Αυλαία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τη σύνθεση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή πρόσωπα από τον πανεπιστημιακό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και... ηθοποιό.

Η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, η οποίες θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2017, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, με τη Φ. Γεννηματά να επισημαίνει πως «ο πρωθυπουργός αγνοεί προκλητικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διατάξεις και στέλνει την αναθεώρηση του Συντάγματος στις καλένδες». Στην Επιτροπή Διαλόγου, τα μέλη της οποίας συνάντησε χθες ο Αλ. Τσίπρας, συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί Αθ. Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), Ι. Γκόλιας, (πρύτανης ΕΜΠ), Ν. Μαραβέγιας, Π. Παραράς, Ανδρ. Δημητρόπουλος και Ν. Μουζέλης, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Κ. Αγοραστός και η Ρ. Δούρου, από τον επιχειρηματικό χώρο οι Κ. Μίχαλος και Αν. Τζήκας, καθώς και ο ηθοποιός Γ. Κιμούλης.

Η Επιτροπή Διαλόγου αναλαμβάνει, κατ΄ αρχάς, τη διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου, με τη διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων η οποία θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα του διαλόγου θα παραδοθούν σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την τελική επεξεργασία και το φθινόπωρο του 2017 θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία επισήμανε ότι «οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή» και πως «αντί γι' αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος». Ολα τα υπόλοιπα, κατέληξε η Πειραιώς, «αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού για να καλύψουν τα προβλήματα που οξύνονται και το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης».

Για προσπάθεια αντιπερισπασμού, έκανε λόγο και η Φ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και αυτήν την κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου «αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ουσιαστικά στέλνει στις καλένδες», επισημαίνοντας πως «οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές».

Δημ. Τσιούφος

 

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!