Δεύτερο κόμμα το ξενοφοβικό AfD στις τοπικές εκλογές

Η λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στις τοπικές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία με ποσοστό 21%, σύμφωνα με τα exit polls, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ (19%). 

Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης, το SPD του νυν πρωθυπουργού του κρατιδίου Έρβιν Ζέλερινγκ λαμβάνει 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία που συγκεντρώνει 21% - 21,4%. Σημειώνεται ότι η πρώτη του συμμετοχή στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Οι δεξιοί λαϊκιστές του AfD εκπροσωπούνται πλέον σε 9 από τα συνολικά 16 κρατίδια της χώρας.

Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (DieLinke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (Grüne) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.

Εως σήμερα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο του Σβερίν πέντε κόμματα. Ισχυρότερο κόμμα είχε αναδειχθεί στις εκλογές του 2011 το σοσιαλδημοκρτικό (SPD) με ποσοστό 35,6% και 27 έδρες, δεύτερο το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) με 23,0% και 18 έδρες. Τα δύο κόμματα συγκυβέρνησαν με πρωθυπουργό τον ιδιαίτερα δημοφιλή Ερβιν Σέλερινγκ. Ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης αναδείχθηκε το 2011 το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 18,4% και 14 έδρες. Οι πράσινοι έλαβαν 8,7% και 7 έδρες. Το νεοναζιστικό κόμμα (NPD) με 6% παρέμεινε στο τοπικό Κοινοβούλιο ( το όριο είναι 5%) και έλαβε 5 έδρες.

Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι το μοναδικό γερμανικό κρατίδιο στο οποίο το νεοναζιστικό κόμμα εκπροσωπείται στο τοπικό κοινοβούλιο ενός εκ των 16 συνολικά ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων και μάλιστα επανειλημμένα.

Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία θα είναι το ένατο κρατίδιο στο οποίο θα εισέλθει το AfD. Το καλύτερο αποτέλεσμά του το είχε μέχρι τώρα το AfD στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ (24,3%)». Ορισμένοι, μάλιστα, φοβούνται ότι το AfD θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ξεπερνώντας ενδεχομένως το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της κ. Μέρκελ, της οποίας η εκλογική περιφέρεια είναι το κρατίδιο αυτό.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!