφαιρα της δυτικής Θεσσαλονίκης και να μην αναλίσκονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού για να δείξουν απλά την ¨κοινωνική τους ευθύνη¨ ή το δήθεν ενδιαφέρον τους για τους κατοίκους.

Ο αγώνας για ένα καλύτερο περιβάλλον συνεχίζεται.
Σύντομα θα ακολουθήσει και νέα εκδήλωση.

ΔΙΚΤΥΟ 50 Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης




Δείτε ΕΔΩ το POWERPOINT της παρουσιάσης






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!