ΔΕΠΑ-EΡΤ-Απολύσεις στο Δημόσιο: Οι 3 «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης

Στους ήδη υπάρχοντες «πονοκεφάλους» της κυβέρνησης, αυτούς που αφορούν το Δημόσιο και την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών -που αποτελούν και πεδίο αξιολόγησης της Τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα- προστέθηκε άλλος ένα τη Δευτέρα ύστερα από την αναπάντεχη απόσυρση της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ που ουσιαστικά τον καθιστά άγονο.
Η σημερινή εξέλιξη στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, με την απόσυρση των Ρώσων, δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Επαναπροκηρύσσουν το διαγωνισμό για να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα του Μνημονίου
Η εξέλιξη αυτή για το ισχυρό «χαρτί», τη ΔΕΠΑ, είναι ιδιαίτερα αρνητική για το συνολικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς απομακρύνει την Αθήνα από τον αναθεωρημένο στόχο των 2 δισ. ευρώ που ευελπιιστούσε η ελληνική πλευρά να «πιάσει» μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το 2013. Σημειώνεται ότι από την πώληση της ΔΕΠΑ σε συνδυασμό με την ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση προσδοκούσε σε έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τόσο μέσω του αρμόδιου υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, όσο και δια μέσου του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, κανείς δεν ξέρει πότε αυτός θα γίνει, αλλά ούτε και σε τι έσοδα προσδοκά πλέον η Αθήνα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, τυχόν υστέρηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να καλυφθεί σε ποσοστό 50% από πρόσθετα μέτρα λιτότητας, με πλαφόν το ένα δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, και η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα των πρόσθετων μέτρων, τονίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος του έτους.
«Γαϊτανάκι» δηλώσεων για το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι η γνωστοποίηση της απόφασης της Gazprom να αποσυρθεί από το διαγωνισμό έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία το μεσημέρι της Δευτέρας και λίγο πριν ολοκηρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των σχετικών προσφορών. Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους η ρωσική εταιρεία αποφάσισε να μην υποβάλλει προσφορά για την αγορά της ΔΕΠΑ παραμένουν ασαφείς με τους Ρώσους να επικαλούνται μη επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας κάτι το οποίο επορρίπτει η ελληνική πλευρά.
Συγκεκριμένα, η Gazprom στην αρχική της ανακοίνωση ανέφερε ότι δεν είχε επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας στην ίδια, κάτι το οποίο απέρριψε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο οποίος ανέφερε πως «εμείς είχαμε προσφέρει εγγυήσεις για τα χρέη αυτά» συμπληρώνοντας ότι η ύπαρξή τους θα δικαιολογούσε μια μείωση του τιμήματος αλλά όχι την αποχώρηση.
Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του διευκρινίζεται ότι το Ταμείο, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για τη ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει έως το ύψος των 180 εκατ. ευρώ τα συγκεκριμένα χρέη, ενώ επιπλέον δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού έως και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή.
Πάντως η ρωσική εταιρεία αργότερα μέσω του αντιπροέδρου της, Αλεξάντερ Μεντεβέντεφ, θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστική σχετικά με το μέλλον της εταιρίας στην Ελλάδα, δηλώνονας ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά.
Αλλες πληροφορίες, πάντως, ανέφεραν ότι ενδεχομένως οι Ρώσοι να είχαν τα τελευταία 24ωρα ενημέρωση από την Κομισιόν ότι θα έβαζε «βέτο» στην εξαγορά της ΔΕΠΑ και για το λόγο αυτό απέσυραν το ενδιαφέρον τους.
Σφίγγει ο κλοιός για το πρόγραμμα κινητικότητας - Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης θα αποφασίσουν για τα «λουκέτα» σε φορείς του Δημοσίου
Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκαν τη Δευτέρα στο τραπέζι της συζήτησης Τρόικα και υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα φλέγοντα θέματα των απολύσεων, του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι, θέμα το οποίο δεν έχει κλείσει. Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνει, πάντως, ότι ο σχεδιασμός της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου και τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτοι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης τα θέματα της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης, οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου, καθώς και το μέτρο της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στους υπαλλήλους, που συνταξιοδοτούνται χωρίς πλήρη σύνταξη και τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβαν ότι το ακανθώδες ζήτημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του Δημοσίου θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, μετά από συνεννόηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Από που θα βρεθούν οι 2.000 υπάλληλοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο
Εντωμεταξύ «ακανθώδες» είναι και το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, αφού μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου 2.000 υπάλληλοι.
Βάσει της λίστας που δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» και η οποία ανεμένεται να κλειδώσει μέσα στην εβδομάδα το σχέδιο για τις απολύσεις προβλέπει την αποχώρηση 900 υπαλλήλων μέσω της κατάργησης της ΕΑΣ και την αναδιοργάνωση ΕΑΒ και ΕΛΒΟ, 500-600 από την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, 300 από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών και 200 επίορκοι, κοπανατζήδες και ακατάλληλοι προς εργασία.
Τα σενάρια για την ΕΡΤ
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα το σενάριο πως η κυβέρνηση, ενδεχομένως μέχρι και την Τρίτη θα ανακοινώσει τις το σχέδιο απολύσεων στην ΕΡΤ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του capital περιλαμβάνει μείωση κατά 50% του προσωπικού της ΕΡΤ (είτε με απόλυση όλων και επαναπρόσληψη του ήμισυ) είτε με απόλυση του 50%.
Νεότερες πληροφορίς του Νewsit αναφέρουν, πάντως, ότι το βασικό σενάριο για την ΕΡΤ θέλει τις απολύσεις στο δημόσιο κανάλι να ξεπεράσουν τις 1.000 και μάλιστα να αφορά  όσους έχουν οργανικές θέσεις στο κρατικό μέσο. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή ενδεχομένως την πόρτα της εξόδου να μην δουν οι δημοσιογράφοι του καναλιού, αλλά εργαζόμενοι στα «Μουσικά Σύνολα» της ΕΡΤ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Νewsit εξετάζεται το σενάριο οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους εργαζομένους της ΕΡΤ να μην υπολογισθούν με βάση τα χρόνια εργασίας τους στο δημόσιο κανάλι. Οπως αναφέρει η ίδια πηγή εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους ένα συγκεκριμένο ποσό
Μέσα σε αυτό το κλίμα και μπροστά στις μαζικές απολύσεις στην ΕΡΤ, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί Γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αντίδρασης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!