Το πλαστικό χρήμα σωσίβιο από την ύφεση για τη χώρα

Το πλαστικό χρήμα έσωσε τη χώρα από τη μεγάλη ύφεση το 2015. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας ο διπλασιασμός της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και των ηλεκτρονικών συναλλαγών το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 1,4% το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου χρόνου.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις πιο χαμηλές τιμές πετρελαίου είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ύφεσης στο 0,3% το 2015 από 2,5% που θα έφτανε χωρίς αυτούς τους δύο παράγοντες.

Η χρήση του πλαστικού χρήματος είχε επίσης σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ λόγω των αυξημένων συντελεστών κατά 10% περίπου αντί του 6% που είχε προϋπολογιστεί.

Στην ίδια μελέτη της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται πως με την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος περιορίστηκε και η παραοικονομία.

Συγκεκριμένα στη μελέτη αναφέρεται: «Εκτιμάται ότι η στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από 4,7% του ΑΕΠ το 2014 σε εκτιμώμενο 6,8% το 2015) ανήλθε στο 1,4% του ΑΕΠ στο Β’ εξάμηνο του 2015, ενώ μεταφράστηκε σε συνολική ώθηση +0,8% στο ετήσιο ΑΕΠ για το 2015. Χωρίς αυτή τη συνεισφορά και χωρίς την ευνοϊκή επίδραση των χαμηλότερων, από το αρχικά αναμενόμενο, τιμών πετρελαίου η ετήσια ύφεση το 2015 θα προσέγγιζε το -2,5%).

Οσον αφορά στο μέλλον η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζει ότι: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΤΕ, μία ετήσια αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών της τάξης του 10% προσθέτει περίπου 0,2%, κατά μ.ο. στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα εγγύτερα στο μ.ο. των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (περίπου 12% του ΑΕΠ κατά μ.ο. Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και 15,5% στην Ευρωζώνη 11) από 6,8% του ΑΕΠ το 2015 εκτιμάται ότι θα προσέθετε 0,5% στο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2016-2020 (+€4,5 δισ. σωρευτικά στο ΑΕΠ) και άνω των +€1,5 δισ. στα φορολογικά έσοδα κατά την ίδια περίοδο (0,8% του ΑΕΠ του 2015)».

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι η χώρα θα βγει από την ύφεση και θα περάσει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

 

Θανάσης Λυρτσογιάννης


Πηγή: www.newsit.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!