Αναφορά της Σταυρούλας Ξουλίδου στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις διορθώσεις επι του ΕΝΦΙΑ στις πολύτεκνες οικογένειες


ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                                                                                                                                     28-8-2014

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών
 
Θέμα: Διορθώσεις επί του ΕΝΦΙΑ για τις πολύτεκνες οικογένειες

H βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Ξουλίδου, καταθέτει αναφορά την αριθμ. πρωτ. 308/26-8-2014 επιστολή της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος δε λαμβάνει υπόψη του τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ειδική φροντίδα για τους πολύτεκνους, αλλά αντιθέτως με τις υπέρογκες χρεώσεις τους οδηγεί σε οικονομική εξόντωση.

Παρακαλείσθε όπως μεριμνήσετε για την άμεση επίλυση του ανωτέρω ζητήματος.

Επισυνάπτεται η ανωτέρω αναφερθείσα επιστολή Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).


                                                                             Η καταθέτουσα Βουλευτής
                                                                                               
             
                                                                                            Σταυρούλα Ξουλίδου



ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ.  308
Αθήνα,  26/8/2014

 
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Προς
τους Αξιοτίμους. κ.κ. Βουλευτές
Ενταύθα


Αξιότιμε/η Κύριε/α Βουλευτά.

Με το νόμο 4223/2013 (ΦΕΚ 487/Α/31-12-2013) «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» επιχειρείται κυριολεκτικώς σφαγή των πολυτέκνων, αφού όχι μόνο δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2, που επιβάλλει την ειδική φροντίδα για τους πολυτέκνους, αλλά ο ανωτέρω νόμος τους μεταχειρίζεται πολύ χειρότερα απ’ ο, τι μεταχειρίζεται τους αγάμους.
Το όριο της φτώχειας για τον άγαμο είναι 6.591 € και για να έχει την έκπτωση του 50%, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του νόμου, πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα αυτός το όριο της φτώχειας, δηλαδή 6.591 € και επιπλέον 40%, δηλαδή συνολικώς 9.000 €.
Αντιθέτως, για τον πολύτεκνο με σύζυγο και τέσσερα προστατευόμενα τέκνα, που το όριο της φτώχειας είναι 21.500 € περίπου, αντί να προσθέσει όπως και στον άγαμο 40% επιπλέον, δηλαδή άλλες 8.000 €, πράττει το ακριβώς αντίθετο: μειώνει το ποσό κατά 20% κάτω του ορίου της φτώχειας, δηλαδή το κατεβάζει στις 17.000 €!!!
Ούτε είναι δυνατόν να προβλέπει ο νόμος για την παραπάνω έκπτωση ο άγαμος να έχει κατοικία μέχρι 150 τ.μ. και το ίδιο ακριβώς να έχει και ο πολύτεκνος με όσα παιδιά και να έχει (4,7,12 κ.λπ.)!. Ακόμη, δεν είναι δυνατόν να αξιώνει από τον πολύτεκνο για την έκπτωση ότι δεν πρέπει να οφείλει στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε είναι δυνατό η απαλλαγή να εξαρτάται  από το αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος
Τέλος, δεν είναι δυνατόν μετά τη φορολογική επιδρομή κατά των πολυτέκνων με την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, να φορολογείται και η πρώτη κατοικία τους στο φόρο των ακινήτων.
Στοιχειώδεις λόγοι δικαιοσύνης επιβάλλουν όχι να τηρηθεί η διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος ή η τήρηση του άρθρου 4 του Συντάγματος αλλά τουλάχιστον οι πολύτεκνοι να έχουν την μεταχείριση των αγάμων.
Με βάση τα παραπάνω επιβάλλεται  στο νόμο 42232013 να γίνουν οι ακόλουθες διορθώσεις:

-α-
Στο άρθρο 7, στην παράγραφο 2 και στο τέλος αυτής, να προστεθεί η φράση:
«Ειδικώς για τους πολυτέκνους η παραπάνω απαλλαγή παρέχεται, χωρίς άλλη προϋπόθεση εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο πέραν των τεσσάρων και το σύνολο των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 μ², προσαυξανόμενο κατά 30 μ² για τον ή την σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο πέραν των τεσσάρων ».

-β-
Στο ίδιο άρθρο 7 να προστεθεί παράγραφος 5, που έχει ως εξής:
«Οι πολύτεκνοι ειδικώς απαλλάσσονται του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. για την πρώτη κατοικία τους».

Με την ελπίδα ότι είστε σε θέση να επιβάλλετε τις παραπάνω διορθώσεις που έγκαιρα η ΑΣΠΕ σάς είχε επισημάνει πέρυσι και πριν την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, αλλά δυστυχώς μας αγνόησε ο κ. Στουρνάρας.
                                               
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
     Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας



Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος


           





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!