Πρόκληση Ερντογάν: Δεν ταίζουμε 3 εκατ. πρόσφυγες για να ακούμε ευχαριστίες!
«Δεν ταίζουμε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία για να ακούμε μόνον ευχαριστίες», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό εάν «μέχρι τον Ιούνιο» δεν δοθούν τα ανταλλάγματα που υπόσχονται οι Βρυξέλλες, όπως «ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες, μεταξύ άλλων».
«Εμείς δεν κάνουμε χάρη, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να δεχτεί πίσω η Τουρκία όσους έφτασαν παράνομα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ερντογάν στις δηλώσεις του από το προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας.
Παράλληλα με το πακέτο βοήθειας περίπου 6 δις ευρώ ως βοήθεια στην Τουρκία να διαχειριστεί τα 2,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο εντός των συνόρων της, η ΕΕ δεσμεύθηκε να αναθερμάνει την διαδικασία για ένταξη, υπενθυμίζουν, ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η Deutche Welle μεταδίδει ότι τη Δευτέρα έγινε η πρώτη μεταφορά προσφύγων από τα ελληνικά νησιά της Λέσβου και της Χίου, πίσω στην Τουρκία. αλλά, όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο, «η διαδικασία περιπλέκεται από την ραγδαία αύξηση αιτήσεων ασύλου, προσφύγων που απεγνωσμένα θέλουν να αποφύγουν την επιστροφή στην Τουρκία».
«Συνεχίζοντας το παζάρι ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Άγκυρα έχει δαπανήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, για την καλή μεταχείριση προσφύγων από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, το 2011», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
ert
Πηγή: www.madata.gr
