Η διχασμένη Καταλονία ψηφίζει για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Καταλανοί στην κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων για την πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας.

Η εκλογική μάχη φέρνει αντιμέτωπους τους αυτονομιστές με εκείνους που επιθυμούν να παραμείνει η πλούσια βορειανατολική περιφέρεια στην Ισπανία και η έκβασή της θα καθορίσει την επόμενη φάση στην εκστρατεία για την ανεξαρτησία της.

Ο Μαριάνο Ραχόι κι η κυβέρνησή του προκήρυξαν τον περασμένο Οκτώβριο τις πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, αφού διέλυσαν την τοπική βουλή κι απέπεμψαν την τοπική κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα και τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Οι Καταλανοί παραμένουν διχασμένοι και με τους δημοσκόπους να προβλέπουν οριακό αποτέλεσμα η σημερινή εκλογική αναμέτρηση δύσκολα θα άρει το πολιτικό αδιέξοδο. Οι αγροτικές περιοχές φαίνεται ότι θα ψηφίσουν τα αυτονομιστικά κόμματα, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα.

Μάχη στήθος με στήθος δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η ιδέα μιας κατακερματισμένης, αποδυναμωμένης Ισπανίας ενόψει του νέου έτους προκαλεί έντονο προβληματισμό σε μια Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο των εθνικιστικών, λαϊκιστικών κινημάτων.

Η συμμετοχή αναμένεται να αγγίξει ποσοστά ρεκόρ της τάξης του 80%. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις το Καταλανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ERC) που είναι υπέρ της απόσχισης θα δώσει μάχη με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, που έχει διαφύγει στο Βέλγιο, έκανε προεκλογική καμπάνια απευθύνοντας μηνύματα στους οπαδούς του μέσω τηλεδιασκέψεων από τις Βρυξέλλες.

Αν και οι Ισπανοί εισαγγελείς απέσυραν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα για έκδοση του Πουτζδεμόν, ο τελευταίος θα βρεθεί με τις χειροπέδες στα χέρια αν επιστρέψει στην Ισπανία. Άγνωστο, είναι, ωστόσο,  τι θα γίνει αν το ψηφοδέλτιό του «Μαζί για την Καταλονία», που περιλαμβάνει μέλη του κόμματός του, του PDeCAT, και ορισμένους ανεξάρτητους, συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.


Οι αυτονομιστές πιστεύουν ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη και η φυλάκιση ηγετικών στελεχών τους μπορεί να ενισχύσει το ρεύμα των ψηφοφόρων που τους στηρίζουν. Στο αντίπαλον κέρας, ωστόσο, θεωρούν ότι οι Καταλανοί έχουν απηυδήσει με την οικονομική ανασφάλεια και την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσαν οι μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης του Πουτζδεμόν.

Καθοριστικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχθεί το 20% των περίπου πεντέμισι εκατομμυρίων ψηφοφόρων της περιφέρειας που παραμένουν αναποφάσιστοι.

Το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, βάσει του οποίου αποπέμφθηκε η καταλανική κυβέρνηση και προκηρύχθηκαν οι εκλογές, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και εκλεγεί νέος πρόεδρος της περιφέρειας από την τοπική βουλή.

Διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αν καταφέρουν αυτά να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς αν προβούν σε νέες μονομερείς ενέργειες θα προκαλέσουν τη σκληρή απάντηση της Μαδρίτης.

Σε περίπτωση, πάντως, που δεν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού τις ερχόμενες εβδομάδες, τότε θα διαλυθεί η βουλή και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!