Στο κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση (PM10, PM2.5, βενζόλιο) στη Θεσσαλονίκη, πριν ανάψουν τα τζάκια!!!

ΠΡΙΝ ΑΝΑΨΟΥΝ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ, Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. ΟΚΤΩ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ!!! 
Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης δημιούργησε ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας του Αέρα για τη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης. Στην παρούσα φάση το σύστημα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Το σύστημα δίνει εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο και πρόβλεψη επόμενου 24ώρου για τους ρύπους ΝΟ2 , Όζον , PM10, PM2.5 και βενζόλιο. 
Φυσικά, εντελώς ΤΥΧΑΙΑ λείπουν, οι μετρήσεις από τον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ. Υπάρχουν για τους σταθμούς στο Κέντρο στη Σίνδο και στο Πανόραμα. 
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα για την ενημέρωση του κοινού για την ατμοσφαιρική ρύπανση. 
Από τις ενδείξεις των σταθμών των τελευταίων ημερών βγαίνει το συμπέρασμα, ότι στην Ευρύτερη Περιοχή της Θεσσαλονίκης (ΕΠΘ) είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι ρύποι PM10 , PM2.5 και του βενζολίου, χτυπώντας καθημερινά κόκκινο.
 •Δηλαδή, υπάρχουν ενδείξεις για τα μικροσωματίδια PM10 πάνω από τα 110μg/m3(μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή τα 50μg/m3) και ένδειξη για την ποιότητα του αέρα ως πολύ κακή. Για τα PM10 οι τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φτάνουν τα 250 μg/m3 , δηλαδή είναι ΠΕΝΤΕ φορές πάνω από το επιτρεπόμενο!!! 
• Μετρήσεις για τo βενζόλιο πάνω από 10μg/m3 (μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή τα 5 μg/m3) και ένδειξη για την ποιότητα του αέρα ως πολύ κακή. Και για το βενζόλιο οι τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φτάνουν τα 25 μg/m3. Δηλαδή και για το βενζόλιο οι τιμές είναι ΠΕΝΤΕ φορές πάνω από το επιτρεπόμενο!!! 
• Μετρήσεις για τα μικροσωματίδια PM2.5 πάνω από τα 55μg/m3 (μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή τα 25μg/m3) και ένδειξη για την ποιότητα του αέρα ως πολύ κακή. Για τα PM2.5 είναι εξωπραγματικές οι τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φτάνοντας τα 200 μg/m3, δηλαδή είναι ΟΚΤΩ φορές πάνω από το επιτρεπόμενο. Το αδιαίρετα ανησυχητικό για τα μικροσωματίδια PM2.5 πως βρίσκονται στο κόκκινο σε μεγάλη έκταση. Καλύπτουν όλη την έκταση της Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς και του κέντρου της πόλης. 
Το ποιοι ρυπαίνουν την πόλη είναι γνωστό. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος για να μας πείσουν πως κατά το «μαζί τα φάγαμε» ισχύει και το «μαζί ρυπαίνουμε». 
Το μότο είναι γνωστό: τα τζάκια ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα αλλά τι να κάνουμε, όπου φτωχός κι η μοίρα του… 
Ήδη δημιουργήθηκε τμήμα ΡΑΜΠΟ τζακιών και σε πολλά μέρη γίνονται εκδηλώσεις για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος με τίτλο ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ…
 Περιφέρεια - PM10 - Μέσες τιμές 24ώρου

 Περιφέρεια - PM2.5 - Μέσες τιμές 24ώρου



 Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο Παρατηρητήριο Αειφορίας και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!