Guardian: δέκα εύλογα ερωτήματα για την πρώτη τηλεμαχία Κλίντον - Τραμπ

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο «Guardian» δημοσίευσε τις 10 ερωτήσεις που θα έπρεπε να γίνουν προς τους δύο υποψηφίους.
Προς τον Ντόναλντ Τραμπ:
Πώς να σας εμπιστευτούμε για τους κωδικούς των πυρηνικών;
Η ερώτηση αγγίζει την καρδιά των ανησυχιών που αφορούν την καταλληλότητα του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Συνδυάζοντας τα διάφορα σχόλια που εκτοξεύει κατά καιρούς με την γενικότερη επιθετικότητά του, που τρομοκρατεί ακόμη και τους στρατηγούς, ο Τραμπ έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν είναι επικίνδυνος.  
Υποστηρίξατε τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Λιβύη;
Ο Τραμπ είναι «ήξεις αφίξεις» στο θέμα αυτό. Τη μια υπονοεί ότι ήταν αντίθετος και προς τους δύο αυτούς πολέμους εκείνη την εποχή ενώ την άλλη, ερωτηθείς για παράδειγμα αν υποστήριξε την εισβολή στο Ιράκ, απαντάει: «Υποθέτω πως ναι».   
Γιατί να σας πληρώσει το Μεξικό για να χτίσετε ένα τείχος στα σύνορα;
Ο Τραμπ επαίρεται ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει το τείχος. Ο μεξικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, αλλά ο Τραμπ συνεχίζει να παραπλανά τους ψηφοφόρους. Η πολιτική του για τις απελάσεις είναι ακόμη πιο ασαφής.
Έχετε μετανιώσει για κάποια από τις προσβολές που εκτοξεύσατε;
Επί περισσότερο από ένα χρόνο, ο Τραμπ προσβάλλει τους μουσουλμάνους, τους αφροαμερικανούς, τις γυναίκες, τους Λατινοαμερικανούς, τους ανάπηρους και πολλούς άλλους με όλο και πιο εξωφρενικά σχόλια. Απορρίπτει κάθε προσπάθεια για να πειστεί να απολογηθεί ως «πολιτική ορθότητα».
Ποιες αποδείξεις διαθέτετε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή;
Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι «δεν πιστεύει» πως η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή και απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ποτέ δεν έχει πει ποια απόδειξη διαθέτει για το ότι πρόκειται για «απάτη».
Ο Τραμπ θα τα πάει καλά στο ντιμπέιτ αν…
…πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν είναι τρελός. Ο πήχης βρίσκεται τόσο χαμηλά που οι Δημοκρατικοί ανησυχούν. Αν καταφέρει να φύγει από το ντιμπέιτ έχοντας πείσει τους τηλεθεατές ότι δεν είναι τόσο αλλοπρόσαλλος ή αγενής όσο πίστευαν, τότε θα έχει κάνει όλη τη διαφορά.
Προς τη Χίλαρι Κλίντον:
Ποια είναι η κορυφαία πολιτική της προεκλογικής σας εκστρατείας;
Η ερώτηση αυτή πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά της αδυναμίας που πολλοί επικριτές της Κλίντον αποδίδουν στην εκστρατεία της. Αντί για ένα κορυφαίο ζήτημα, διαθέτει δεκάδες λεπτομερείς πολιτικές για διάφορα θέματα. Αν αναγκαζόταν να επιλέξει μία πολιτική για να την θυμούνται οι τηλεθεατές του ντιμπέιτ, ποια άραγε θα ήταν;

Πιστεύετε στην παγκοσμιοποίηση;

Η Κλίντον έχει πει πολλά για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και το πλήγμα που έχουν προκαλέσει στην αμερικανική βιομηχανία. Λέει ότι αντιτίθεται στη συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού που προτείνει ο Ομπάμα, αλλά πρόκειται για αντιπολίτευση βασισμένη σε αρχές ή για πραγματιστική απάντηση στον Τραμπ; Υπάρχουν όρια στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης για τους αμερικανούς εργαζόμενους;

Πώς διαφοροποιείται η πολιτική σας κατά της τρομοκρατίας από του Ομπάμα;

Η Κλίντον κινδυνεύει να παγιδευτεί ανάμεσα στην υπεράσπιση της πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα της οποίας υπήρξε μέλος και στην παραδοχή ότι δεν πάνε όλα καλά σήμερα. Πώς θα ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος; Θα είναι λιγότερο ιέρακας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν;

Γιατί είστε τόσο μυστικοπαθής;

Από τα email ως την πνευμονία, η Κλίντον έχει μπλέξει επανειλημμένως επειδή κάνει το παν για να αποκρύψει πληροφορίες από το κοινό. Το εύλογο ερώτημα είναι: τι έχει να κρύψει;

Πώς θα μειώσετε την ανισότητα στα εισοδήματα;
Η Κλίντον έχει τοποθετηθεί πολλές φορές για το θέμα υποσχόμενη δαπάνες σε έργα υποδομής, ένα πρόγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και αύξηση της φορολογίας των πλουσίων. Πολλοί όμως αναρωτιούνται αν όντως είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την μεσαία τάξη δεδομένου ότι η εκστρατεία της χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από πλούσιους και ισχυρούς.

Η Κλίντον θα τα πάει καλά αν…
…οι τηλεθεατές αποκομίσουν από το ντιμπέιτ μια σαφή αίσθηση για το πού στέκει. Η προεκλογική της εκστρατεία καθορίζεται όλο και περισσότερο από αυτά στα οποία αντιτίθεται _ κυρίως τον Τραμπ. Αυτό ενώ κινητοποιεί τους Δημοκρατικούς, είναι αμφίβολο αν προσελκύει ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Η Κλίντον πρέπει να τους δείξει, όχι να τους πει, ότι είναι με το μέρος τους.  


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!