Η λαϊκή παράδοση του Δ. Ωραιοκάστρου αναδείχθηκε στα «Φιλίππεια 2024» και στο «6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών»

 


Η λαϊκή παράδοση του Δ. Ωραιοκάστρου αναδείχθηκε στα «Φιλίππεια 2024» και στο «6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών»

Η λαϊκή παράδοση του Δήμου Ωραιοκάστρου μέσα από το χορό αναδείχθηκε στα «Φιλίππεια 2024» και στο «6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «Φίλιππος» Παλαιοκάστρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με στόχο την καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους συλλόγους του Δήμου μας για τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες που καταβάλουν για τη διατήρηση της παράδοσης της περιοχής μας. Θέλω να σας ανακοινώσω ότι ως διοίκηση στο Δήμο Ωραιοκάστρου αναλάβαμε ακόμη μία πρωτοβουλία. Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τους συλλόγους μας ακόμη περισσότερο, όχι μόνο υποστηρίζοντας οικονομικά τις δράσεις που υλοποιούν, αλλά υλοποιώντας συνεργασίες με πολύ σημαντικούς θεσμικούς φορείς, όπως είναι το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης. Το επόμενο διάστημα θα επισημοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, για να μελετήσουμε πιο εντατικά την ιστορία της περιοχής μας από το 1897 έως το 1922. Πρόκειται για μία σημαντική ενέργεια που θα ενισχύσει τον Δήμο μας», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου αναφέρθηκε επίσης στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Αρμάνοι οι Βλάχοι» που θα γίνει την Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, στις 20.00, στο Κτίριο «Παύλος Μελάς». «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία του Μιχάλη Καμάκα για την ιστορία των Βλάχων. Σας περιμένουμε όλους, καθώς σκοπεύουμε να τιμήσουμε και μια σπουδαία προσωπικότητα του τόπου μας που έχει βλάχικη καταγωγή, τον γνωρίζετε όλοι, τον γιατρό Μιχαήλ Μπόσκο», πρόσθεσε ο Παντελής Τσακίρης.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε η περιφερειακή σύμβουλος, Όλια Βασιλάκη - Καρόζη, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. «Συγχαρητήρια στο Δήμο Ωραιοκάστρου και στους συλλόγους της περιοχής, καθώς μέσα από τις προσπάθειες και τις ενέργειές τους αναδεικνύουν την πλούσια παράδοση του τόπου και προάγουν τον πολιτισμό», τόνισε η κ. Βασιλάκη - Καρόζη.

Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισε ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου «Φίλιππος» Παλαιοκάστρου, Φώτης Παρπόρης. «Μετά από μία παύση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιούμε ξανά το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Σύλλογοι από όλες τις περιοχές του Δήμου μας, αλλά και από άλλες πόλεις συμμετέχουν και όλοι μαζί αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας μέσα από το χορό. Ευχαριστώ τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και την αντιδήμαρχο Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, Ευαγγελία Δρόσου, για την υποστήριξη που παρείχαν ώστε να γίνει το Φεστιβάλ», είπε ο κ. Παρπόρης.

Στο «6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» συμμετείχαν οι Σύλλογοι:

ΕΜΑΣ «Φίλιππος» Παλαιοκάστρου, Χορευτικό Τμήμα Πυλαίας Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχώρουδας «Μέγας Αλάξανδρος», Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου «Μακεδονός», Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Ένωση Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος», Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας «Το Άγιο Πνεύμα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου (Πέτρινο) στο Παλαιόκαστρο.Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!