Νέα άδεια για ΤΙΤΑΝ! Αποκατάσταση των νταμαριών χωρίς ενημέρωση από το Δήμαρχο ή το ΤΙΤΑΝ;Λήγει το Σάββατο η διαβούλευση!(ρεπορτάζ)

έγγραφο νο 1

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ avatonpress.gr)
Νέο μείζον θέμα προέκυψε με τη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης και τα σχετικά δελτία τύπου και ανακοινώσεις για την άδεια καύσης απορριμμάτων - αποβλήτων .
Με ένα έγγραφο (νο2 ) που έστειλε αναγνώστης του avatonpress.gr, η εταιρεία ΤΙΤΑΝ ζητάει περιβαλλοντικούς όρους για την αποκατάσταση λατομείων της , τα γνωστά ¨νταμάρια¨.
Η Μητροπολιτική Επιτροπή της μητροπολικής ενότητας Θεσσαλονίκης έβγαλε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι υποβλήθηκε προς γνωμοδότηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την αποκατάσταση- ανάπλαση ανενεργού λατομείου (νταμάρια)και τη δημιουργία οργανωμένου χώρου διάθεσης  για Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑEKK) και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να καταθέσει τη γνωμη του ή τις προτάσεις του μέχρι τις 1 Μαρτίου 2014 (ημέρα Σάββατο!!!).
Στο άλλο έγγραφο (νο1 ), φαίνεται ότι η η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (από τη γενική διεύθυνση εσωτερικής λειτουργίας,, διευθυνση διοίκησης,  τμήμα Συλλογικών Οργάνων), αποστέλει την ανακοίνωση (έγγραφο νο2) για τη Μ.Π.Ε. προς ενημέρωση στο Δήμαρχο Παύλου Μελά, προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Κ. Μακεδονίας και προς τη Διευθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες μέχρι  το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (του avatonpress) :
1.  Η ανακοίνωση αυτή βγήκε στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , η άδεια καύσης αποβλήτων - απορριμμάτων για το ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας. Είναι σύμπτωση, ή αποσκοπούσε κάπου; Σίγουρα είναι ευπρόσδεκτη η αποκατάσταση - ανάπλαση των λατομείων, αλλά μας παραξενευει ότι βγήκε μαζί με την άδεια καύσης! Μήπως για να στραφεί η προσοχή του κόσμου αλλού αντί για την καύση;
2. Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, επικεντρώνει στο δήμαρχο Παύλου Μελά, τον οποίο και παρακαλεί να ¨γνωστοποιήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο στους δημότες και στους συλλόγους, με τοιχοκόλληση , με αποδεικτικό το οποίο και να μας αποσταλλεί και  να μας γνωρίσει εγγραφως αν υπάρχουν αντιρρήσεις ή όχι για αυτό το θέμα¨ . Ο Δήμαρχος κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος, ενημέρωσε όμως για αυτο τους δημότες και τους συλλογους; Σε επικοινωνία που είχαμε με το κ. Σπάσο Μιχάλη, (γραμματέα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας), δήλωσε στο avatonpress.gr ότι : ¨ όχι δεν είχαμε καμία ενημέρωση, το μαθαίνω τώρα από εσάς! γνωρίζαμε ότι ο ΤΙΤΑΝ έπειτα από μακροχρόνια απαίτηση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου αλλά και των κατοίκων της περιοχής, θα προέβαινε σε αποκατάσταση των νταμαριών. Γνωρίζαμε ότι το είχε δείξει και σαν πλάνο και στο δήμο μας. Από εκεί και πέρα, δεν μας έγινε καμία γνωστοποίηση για τη Μ.Π.Ε., ούτε ενημερωθήκαμε από κανέναν. Προφανώς και θα πρέπει να είμαστε γνώστες για να ξέρουμε τι είδους υλικά θα χρησιμοποιηθούν, για να μην υπάρχουν προβλήματα με το περιβάλλον. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Θα χρειαστούν λογικά εκατομύρια κυβικά μέτρα υλικών. Το θέμα είναι ότι η ημερομηνία λήγει αύριο Σάββατο, που δεν λειτουργεί τίποτα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο Δήμαρχος αλλά και ο ΤΙΤΑΝ δεν μας ενημέρωσαν για τη ΜΠΕ, ενώ ξέρουν ότι είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε σχετικές προτάσεις. Ίσως επειδή αυτή τη στιγμή είναι στο προσκήνιο το θέμα με την άδεια καύσης στο ΤΙΤΑΝ. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι δικαιολογία.¨
Υπάρχει λοιπόν μεγάλο θέμα με την έλλειψη ενημέρωσης. Γιατi δεν ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο οι πλέον ¨ειδικοί¨ στα θέματα περιβάλλοντος στο δήμο Παύλου Μελά;
έγγραφο νο 2
3. Θα πρέπει άμεσα (και αν προλαβαίνουν) η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά αλλά και οι σχετικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής να μελετήσουν τη ΜΠΕ, για να προτείνουν βελτιώσειςη αν έχουν κάπου αντιρρήσεις. Επίσης να μελητήσουν τι είδους υλικά θα τοποθετηθούν γιατί γενικά και αόριστα τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑEKK) μπορεί να είναι οποιοδήποτε υλικό.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αποκατάσταση και η ανάπλαση των πρώην λατομείων είναι κάτι που θα πρέπει να δρομολογηθεί επιτέλους (και άμεσα) αλλά με σωστή ενημέρωση του τι πρόκειται να γίνει και με ποια υλικά. 







Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!