Καλαμαριά: 2ο επιστημονικ;o συνέδριο Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού ΕλληνισμούΚαλαμαριά 28 – 09 – 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2Ο Επιστημονικό Συνέδριο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού

Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης
μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923 - 2016)”


΄Ένα ενδιαφέρον επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)», διοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Οι εργασίες του 2ου επιστημονικού Συνεδρίου αρχίζουν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Έξι ενδιαφέρουσες συνεδρίες θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος της ιστορίας και του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης: α. “Μετά την Ανταλλαγή: Συνέχειες, Τομές και Ασυνέχειες” β. “Η Ιστορία μέσα από τα πρόσωπα” γ. “Η εκπαίδευση στην ελληνική μειονότητα” δ. “Υπό Διωγμόν: Περιοριστικά Μέτρα, Σεπτεμβριανά, Απελάσεις” ε. “Εγκατάσταση και ενσωμάτωση. Μια νέα πατρίδα;” στ. “Η μνήμη και η ανάπλασή της”. Θα συμμετέχουν με ανακοινώσεις περισσότεροι από 30 επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του συνεδρίου, η διεπιστημονικότητα, καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαφορετικές ειδικότητες: ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, νομικοί, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες.
Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση αναμένεται να προκαλέσουν οι βιωματικές αφηγήσεις Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα διηγηθούν στο κοινό τις εμπειρίες τους, θα μοιραστούν το τραύμα της βίας των Σεπτεμβριανών και των μαζικών απελάσεων, καθώς και τις δυσκολίες της προσαρμογής στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ “Η απώλεια της πατρίδας” του Τούρκου σκηνοθέτη Aydin Kapancik και να ξεναγηθεί στην έκθεση “Τα Σεπτεμβριανά εν θερμώ στα πρωτοσέλιδα” του Μορφωτικού Συνδέσμου Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως “Το Έβδομον του Βυζαντίου” και της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε., και η οποία θα φιλοξενηθεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Οδού Χηλής από 29 /9 έως 2 /10, 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Το συνέδριο προβλέπεται να αποτελέσει ένα κορυφαίο μορφωτικό και πολιτιστικό δρώμενο για την Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα σημαντικό βήμα στη μελέτη που πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο για τον ελληνισμό της Πόλης. Το Ι.Α.Π.Ε. έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό προφορικών μαρτυριών από Κωνσταντινουπολίτες, όπως και φωτογραφικά-αρχειακά τεκμήρια και πλούσια βιβλιογραφία, υλικό που ήδη βρίσκεται στη διάθεση του ερευνητικού κοινού.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αναμεταδίδονται ζωντανά & On Demand διαδικτυακά στο Livemedia. http://www.livemedia.gr/ prosfigikosellinismos


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!