Απάντηση για το κλείσιμο του παιδικού σταθμού “ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ” του κ Καρβουνίδη Σαράντη, προέδρου Κοινωνικού Οργανισμού δήμου Παύλου Μελά

Ως πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Παύλου Μελά οφείλω μια απάντηση στο παραπάνω άρθρο (http://www.avatonpress.gr/2015/04/blog-post_36.html) διότι υπάρχουν πολλές ανακρίβειες. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Κοινωνικού Οργανισμού ένα από τα κύρια μελήματά μας ήταν να προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της δυναμικότητας των παιδικών σταθμών του δήμου μας έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα όσο αφορά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Η προσπάθεια αυτή έγινε σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας και χρειάστηκαν πάνω από τέσσερεις μήνες για να ολοκληρωθεί. Αυτό ήταν ένα βήμα απαραίτητο που έπρεπε να γίνει έτσι ώστε να μπορέσουν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου μας να συμμετέχουν στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ χωρίς κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης. Μάλιστα με τον προσδιορισμό της δυναμικότητας των παιδικών σταθμών καταφέραμε να εντάξουμε στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ παιδικούς σταθμούς του δήμου μας που μέχρι τώρα ήταν εκτός ΕΣΠΑ (Ηλιαχτίδα,Ρόδι,Λιλιπούτειοι κ.α.) και όχι μόνο αυτό αλλά η δυναμικότητα των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο δήμο μας φέτος ανέβηκε στα 1001 παιδάκια από τα 758 που ήταν πέρυσι, άρα το "επιχείρημα" ότι η νέα διοίκηση του δήμου μας θέλει να κλείσει παιδικούς σταθμούς για να κάνει περικοπές είναι αίολο και αστείο. Αν θέλαμε όντως να κάνουμε περικοπές δεν θα προχωρούσαμε στο άνοιγμα όλων των υπαρχουσών αιθουσών στους παιδικούς μας σταθμούς, οι οποίες επί χρόνια ήταν κλειστές, αυξάνοντας τον αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς μας. Όταν κάνεις περικοπές ΔΕΝ αυξάνεις τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών αλλά τον μειώνεις. Απλή λογική είναι, τίποτε περισσότερο. 

Όσο αφορά για το "στοίβαγμα" των παιδιών στην Ηλιαχτίδα κι αυτό δεν ευσταθεί γιατί η δυναμικότητα του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού δεν ανεβαίνει γιατί έτσι μας "κάπνισε", ούτε γιατί θα βάλουμε το ένα παιδάκι πάνω στο άλλο, αλλά γιατί θα λειτουργήσουμε υπάρχουσα αίθουσα που σήμερα είναι κλειστή και δεν χρησιμοποιείται. Και για να έρθουμε τώρα στο επίμαχο θέμα του "Αερόστατου". Η τεχνική υπηρεσία για να προσδιορίσει τη δυναμικότητα ενός παιδικού σταθμού θέτει ως βασική προυπόθεση την ύπαρξη οικοδομικής αδείας του κτίσματος γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί. Το συγκεκριμένο κτίσμα που στεγάζεται ο εν λόγω παιδικός σταθμός είναι αυθαίρετο δηλαδή χωρίς οικοδομική άδεια. Παρόλο όμως που οχλήσαμε επανειλημένως τον ιδιοκτήτη του να το τακτοποιήσει πολεοδομικά αυτός αρνήθηκε και ήταν ανένδοτος. 


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου μας να προσδιορίσει δυναμικότητα για τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό με αποτέλεσμα να τίθεται αυτομάτως εκτός ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ. Μια δεύτερη σκέψη που συζητήσαμε σαν διοίκηση για τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό ήταν να συνεχίσουμε να τον λειτουργούμε ΕΚΤΟΣ ΕΣΠΑ για την εξυπηρέτηση των γονέων της περιοχής αλλά και εδώ είχαμε άλλο πρόβλημα ανυπέρβλητο, το μισθωτήριο με τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό λήγει στις 31/12/2015 συμπληρώνοντας δωδεκαετία και θα έπρεπε να πάμε σε διαγωνισμό για να ανανεώσουμε το μισθωτήριο συμβόλαιο του για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά τα ενοίκια από 01/01/2016, όμως πως να πας σε διαγωνισμό ενοικίασης κτιρίου που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ για παιδικό σταθμό; 

Αν το κάναμε αυτό θα έπρεπε να πάμε όλοι φυλακή. Όλα αυτά τα παραπάνω τα αναλύσαμε στη συνάντηση που είχαμε με τους γονείς την Παρασκευή 27 Μαρτίου στον παιδικό σταθμό, η οποία παρεπιπτόντως έγινε σε πολύ καλό κλίμα, εισπράτοντας την κατανόησή τους. Από τη μεριά μας δεσμευτήκαμε άμεσα να ξεκινήσουμε την έρευνα για ανεύρεση κατάλληλου χώρου για παιδικό σταθμό στην περιοχή, έτσι ώστε να μπορούμε να τον λειτουργήσουμε από την 1η Σεπτέμβρη και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να βάλουμε λεωφορείο για να μεταφέρει τα παιδάκια της περιοχής από και προς την "Ηλιαχτίδα". 

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για μια διοίκηση που έχει την κοινωνική πολιτική πολύ ψηλά στην ατζέντα της, για να μην πω κύριο μέλημά της. Και κάτι ακόμη.....το θέμα του προσδιορισμού της δυναμικότητας των παιδικών σταθμών πέρασε ΟΜΟΦΩΝΑ από το δημοτικό συμβούλιο.

Με εκτίμηση, 

Καρβουνίδης Σαράντης, πρόεδρος Κοινωνικού Οργανισμού δήμου Παύλου Μελά.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!