ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οξύνονται με την πανδημία τα χρονίζοντα προβλήματα στην εκπαίδευση

 


Οξύνονται με την πανδημία τα χρονίζοντα προβλήματα στην εκπαίδευση

 

Με τους/τις προέδρους των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Θεσσαλονίκης συναντήθηκε χθες διαδικτυακά αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης.

Από τη συνάντηση αναδείχτηκε η όξυνση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση τα οποία οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο με την πανδημία.

Έτσι σε προβλήματα όπως το κτιριακό, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και, κυρίως, τα κενά που υπάρχουν σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό αλλά και σε προσωπικό καθαριότητας, ήρθαν να προστεθούν και εκείνα τα οποία έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως, η ανάγκη διενέργειας τακτικών τεστ σε προσωπικό και μαθητές,  η καθαριότητα και η απολύμανση και βέβαια η μείωση της πυκνότητας μαθητών και μαθητριών ανά τάξη.

Μετά από το κλείσιμο των γυμνασίων και των λυκείων και την διεξαγωγή των μαθημάτων με τηλεκπαίδευση, προέκυψε ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός, πως πολλοί μαθητές και πολλές μαθήτριες δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν επειδή, πολύ απλά, δεν έχουν υπολογιστές, λάπτοπ, τάμπλετ  ή ακόμη και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Κάτι που είναι ακόμη πιο έντονο στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως τα παιδιά των προσφύγων-μεταναστών και τα παιδιά των ρομά.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν όλοι/όλες στο αναντικατάστατο της διά ζώσης εκπαίδευσης. Μέχρι ότου όμως, δημιουργηθούν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες για να ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει η πολιτεία να φροντίσει για τον εφοδιασμό όλων των παιδιών με φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ. Και βέβαια η επιστροφή θα πρέπει να γίνει με ασφάλεια και με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας. 

Από τη συζήτηση προέκυψαν οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν εκμεταλλεύτηκε το διάστημα από την καραντίνα της άνοιξης μέχρι την έναρξη τη σχολικής χρονιάς και χαράμισε χρόνο χωρίς να φροντίσει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας για μαθητές και καθηγητές.

Οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την πλευρά τους, συμφώνησαν με τα αιτήματα των καθηγητών και εξέφρασαν την αγωνία τους για το τί μέλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες. Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως μία ευκαιρία για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης, ταξικής  πολιτικής της αποδομώντας τις λειτουργίες του δημόσιου τομέα, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στην παιδεία και την υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιβεβαίωσε τον σταθερό προσανατολισμό τους για ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και τάχθηκε υπέρ των άμεσων παρεμβάσεων ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών από μόνιμους και όχι από αναπληρωτές καθηγητές, να προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας και να λυθεί το θέμα της έλλειψης κτιριακών και  υλικοτεχνικών υποδομών.  

Στη συνάντηση εκ μέρους των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης πήραν μέρος οι πρόεδροι της Α΄ΕΛΜΕ, Δήμητρα Τραγάκη, της Β΄ΕΛΜΕ, Γιώργος Τόδας, της Γ΄ ΕΛΜΕ, Γιάννα Λαθήρα, της Δ΄ΕΛΜΕ, Τάσος Σαρδέλης και της Ε΄ ΕΛΜΕ, Χρήστος Δανδίκας.

Εκ μέρους τους ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Β΄ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος, οι συντονιστές των Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης και Β΄ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ερμείδης, το μέλος της Κ.Ε. και μέλος του τμήματος Παιδείας του κόμματος, Άννα Ρογδάκη, ο αιρετός στην ΠΥΣΔΕ Κ. Μακεδονίας και μέλος του τμήματος Παιδείας, Άκης Λουκάς, ο δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού-Ευόσμου και μέλος του τμήματος Παιδείας, Θοδωρής Μπαλτάς, ο συντονιστής της Ο.Μ. εκπαιδευτικών, Μιχάλης Καραγιάννης και τα μέλη της γραμματείας Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτος Κερσανίδης, Γιάννης Κωτίδης και Φωτεινή Παπαδοπούλου.

 

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θεσσαλονίκης 

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!