Τηλεοπτικές άδειες: Δίχασαν τα κόμματα και τα κανάλια

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής είναι γνωστοί οι τέσσερις καναλάρχες.

Οι υποψήφιοι που κέρδισαν στην δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών είναι ο Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Μιχάλης Καλογρίτσας, Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1) και Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η διαδικασία του διαγωνισμού, ο τρόπος που έγινε, ο τριήμερος «εγκλεισμός», οι συνθήκες και το γεγονός ότι σε τρεις μήνες θα κλείσουν κανάλια με χιλιάδες εργαζομένους, έγιναν η αφορμή ώστε να ξεσπάσει άγρια πολιτική κόντρα ανάμεσα στα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την απόφαση για να γίνει διαγωνισμός, ενώ η αντιπολίτευση αποδοκίμασε μαζικά αυτή την πολιτική του «μαύρου» σε ιδιωτικά κανάλια με στόχο τα άμεσα έσοδα.

Παππάς: Διαδικασία πρότυπο ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Διαδικασία πρότυπο, όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής περιουσίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. «Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι ήταν δύσκολη για τους διαγωνιζόμενους αλλά αποδείχθηκε ότι έτσι έπρεπε να γίνει για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου», τόνισε. Όσον αφορά το ζήτημα του τιμήματος, τόνισε ότι «όλους μας εξέπληξε θετικά». Τέλος, τόνισε ότι το ζήτημα της τηλεόρασης δεν είναι στενά επιχειρηματικό αλλά από αυτή τη δραστηριότητα απορρέουν πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες, ενώ κατέληξε εκτιμώντας ότι και οι καινούργιοι σταθμοί θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ας μην υποκρίνονται για τους εργαζόμενους των τηλεοπτικών σταθμών

Για αλλαγή σελίδας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Χαρακτηρίζοντας τον διαγωνισμό «αδιάβλητο, αντικειμενικό διαγωνισμό, με υψηλότατο τίμημα υπέρ του Δημοσίου», υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση τόλμησε να κάνει αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες. «Οσο για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσοι κραυγάζουν υπέρ χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο, όσοι οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια, με την πολιτική τους, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ας μην υποκρίνονται. Θυμόμαστε τη σιωπή τους όταν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύονταν ή έμεναν επί μήνες απλήρωτοι», τονίζει.

ΝΔ: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής» δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών, όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ». Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτημάτων:

- Γιατί η κυβέρνηση κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

- Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν;

- Πώς αισθάνονται οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Γεροβασίλη, τώρα, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;

- Τι λέει τώρα ο κ. Καμμένος που δήλωνε «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πάρει άδεια;». Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπει, θα τον συνεχίσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

- Γιατί τώρα ανακάλυψαν το ΕΣΡ και ζητούν να δοθούν οι άλλες άδειες υπό την εποπτεία του;

- Τι θα κάνουν αν ο νόμος Παππά καταπέσει; Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν στην ΔΕΘ;

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι άκρως προβληματικός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αυθαιρεσία, βρίσκεται στον αέρα και ηθικά είναι διάτρητος.

ΠΑΣΟΚ: Eριξαν μαύρο σε τέσσερα κανάλια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη  διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

«Σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών, με μεγάλες περικοπές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «όλοι είχαμε προτείνει, “να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο”». Όπως εξηγεί, «η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις Κυβερνητικές επιλογές» και απαριθμώντας τα σημειώνει ότι αυτά είναι τα παρακάτω:

1ον Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. ως ανεξάρτητης αρχής. Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.

2ον Το υψηλό τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα 2 σημαίνει: Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς. Ειδικά γι’ αυτούς, είμαστε σίγουροι ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό, δεν θα μπορούν να κρυφτούν. Και με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου Υπουργού-Υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου Υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί «Πύρρειος» νίκη.

3ον Το «μαύρο» σε 4 κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης, χιλιάδων εργαζομένων, αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε περισσότερα

«Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά».  Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

«Έπρεπε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό» σημειώνει και καταλήγει «Στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι να παγιωθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε ο διαγωνισμός».

Ποτάμι: Οι 7 λόγοι που η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει για τις τηλεοπτικές άδειες

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει για τα 246 εκατομμύρια που απέδωσε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές απαριθμεί σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δις ευρώ). Αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ

  • Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί
  • Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά
  • Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος
  • Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος
  • Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι
  • Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη
  • Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)

Λεβέντης: Διαφωνούμε με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης

«Συμφωνούμε στην διαφάνεια τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως «θα έπρεπε στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί, και η εκκλησία». Πρόσθεσε ακόμη πως η ΕΡΤ, οφείλει να παίξει ισχυρό πόλο ανάμεσα στην ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση.

ΚΚΕ: Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

«Η 'νέα σελίδα' στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στο χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. 

Star και Alpha ξεκινούν τον... αγώνα τους

Την ίδια ώρα, η κοινωνία των δημοσιογράφων «βράζει» για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται από το κλείσιμο των καναλιών, ενώ η ΕΣΗΕΑ ετοιμάζει απεργίες. Μάλιστα, θα αντιδράσουν και τα κανάλια μαζί τους, ενώ αναμένεται να υπάρξει μαζική συμπαράσταση και από άλλα κανάλια (ΣΚΑΪ, Mega κ.α.)

STAR: Εχουμε ήδη καταφύγει στο ΣτΕ -Θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό

Σε ανακοίνωσή του ο σταθμός μιλά για τη συνεισφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο, σχολιάζει την διαδικασία του διαγωνισμού και τονίζει πως έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε  προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας  και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς  Θεσμούς,  προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και κάθε τυπική, νόμιμη διαδικασία και παραμένουμε εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων. Το STAR συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας διανύσει μια διαδρομή 23 ετών, με συνέπεια στο αρχικό όραμα δημιουργίας του, να αποτελέσει μια ηγετική επιχείρηση στην ελληνική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεβόμενη πάντοτε τους θεσμούς, τους κανόνες και την επιχειρηματική ηθική».

Κοντομηνάς: Η πορεία του ALPHA δεν τελειώνει εδώ

Η επόμενη μέρα των δημοπρασιών για τις τηλεοπτικές άδειες βρήκε τους εργαζόμενους του ALPHA σε απόλυτη ανησυχία, καθώς ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού θέλησε μέσω e-mail να καθυσηχάσει τον κόσμο που εργάζεται στο κανάλι.

Οπως ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Facebook η δημοσιογράφος Βίκυ Χατζή, ο Δημήτρης Κοντομηνάς έστειλε ένα e-mail προς όλους τους εργαζόμενους στο οποίο εξέφραζε την αισιοδοξία του πως η δικαίωση θα έρθει.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!