Δ. Αβραμόπουλος: Μόνη λύση μια κοινή λύση στο μεταναστευτικό

Μόνη λύση είναι μια κοινή λύση στο μεταναστευτικό, με όλους να συνεργαζόμαστε στενά, τόνισε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι οι προκλήσεις του ζητήματος αυτού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα και τονίζοντας ότι είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου στη Βιέννη, είπε πως αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε όλοι προσηλωμένοι στο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά και σε συνεργασία με έναν συντονισμένο και κοινό τρόπο».

Ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από πέρυσι έως σήμερα, εξηγώντας ότι οι αριθμοί παρουσιάσουν δραματική μείωση: από μερικές χιλιάδες ανά ημέρα σε μερικές εκατοντάδες ανά ημέρα. Συνεπώς, σημείωσε, η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική χάριν, καταρχάς και κυρίως, στη συνεργασία με την Τουρκία. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει «το Plan Α», υπογράμμισε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας είναι επίσης κρίσιμη και ότι η διαχείριση των συνόρων έχει ενδυναμωθεί με την ενισχυμένη παρουσία της Frontex σε διάφορα τμήματα των συνόρων. Επιπλέον, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία, πρόσθεσε.

Οι χώρες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν έχουν αφεθεί μόνες τους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να τις στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο υποδομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι προσδιορίστηκε περαιτέρω χρηματοδότηση προς τη Βουλγαρία πρόσφατα και ότι «προσφέρουμε επίσης οικονομική στήριξη προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ».

Ανέφερε ακόμη ότι «για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και με την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα συνήθη σημεία συγκέντρωσης μεταναστών».

Σημείωσε ακόμη ότι το νέο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης θα συμβάλει στο να υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος, ενώ τόνισε ότι επιπλέον θα συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Επίσης, είπε ότι εντείνεται ο αγώνας κατά των διακινητών μαζί με τη Europol.

Τελικά, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, «για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών:

Υποστήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, και μέσω της μετεγκατάστασης. Υποστήριξη προς τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των συνόρων τους και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής.


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!