REKK - Καλαμαριά :Οδός Ικάρων…Κίνδυνος πυρκαϊάς;



Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς
Μεταμορφώσεως 9,ισόγειο,τηλ./φαξ : 2313 314396
E-mail: dimotikikinisikal@gmail.com, info@rekk.gr, 

                                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καλαμαριά :Οδός Ικάρων…Κίνδυνος πυρκαϊάς;

Από τα μέσα του 2015 η ΡΕΚΚ δραστηριοποιούμενη συνεχώς και συνεπώς στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος είχε καταγγείλει ότι σωροί ξερών κλαδιών δέντρων και αδρανών υλικών («μπάζα») είχαν αποτεθεί στα ρείθρα της οδού Ικάρων του δρόμου που οδηγεί στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και στο Κέντρο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, παράλληλα με διαμορφωμένη κοίτη ρέματος (βλ. επισυναπτόμενες φωτογραφίες)

Η ΡΕΚΚ είχε επισημάνει αφενός την έντονη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αφέτερου τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαϊάς.

Ο Δήμος Καλαμαριάς απάντησε κατηγορώντας τη ΡΕΚΚ για που «….επιλεκτικές φωτογραφίσεις και εντυπωσιοθηρικές ανακοινώσεις ….» (!!!) , χωρίς όμως, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, να «ιδρώσει το αυτί» των υπευθύνων και να λάβει κάποια μέτρα.

Για το ζήτημα αυτό επιλήφθηκε ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ το Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης , το οποίο διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα για καταλογισμό ποινικών ευθυνών, διότι , ύστερα από αυτοψία με λήψη φωτογραφικού υλικού και επιτόπια επίσκεψη αρμοδίων οργάνων στην περιοχή , που έγινε στις 30 Ιουνίου 2016 διαπιστώθηκε – ένα χρόνο περίπου μετά- η ίδια ακριβώς κατάσταση (!!!)
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έγγραφό της στις 6 Ιουλίου 2016 ζήτησε από το Δήμο Καλαμαριάς αφενός διευκρινίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, αφετέρου ζήτησε να απομακρυνθούν τα μπάζα και τα ξερά κλαδιά. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση (Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής) από 13 Μαϊου είχε ζητήσει επίσης διευκρινίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και για την κατάσταση, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Η σημερινή δημοτική αρχή είναι έκθετη απέναντι στους πολίτες, διότι για ένα τόσο μεγάλο διάστημα (οπωσδήποτε μέχρι την ημερομηνία της αυτοψίας που οι παρανομίες διαπιστώθηκαν από αρμόδια όργανα) αδράνησε στη λήψη μέτρων για την αποτροπή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και την αποτροπή κινδύνων εκδήλωσης πυρκαϊάς με βάση τα εύφλεκτα υλικά (ξερά κλαδιά) που έχουν αποτεθεί στα ρείθρα της οδού Ικάρων.
Η ΡΕΚΚ την καλεί να δώσει δημόσια εξηγήσεις γιατί επέτρεψε το σημείο εκείνο να μετατραπεί σε «σκουπιδότοπο», γιατί δεν έχει ενδιαφερθεί να απομακρύνει άμεσα όλα αυτά τα στερεά απορρίμματα τουλάχιστον μέχρι και τις 20 Ιουνίου, γιατί δεν έχει εντοπίσει άμεσα τους δράστες των παρανομιών , γιατί δεν έχει καταλογίσει σε βάρος τους πρόστιμα με βάση τον Κανονισμό Καθαριότητας, που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και γιατί δεν έχει προσφύγει στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος καταγγέλλοντας την προφανή υποβάθμιση και ζητώντας την ποινική καταδίκη των δραστών .
Διαφορετικά, διατηρούμε το δικαίωμα να θεωρήσουμε την ίδια τη δημοτική αρχή υπεύθυνη ή συνυπεύθυνη για την κατάσταση αυτή.

Καλαμαριά, 3 Αυγούστου 2016
Από το Γραφείο Τύπου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!