Παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή Δημήτρη Σταματόπουλου την Τετάρτη 11.12 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης «Θεόκλητος Καρυπίδης»



Η Εντεταλμένη Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά Αμάντα  Αγκούτογλου, το Tμήμα Πολιτισμού  και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης «Θεόκλητος Καρυπίδης» παρουσιάζουν το βιβλίο του κ. Δημήτρη Σταματόπουλου καθηγητή βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών “Η ελληνική επανάσταση του 1821 και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως” την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30.

Για το βιβλίο

Συνήθως οι μεγάλες ιστοριογραφικές αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση αμέσως μετά την εκτέλεση του Γρηγορίου Ε΄ από τους Οθωμανούς στρέφουν το βλέμμα από την Κωνσταντινούπολη στις επαναστατημένες περιοχές της ελλαδικής χερσονήσου και επιμένουν να το έχουν εκεί εντοπισμένο μέχρι την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1830. Στην πραγματικότητα αυτή η τάση είναι το αποτέλεσμα μιας τελεολογικής αντίληψης για την Επανάσταση, που παράγει η πορεία προς το εθνικό κράτος: ως ένα γεγονός που το προετοιμάζουν τέσσερις αιώνες «σκλαβιάς» (στην κλασική εθνική ιστοριογραφία) ή η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών πριν το 1821 και η επίδραση φυσικά της Γαλλικής Επανάστασης (στη σύγχρονη νεωτερική).

Με τη σειρά τους αυτές οι δύο παραλλαγές παράγουν δύο στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ρόλο του Πατριαρχείου: είτε ως «Κιβωτό του Γένους», το Πατριαρχείο δηλαδή ως κρυφός υποστηρικτής των επαναστατημένων Ελλήνων, στην πρώτη είτε ως συνεργάτης της Οθωμανικής εξουσίας εναντίον τους, στη δεύτερη. Η μονογραφία αυτή υιοθετώντας μια αντίληψη της Επανάστασης ως ανοιχτής διαδικασίας εκδίπλωσης πολλαπλών συγκρούσεων προσπαθεί να κατανοήσει τη δράση των Πατριαρχών αυτής της περιόδου, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1830, μέσα στο πλέγμα των δικτύων εξουσίας του Οθωμανικού κράτους και ταυτόχρονα των αναδυόμενων επαναστατικών. Γιατί εάν στρέψουμε το βλέμμα με επιμονή στην Κωνσταντινούπολη τότε θα διαπιστώσουμε ότι αυτές οι συγκρούσεις (χωρίς κάποιος να παραγνωρίζει την σημασία της επίδρασης των επαναστατικών ιδεών) έχουν κοινό υπόβαθρο την αντιπαράθεση τμημάτων των ηγετικών ελίτ: ο αγώνας τους για ηγεμονία είναι ενιαίος και διαπερνά τόσο το αυτοκρατορικό κέντρο όσο και τη Μολδοβλαχία, τη Σμύρνη, την Ήπειρο και φυσικά την Πελοπόννησο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Πολιτισμού

Τηλ: 2313302 938

e-mail: grpol@pavlosmelas.gr

Βιβλιοθήκη Βιβλιοθήκη Πολίχνης «Θεόκλητος Καρυπίδης»

Ίμβρου 2, Πολίχνη Τηλ. 2310640244

Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή: 08:00-15:00,

Τετάρτη, Πέμπτη: 12:30-20:00


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!