Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης -Εχασαν οι Ελληνες νησιώτες

Η Επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2016 τον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος βραβεύεται για την προσπάθειά του να να φέρει την ειρήνη στη χώρα του, παρά το γεγονός ότι η ειρηνευτική συμφωνία που έφερε καταψηφίστηκε σε δημοψήφισμα, πριν λίγες ημέρες.

Στόχος της συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC ήταν να τερματιστεί ένας πόλεμος που κράτησε περισσότερο από 50 χρόνια.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο απέρριπτε την ειρηνευτική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο πρόεδρος της Κολομβίας και ο ηγέτης των ανταρτών του FARC, Timochenko, θα μπορούσε να πυροδοτήσει συγκρούσεις και εμφύλιο πόλεμο στη χώρα και η επιτροπή ενθαρρύνει σθεναρά και τους δύο ηγέτες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με την Επιτροπή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι ο λαός της Κολομβίας απέρριψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Φωτογραφία αρχείου: EPA /LUIS EDUARDO NORIEGA


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!