Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ανατ. Θεσ/νίκης - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Επαναφορά Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ.



Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ανατ. Θεσ/νίκης - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 19-5-2015
 Αρ.: 017

Επαναφορά Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ.

Την Τρίτη 19-5-2015, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ανανιάδης δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΛΤΕΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το ΔΣ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Σαχπεκίδη, το Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Καρβουνίδη και τα μέλη κ. Ευστράτιο Ντουμανάκη και κ. Θεοδόση Θεοδοσούδη.
Το ΔΣ της Ένωσης συγχάρηκε τον Περιφερειακό Διευθυντή για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Στη συνέχεια του παρουσίασε τις θέσεις της Ένωσης για τα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν τα ΕΠΑ.Λ. με πρώτη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των Τομέων και Ειδικοτήτων που καταργήθηκαν με το Ν. 4186/2013.
Θέση της ΟΛΤΕΕ και της ΕΛΤΕΕ Αν. Θεσ/νίκης είναι να ξαναλειτουργήσουν ως ΕΠΑΛ ΟΛΑ τα καταργημένα σχολεία της ΤΕΕ (οι ΕΠΑΣ και όσα ΕΠΑΛ συγχωνεύθηκαν). Θυμίζουμε ότι τόσο οι ΕΠΑΣ όσο και τα ΕΠΑΛ αποτελούν μετεξέλιξη των ΤΕΕ. Εντελώς αυθαίρετα και συγκυριακά έγινε ο διαχωρισμός τους. Επιπλέον, κάποιες ΕΠΑΣ λειτουργούσαν αυτόνομα και σε απομακρυσμένες περιοχές (πχ η ΕΠΑΣ Θερμαϊκού). Τα πλησιέστερα ΕΠΑΛ βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση (πχ ΕΠΑΛ Επανωμής και ΕΠΑΛ Βασιλικών). Επομένως, ολόκληρες ενότητες Δήμων είναι αποκομμένες από τα σχολεία της ΤΕΕ.
Στην παρούσα συγκυρία και επειδή μετά την ψήφιση του Ν. 4327/2015 ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης πρέπει να αποφασίσει μέσα σε ένα μήνα σε ποια από τα υφιστάμενα ΕΠΑΛ θα επαναλειτουργήσουν οι Τομείς και οι Ειδικότητες που είχαν καταργηθεί, η Ένωση ζήτησε από τον Περιφερειακό Δ/ντή να λάβει υπόψη του και τις εξής παραμέτρους:
1. Προτεραιότητα έχουν τα ΕΠΑΛ στα οποία λειτουργούσαν οι Ειδικότητες πριν από την κατάργησή τους.
2. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει μια ισομερής κατανομή των ειδικοτήτων (τουλάχιστον στα σχολεία που στεγάζονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα), προκειμένου να μη δημιουργηθούν σχολεία «γίγαντες» δίπλα σε σχολεία «νάνους».
3. Να υπάρχει εύλογη χωροταξική διασποράμέσα σε κάθε ΔΔΕ.
4. Να προσφέρονται σε σχολεία που λειτουργούν τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εσπερινό ωράριο.
5. Να υπάρχει επιτυχής «μίξη» ειδικοτήτων που προτιμούν οι άρρενες μαθητές με αυτές που επιλέγουν τα κορίτσια, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία φύλων και να μην δημιουργηθούν ΕΠΑΛ «αρρένων» και ΕΠΑΛ «θηλέων».
6. Σε υπερμεγέθη σχολεία όπως αυτό του ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, θα πρέπει να εξεταστεί η ίδρυση ενός ακόμη σχολείου που να λειτουργεί σε άλλη βάρδια.

Θεωρούμε εξαιρετικά ευτυχή συγκυρία ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής προέρχεται από την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και γνωρίζει καλά όλα τα θέματα που την αφορούν. Ελπίζουμε ότι θα λάβει τις σωστές αποφάσεις.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ανατ. Θεσ/νίκης


Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ανατ. Θεσ/νίκης
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Προξένου Κορομηλά 51, 546 22 Θεσσαλονίκη
πληροφορίες: Αλέξανδρος Σαχπεκίδης, Πρόεδρος Δ.Σ., τηλ.: 6946-036367


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!