Σταυρούλα Ξουλίδου, βουλευτής: Δήλωση για την απόφαση του ΣτΕ για την εισαγωγή πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ομιλία στο συνέδριο "Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ..."


ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                                                 
                                13-3-2014
        
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κα Σταυρούλα Ξουλίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική τη δυνατότητα των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών να εισάγονται στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

«Η πολύτεκνη ελληνική οικογένεια βιώνει για ακόμα μια φορά το ανάλγητο και άδικο πρόσωπο του ελληνικού κράτους, αφού με μια αναπάντεχη απόφαση του ΣτΕ χάνεται ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ  η ευνοϊκή ρύθμιση στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η απόφαση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά γιατί από την ευνοϊκή ρύθμιση εξαιρούνται μόνο τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών από τις ειδικές κατηγορίες, που έχει θεσπίσει ο νόμος  για την εισαγωγή στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, στερώντας τους στην ουσία τη δυνατότητα να σπουδάσουν.  
Σε μία ομολογουμένως δύσκολη εποχή για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας, αναμένουμε την ευαισθητοποίηση της πολιτείας για την πολύτεκνη ελληνική οικογένεια».




13-3-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου,
στο 5ο διεθνές συνέδριο με θέμα «Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ-Ενσωμάτωση και κρίση στην Ψηφιακή Εποχή»

Στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ-Ενσωμάτωση και κρίση στην Ψηφιακή Εποχή»  παρέστη η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, η κα Ξουλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική. Θεσμοί και αξίες, όπως η αγάπη και ο σεβασμός για το συνάνθρωπο, σήμερα υποτιμούνται, παραγκωνίζονται και λησμονούνται. Οι αλλαγές που βιώνει η ελληνική κοινωνία λόγω της τρέχουσας  δριμείας οικονομικής κρίσης κάνουν επιτακτική την ανάληψη  συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του ρατσισμού που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία.

Είναι αδήριτη η ανάγκη τόσο για την άρση της  οποιασδήποτε προκατάληψης  που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όσο και της βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στην ενημέρωση. 
Ζητούμε λοιπόν, μια ισότιμη σχέση μεταξύ των ΜΜΕ και των ατόμων με αναπηρία. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα άτομα με αναπηρία δεν ζητούν φιλευσπλαχνία ή φιλανθρωπία. Δεν είναι ζητιάνοι! Είναι άνθρωποι με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες! Διεκδικούν το δικαιώματα στην ίση μεταχείριση!
Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προτείνουμε και ζητούμε από τα ΜΜΕ να εστιάσουν στα εξής :
          Στον άνθρωπο ως οντότητα και όχι στην εκάστοτε αναπηρία του.
          Η αναπηρία δεν ισούται με ανικανότητα ή με ασθένεια.
          Οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα.
          Δεν αποτελούν πολίτες «δεύτερης» κατηγορίας.
Είναι υποχρέωση όλων μας να ευαισθητοποιηθούμε και να κερδίσουμε αυτό το κοινωνικό στοίχημα. Δεν υπάρχουν ούτε  άλλοθι ούτε δικαιολογίες για κανέναν μας. Πρέπει όλοι να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να γυρίσουμε την πλάτη μας σε κάθε μορφή ρατσισμού και περιθωριοποίησης που βιώνουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία».





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!