Το «Chevalier» νίκησε τον Παπακαλιάτη και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Οσκαρ

Μετά από έναν φημολογούμενο αγώνα μεταξύ του «Chevalier» και της ταινίας «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η ανδρική σάτιρα της Τσαγγάρη επικράτησε και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ του 2017 και στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας. 

Με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου, ανδρικής ερμηνείας (για όλο το καστ) στο φεστιβάλ του Σεράγεβο και τιμημένη με το βραβείο σεναρίου (για την Τσαγγάρη και τον Ευθύμη Φιλίππου) ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αλλά και το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με συμμετοχές στα φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Τορόντο και της Νέας Υόρκης, το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, η τρίτη ταινία της που καθυστέρησε 5 χρόνια μετά το φιλόδοξο και βραβευμένο στη Βενετία «Attenberg» θα είναι τελικά εκείνη που θα ταξιδέψει στην Αμερική για να μας εκπροσωπήσει στα επερχόμενα Όσκαρ.

Ένα δαχτυλίδι με την αριστοκρατική σφραγίδα του Chevalier περιμένει όποιον στεφθεί νικητής σε ένα παράξενο παιχνίδι εξουσίας που γίνεται προοδευτικά όλο και πιο ανταγωνιστικό, όλο και πιο παράλογο. Επιδίδονται σε αυτό, με ξεχωριστό ζήλο και αφοσίωση, οι έξι αρσενικοί επιβάτες (Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς) ενός σκάφους που πλέει στα χειμωνιάτικα νερά του Αιγαίου. Κανείς δεν θα πατήσει πόδι στη στεριά αν δεν προκύψει ένας και μοναδικός τροπαιοφόρος: εκείνος που, σύμφωνα με τη σύντομη περιγραφή-ζητούμενο του παιχνιδιού, θα υπερβεί τις δοκιμασίες που του βάζουν οι συμπαίκτες του και θα αποδειχτεί «ο καλύτερος γενικότερα»!

Άλλες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Smac» του Ηλία Δημητρίου (βραβείο ΙΡΙΣ ερμηνείας για την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη) και το «Interruption» του Γιώργου Ζώη (βραβείο ΙΡΙΣ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη), ενώ τα μέλη που συναποφάσισαν για την τελική επιλογή ήταν ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, ο κριτικός κινηματογράφου Ρόμπι Εκσιέλ, ο διευθυντής φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος, η σκηνοθέτις Αγγελική Αντωνίου, η ηθοποιός Ηρώ Μανέ, ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης και ο διανομένας Βασίλης Σουραπάς.

Τελευταία φορά που ελληνική ταινία κατάφερε να μπει στην πολυπόθητη λίστα των 5 και διεκδίκησε με αξιώσεις το βραβείο ήταν το 2010 με τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου, που του άνοιξε τις πόρτες για τις επόμενες παραγωγές του (βλ. «Ο Αστακός» με την Ρέιτσελ Βαις και τον Κόλιν Φάρελ).

Πηγή: cinemag.gr


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!