Α. Τριανταφυλλίδης: «Δρομολογήθηκε η παραχώρηση του Καπνομάγαζου(10 χιλ. τετρ.) στο Δήμο Παύλου Μελά»- Παρέμβαση στον Υπουργό Γεωργίας.



Α. Τριανταφυλλίδης:
«Δρομολογήθηκε η παραχώρηση του Καπνομάγαζου(10 χιλ. τετρ.) στο Δήμο Παύλου Μελά»- Παρέμβαση στον Υπουργό Γεωργίας.

Το αίτημα της κοινωνίας του  Παύλου Μελά  για την παραχώρηση του «Καπνομάγαζου» στην περιοχή της Τερψιθέας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Γεωργίας, στον οικείο Δήμο, κατέθεσε με παρέμβασή του ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.
 Ο Υπουργός, αφού άκουσε τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην παραχώρηση του κτιριακού συγκροτήματος των 10 χιλ. τετρ., όπως η εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ από ενοίκια με τη στέγαση σε αυτό υπηρεσιών και λειτουργιών του Δήμου, έδωσε τη θετική του ανταπόκριση, ζητώντας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν σύντομα  τη διαδικασία παραχώρησης.

*Επισυνάπτεται το σχετικό αίτημα του Δημάρχου Παύλου Μελά καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση του κ.Τριανταφυλλίδη με τον κ. Αποστόλου στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.



ΠΡΟΣ :  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
& Τροφίμων
                                                                                                Αχαρνών 2
10176 Αθήνα
Γραφείο Υπουργού

                                                                                                                                                                                                                                   
Θέμα : “Παραχώρηση τμήματος καπναποθήκης που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα
              Σταυρουπόλεως του Δήμου Παύλου Μελά”

κε Υπουργέ,

στο Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τερψιθέα της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρουπόλεως, επί των οδών Αραπίτσης Ναούσης, Σοφοκλέους, Αλκιβιάδου και Αγ.Δημητρίου βρίσκεται κτήριο πρώην καπναποθήκης που είναι γνωστή και ως «καπναποθήκη ΕΟΚ 2» ή «οβάλ». Το κτήριο καλύπτει μια επιφάνεια 2.540 τμ περίπου, καταλαμβάνοντας το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου 65Τ και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους που αποδίδουν συνολικό εμβαδό περί τα 10.160 τμ..

Μετά την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού το εν λόγω κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στη συνέχεια, με την υπ.αριθμ.πρωτ.462/10-2-2004 απόφαση του τότε Υπουργού Γεωργίας, παραχωρήθηκε κατά χρήση και έως 31-12-2049 στο Υπουργείο Πολιτισμού και με αποκλειστικό σκοπό την εγκατάσταση και λειτουργία σε αυτό του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.. Στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού και με το υπ.αριθμ.πρωτ.1230/17-2-2004 έγγραφό του απέδωσε προς χρήση το κτήριο στο Α.Π.Θ.. Το Α.Π.Θ. προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητες του τμήματος Κινηματογράφου προχώρησε το 2005 σε παρεμβάσεις στατικής ενίσχυσης του κτηρίου οπότε και αυτό κατέστη λειτουργικό. Ωστόσο, το κτήριο, λόγω της θέσης του στον αστικό ιστό αλλά και λόγω του μεγέθους του, αποτελούσε διαρκής στόχος βανδαλισμών οπότε και ήδη από το 2015, η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών αποφάσισε ότι η περαιτέρω χρήση του δεν είναι επιθυμητή. Σε συνέχεια των παραπάνω η Σύγκλητος του Α.Π.Θ., στη συνεδρίασή της με αριθμό 2914/27-8-2015, αποφάσισε την κατάθεση αίτησης ανάκλησης της παραχώρησης του κτηρίου εφόσον αυτό δεν χρησιμοποιείται πλέον για το συγκεκριμένο σκοπό.

Από το χρόνο εγκατάλειψης του και έως σήμερα, το κτήριο της πρώην καπναποθήκης έχει υποστεί ακραίες λεηλασίες, φθορές και βανδαλισμούς που βλάπτουν όχι μόνο την ίδια την κατασκευή αλλά αποτελούν και παράγοντα επικινδυνότητας για τους περιοίκους από τους οποίους ο Δήμος μας δέχεται συνεχείς διαμαρτυρίες. Σημειώνεται δε ότι το μόνο τμήμα που διατηρείται σε καλή κατάσταση είναι μια μικρή έκταση 200τμ, στην δυτική πλευρά του ισογείου, που έχει παραχωρηθεί (με την υπ.αριθμ.1669/7-7-2004 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Τροφίμων) και χρησιμοποιείται από την Καπνική, την Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Καπνού.

Με βάση όλα τα παραπάνω αιτούμαστε την παραχώρηση του υπογείου και του ισογείου (το υπόλοιπο τμήμα από αυτό που καταλαμβάνει η Καπνική Ένωση) χώρου του κτηρίου για 49 έτη και προκειμένου να στεγάσουμε σε αυτό υπηρεσίες του Δήμου μας. Οι υπηρεσίες που εκτιμούμε ότι μπορούν να στεγαστούν στους χώρους αυτούς λειτουργούν σήμερα σε ενοικιαζόμενα από το Δήμο καταστήματα. Πιστεύουμε ότι η στέγαση δημοτικών υπηρεσιών που λειτουργούν καθημερινά στους χώρους του κτηρίου αφενός θα το προφυλάξουν από το να αποτελεί εστία μολύνσεων και προβλημάτων για τη γειτονιά της Τερψιθέας και αφετέρου θα  συνδράμει στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση μέσω της οικονομικότητας των πόρων του δημοσίου. Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημά μας.


                                                                                                              Ο Δήμαρχος




                                                                                                       Δημήτριος Δεμουρτζίδης
                                                           






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!