Τραγωδία χωρίς τέλος: Στους 250 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία


Χωρίς τέλος η τραγωδία στην Ιταλία από τον φονικό σεισμό που ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 250.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ τον τελευταίο απολογισμό αυτής της τραγωδίας: 250 νεκροί και 365 τραυματίες που νοσηλεύονται.
Την ίδια ώρα εκατοντάδες σεισμοπαθείς περιμένουν το πράσινο φως από τις αρχές για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις πλέον πληγείσες περιοχές κι αφού πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στα οχήματά τους ή στις σκηνές που έχουν στήσει οι αρχές. «Παραμένουμε σε κατάσταση σοκ. Κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητό τη νύχτα, αν και με όλους αυτούς τους μετασεισμούς ήταν δύσκολο να κοιμηθούμε» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριο, πατέρας δύο μικρών αγοριών.

Μετασεισμοί διακόπτουν επιχειρήσεις διάσωσης
Δεκάδες μετασεισμοί συγκλόνισαν την περιοχή τη νύχτα της Τετάρτης και σήμερα το πρωί. Μια ισχυρή δόνηση καταγράφθηκε στις 15.30 ώρα Ελλάδας προκαλώντας φόβο στους επιζώντες αλλά και την αγωνία των μελών των ομάδων διάσωσης, που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις στο Αματρίτσε όταν τμήμα ενός τοίχου κατέρρευσε ακριβώς δίπλα τους.
Χιλιάδες εθελοντές και επαγγελματίες συνέχιζαν σήμερα να αναζητούν ίχνη ζωής κάτω από τα χαλάσματα.
«Ελπίζουμε πάντα ότι θα βρούμε επιζώντες, θα εργαστούμε έως το τέλος για αυτό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίτζι ντ' Άντζελο, υπεύθυνος της αρχής πολιτικής προστασίας.
Ο τελευταίος επιζών του σεισμού της Λ’ Άκουιλα το 2009 είχε ανασυρθεί 72 ώρες μετά την καταστροφή, υπενθύμισε ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής.

215 διασωθέντες
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε επίσης ότι συνολικά 215 άνθρωποι έχουν διασωθεί από την Τετάρτη στις 03.36 τοπική ώρα, την ώρα που ο Εγκέλαδος χτύπησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες αυτών των επιχειρήσεων.
Αγνωστος ο αριθμός αγνοουμένων – Ανάμεσά τους τουρίστες
Την ίδια ώρα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων. Ο πληθυσμός αυτών των γραφικών και τουριστικών χωριών τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη κάθε εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή τη στιγμή της τραγωδίας.

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο: Ουρλιάζουν για διάσωση
Ενα συγκλονιστικό ντοκουμέντο αποτυπώνει τον τρόμο που βίωσαν οι κάτοικοι της Ιταλίας μετά τον φονικό σεισμό που στοίχισε την ζωή σε 247 ανθρώπους τουλάχιστον.
Η ιταλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό που καταγράφει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις κατοίκων των χωριών Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο που ισοπεδώθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία της.
  • «Βοηθήστε μας. Έγινε σεισμός. Έχω όλη την οικογένειά μου κάτω από τα συντρίμμια», λέει κλαίγοντας ένας άνδρας που τηλεφώνησε στην αστυνομία ζητώντας βοήθεια.
  • «Πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος, γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω χρειάζεται να σας ακούσουν ήρεμο», απαντά ο αστυνομικός για να καθησυχάσει τον άνδρα.
  • «Το ξέρω, το ξέρω, αλλά…», απαντά εκείνος και πέφτει η τηλεφωνική γραμμή.
  • «Σεισμός, σεισμός!», ακούγεται να φωνάζει μία άλλη γυναίκα που επίσης κάλεσε την ιταλική αστυνομία.
  • «Ω, Θεέ μου», ουρλιάζει μία άλλη γυναίκα.
  • «Εχουν καταρρεύσει κτίρια. Κάτω από τα συντρίμμια είναι ένα κοριτσάκι 13 χρονών» λέει ένας ακόμη άνδρας που κάλεσε σε βοήθεια.
Θύματα του Εγκέλαδου μικρά παιδιά
Όπως αναφέρει η η ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.
Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.
Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.
Το γύρο του κόσμου κάνει και το βίντεο με τη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού:

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!