Στ. Λογοθετίδης: Μακριά απο του καπνιστές - δύσκολη εβδομάδα για το ΕΣΥ - “Τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα ξέραμε”

 

της Στελλίνας Μαργαριτίδου


ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Το κάπνισμα ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους μπορεί να μεταφέρει νανοσωματίδια του ιου. Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, «τα σωματίδια του καπνού είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερα από αυτά του κορονοϊού και μπορούν να εισχωρήσουν μεταφέροντάς τον ακόμη και από απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων σε εξωτερικό χώρο μέσα από τη μάσκα που φοράμε». 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ποιότητα της μάσκας που φοράμε . «Σε χώρους με έντονο ιικό φορτίο όπως είναι ο χώρος ενός σουπερμάρκετ , ο οποίος δεν αερίζεται καλά, μια υφασμάτινη μάσκα δεν προστατεύει αρκετά, ενώ μια χειρουργική μάσκα προστατεύει περισσότερο, αλλά όχι απόλυτα» , επισημαίνει ο καθηγητής .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας , αυτή η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί. Από το τέλος της εβδομάδας, σταδιακά τα στοιχεία θα αρχίσουν να βελτιώνονται και η κατάσταση να αποκλιμακώνεται.

Παρά τις αχτίδες αισιοδοξίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη «τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα ξέραμε. Θα γιορτάσουμε οικογενειακά και με πάρα πολύ προσοχή» επισημαίνει , ενώ τονίζει πως μένουν ακόμη πολλά να διερευνηθούν και να γίνουν σχετικά με την μεταφορά του κορονοϊού, όπως είναι το κάπνισμα και σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και η χρήση μασκών ύψιστης προστασίας.   


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!