Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τους 14 εκτελεσθέντες πατριώτες της Ευκαρπίας



- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -

Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε
τους 14 εκτελεσθέντες πατριώτες της Ευκαρπίας
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, το πρωί του Σαββάτου 30 Ιουλίου 2016, ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας, απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή στους 14 εκτελεσθέντες πατριώτες της Ευκαρπίας από τις ισχυρές γερμανικές δυνάμεις, παρουσία τριών βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, της Αναπληρώτριας Γενικής Προξένου Γερμανίας, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας, των Ιερών Ναών της Ευκαρπίας, τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, της Ελληνικής Αστυνομίας, συγγενών των θυμάτων και πλήθους συμπολιτών.
Η Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944. Ξημερώματα οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο και τους εκτέλεσαν βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου από τους εφημέριους Χρυσόστομο Τελίδη του Ι.Ν. Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης Ευκαρπίας και Δημήτριο Βλασάκη και Μάξιμο Σαμαρά του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε για την ημέρα Μνήμης ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος έθεσε στον εαυτό του και σε όλους τους παρευρισκόμενους το απλό αλλά και πολυσχιδές ερώτημα: Τι είναι ο ήρωας;
‘’Είναι άραγε αυτός, που στο βωμό της ελευθερίας θυσιάζει τα πάντα ακόμα και την ίδια του τη ζωή; Μήπως αυτός, που ενώ όλα δείχνουν να έχουν χαθεί, αυτός συνεχίζει να αντιστέκεται  απέναντι σε όλα τα προγνωστικά και πέρα από κάθε λογική και υψώνει την τελευταία γραμμή αντίστασης, όχι λόγω πείσματος αλλά λόγω του ότι είναι προικισμένος με μια τεράστια καρδιά;
Ήρωας είναι αυτός που με το μυστρί χτίζει σκάλες που ενώνουν την μνήμη, με την ιστορία και το χρόνο;
Ή μήπως αυτός που σφυρηλατεί με το δικό του θάρρος και παράδειγμα τις επόμενες γενιές;
Ήρωας είναι εκείνος που απ’ όλα τα ιδανικά  βάζει μπροστά την αγάπη του για την πατρίδα και την οικογένεια του;
Αυτός που περιφρονεί το θάνατο, τον προσκαλεί, δεν τον αρνιέται, αλλά αναμετριέται μαζί του και στο τέλος της ημέρας είναι αυτός ο ηθικός νικητής; Γιατί αν και το σώμα του μπαίνει στα καλούπια του θανάτου, η ψυχή του δεν πεθαίνει και δεν φυλακίζεται ποτέ.
Και αν δεν είναι ούτε αυτό, μήπως τελικά ήρωας είναι αυτός που τιθασεύει το φόβο και τη λογική και σκέφτεται, λογίζεται και πράττει με την καρδιά και όχι με το μυαλό;
Η απάντηση είναι καταφανώς απλή: Ήρωας είναι όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που δεν χωράνε σε λέξεις, σκέψεις και νοήματα σε όλες τις σελίδες της ιστορίας.
Γι΄ αυτό λοιπόν σήμερα, εδώ, στο Μνημείο των 14 παλικαριών, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες. Πάνω σε χώματα  που έχουν περπατήσει γίγαντες, που έχουν ποτιστεί από θυσίες, αίμα, πόνο και περηφάνια.
Γι΄αυτό και ο τόπος αυτός έχει γερά θεμέλια: γιατί πατάει επάνω σε αυτά τα άγια χώματα.
«Η ελευτεριά καταχτιέται, δε χαρίζεται από άλλους» έλεγε ο Ίων Δραγούμης. Και οι ήρωες τους οποίους τιμούμε σήμερα, την κατέκτησαν και μας την παρέδωσαν με χεριά καθαρά, βλέμμα δυνατό και θάρρος που λύγισε το θάνατο, διαπέρασε τη λήθη και φώλιασε στην αγκαλιά της μνήμης.
Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ! ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΗΡΩΕΣ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ!’’

Στα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου ο οποίος τόνισε ότι ‘’η Ιστορία διδάσκει μετριοπάθεια, σύνεση, διορατικότητα, προσήλωση σε αρχές, αξίες και ιδανικά. Ιστορία είναι να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες και τις διδαχές’’.
Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στη σημερινή νέα κοινωνική συνείδηση και στη πρωτόγνωρη κοινωνική αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επίσης βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, τόνισε ότι δεν πρέπει να λέγονται μισές αλήθειές στη νεότερη γενιά, δεν ξεχνούμε, δεν συγχωρούμε τα ναζιστικά εγκλήματα και πρέπει να είναι συνεχής και κοινός ο αγώνας ενάντια σε οτιδήποτε ακραίο σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από το υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Πολιτισμού Ελένη Χαριτωνίδου που διάβασε μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκόμενους επίσημους, από την κομματική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Παύλου Μελά, από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ευκαρπίας ‘’Ουσάκ’’, από το Σύλλογο Βλάχων Ευκαρπίας ‘’Το ΄Αγιο Πνεύμα΄΄ και από συγγενείς των θυμάτων (οικογένεια Μίλκογλου).
Ξεχωριστή η παρουσία των μικρών μελών του συλλόγου ΄΄Ουσάκ΄΄ και της χορωδίας του Σωματείου‘’΄Ένωση Μακεδονία’’ που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Αναπληρώτρια Γενική Πρόξενος της Γερμανίας Anita EnglertZerbin, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, της Ένωσης Κεντρώων Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σαρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς και πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμψίδης, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου, Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Πάντσης, Καθαριότητας Δημήτρης Αθάνατος, Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης, ο εντεταλμένος στη Δημοτική Αστυνομία Κώστας Στούπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αθανάσιος Κίκης (Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Ευκαρπίας ‘’Το ΄Αγιο Πνεύμα΄΄) , Δημήτρης Δεληγιάννης, Γεώργιος Λίλτσης, Τάσος Σταμπουλής, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας και ο Πρόεδρος Γιώργος Ασλανίδης, ο Πρόεδρος της Νίκης Ευκαρπίας Γρηγόρης Τσινός, μέλη των Διοικήσεων των πολιτιστικών συλλόγων της Ευκαρπίας και οι ιδιοκτήτες των Επίπλων Μαρμαρίδη Παναγιώτης και Γιάννης Μαρμαρίδης.






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!