Καλοκαιρινό «φλερτ» μεταξύ Deutsche Bank και Commerzbank

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Καλοκαιρινό φλερτ» που όμως δεν...εξελίχθηκε σε μόνιμη σχέση φέρεται να προέκυψε μεταξύ των δυο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, Deutsche Bank και Commerzbank, μια είδηση που προκάλεσε αίσθηση στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους, στο μέτρο που υποδεικνύει ότι οι γερμανικοί τραπεζικοί κολοσσοί ?που υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις στην κερδοφορία τους από τη «μέγγενη» των αρνητικών επιτοκίων- προσπαθούν να βρουν διέξοδο δια της οδού των συμμαχιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε πρώτα το γερμανικό περιοδικό Manager Magazin και εν συνεχεία και άλλα ΜΜΕ (Wall Street Journal, Reuters), το σενάριο συγχώνευσης των Deutsche και Commerzbank τέθητε επί τάπητος σε ανώτερο επίπεδο κατά τις...ήσυχες ημέρες του Αυγούστου, αφού στις σχετικές συζητήσεις που έγιναν υπό άκρα μυστικότητα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν (Βρετανός επενδυτικός τραπεζίτης, με πλούσια προϋπηρεσία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις) και ο οικονομικός διευθυντής της Commerzbank Μάρτιν Σενκ.

Οι διαπραγματεύσεις δεν ξεπέρασαν το προκαταρκτικό στάδιο και «πάγωσαν» μέχρι νεωτέρας, καθώς στα επιτελεία των δυο τραπεζών κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούν αμφότερες. Την πρωτοβουλία για τις συνομιλίες φέρεται να είχε η Deutsche Bank, στο πλαίσιο της εξέτασης διάφορων εναλλακτικών σεναρίων καθώς χαράσσει την μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

Προτεραιότητες
Υπό το πρίσμα των διαρροών αυτών, οι ομιλίες τόσο του κ. Κράιαν όσο και του ομολόγου του στην Commerzbank Μάρτιν Ζίλκε (σε συνέδριο που διοργάνωσε η Handelsblatt) αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ο κ. Κράιαν ξεκαθάρισε ότι η Deutsche δεν επιδιώκει συγχώνευση με την Commerzbank ή με άλλη τράπεζα «στο ορατό μέλλον», καθώς στην παρούσα φάση επιδιώκει να συρρικνωθεί (ήδη έχει αποφασίσει να κλείσει ένα στα τρία υποκαταστήματά της στη Γερμανία και να ξεφορτωθεί την θυγατρική μονάδα λιανικής τραπεζικής Postbank), χωρίς ωστόσο να διαψεύσει τις πληροφορίες περί των καλοκαιρινών επαφών. Υπογράμμισε δε ότι «στη Γερμανία υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες (κάτι που μεταφράζεται σε ανηλεή ανταγωνισμό και μειωμένα περιθώρια κέρδους) και γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερς συγχωνεύσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά και διασυνοριακές». Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο Ζίλκε της Commerzbank. Σημειώνεται ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώνονται γενικά, λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, των χαμηλών/αρνητικών επιτοκίων και ενώ συνεχίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης επισφαλών δανείων, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες, με τις μεγάλες «δεξαμενές» καταθέσεων και την υψηλή εξάρτηση από τα επιτοκιακά έσοδα πλήττονται καίρια από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που συμπιέζει τα επιτοκιακά τους περθώρια και προκαλεί...τάσεις φυγής στους αποταμιευτές. Εξ’ ου και τα «βέλη» που εκτοξεύουν οι τραπεζίτες προς τον Μάριο Ντράγκι, με τον κ. Κράιαν να κάνει λόγο για «καταστροφικές συνέπειες για τους αποταμιευτές και τις συνταξιοδοτικές επενδύσεις τους».

Αγοραστές ή στόχοι;
Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες μπορεί να μην έχουν ωριμάσει για τον «γάμο» των μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, ένα πολύπλοκο εγχείρημα που θα προκαλούσε σίγουρα πληθώρα αντιδράσεων, πολλοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι θα ήταν καλή ιδέα, ιδίως για την Deutsche Bank, να αναζητήσει σύμμαχο μόλις ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της και κλείσει τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχει με τις δικαστικές και εποπτικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το θέμα είναι εάν οι δυο τράπεζες, οι οποίες δεν κατέγραψαν καλές επιδόσεις στα πρόσφατα ευρωπαϊκά stress tests και έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να συρρικνώνεται δραματικά (η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche και της Commerzbank μαζί είναι λιγότερο από το 50% της αντίστοιχης της γαλλικής BNP Paribas) θα εισέλθουν στις όποιες διεργασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, εντός ή εκτός συνόρων, από θέση ισχύος. Οπως εκτιμά ο αναλυτής της ETX Capital Νιλ Γουίλσον, «H Deutsche αποτελεί ελκυστικό στόχο εξαγοράς, καθώς διαπραγματεύται στο 25% της λογιστικής της αξίας. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 50% το τελευταίο δωδεκάμηνο και έκλεισε τη χρήση του 2015 με ζημία 6,8 δις. ευρώ». Σε κάθε περίπτωση, είναι πολλοί αυτοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική συγκέντρωσης της γερμανικής τραπεζικής αγοράς, όπως τα περιφερειακά ταμιευτήρια που έχουν μεγάλη πολιτική επιρροή. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Ταμιευτηρίων, Γκέοργκ Φάρενσον δήλωσε ότι «οι εκκλήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών είναι ανάρμοστες».

Επαφές κορυφής
Το σενάριο συγχώνευσης συζητήθηκε κατά τις...ήσυχες ημέρες του Αυγούστου, σε ανώτατο επίπεδο, αφού στις συνομιλίες συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν και ο οικονομικός διευθυντής της Commerzbank Μάρτιν Σενκ.

Αναζήτηση συμμάχων
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα ήταν καλή ιδέα, ιδίως για την Deutsche Bank, να αναζητήσει σύμμαχο μόλις ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της και κλείσει τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχει με τις δικαστικές και εποπτικές αρχές

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!