«Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών & βραχονησίδων είναι αδιαμφισβήτητη»

Στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας που αμφισβητεί το καθεστώς στο Αιγαίο απαντούν πηγές του υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τους γείτονες να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη, νέο κρούσμα αμφισβήτησης είχαμε από την Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκρούοντας τα πυρά του επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, (σ.σ. μίλησε για «υπό ελληνική κατοχή» νησιά του Αιγαίου), υποστήριξε ότι υπάρχει ένα «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά 132 βραχονησίδες.

Ο Γιλντιρίμ, υποστήριξε στο τουρκικό κοινοβούλιο πως «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνθήκη της Λωζάννης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν την εφαρμόζει σωστά στη Δυτική Θράκη.

Κύκλοι του υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ, τονίζουν πως «η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, καλούν ορισμένους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες στην γείτονα «να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Τέλος, σημειώνουν ότι οι δηλώσεις αυτές του Γιλντιρίμ «ήρθαν σε απάντηση στην κεμαλική αντιπολίτευση η οποία συνεχώς απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!