Φονικό πέρασμα του τυφώνα "Μάθιου"

Τουριστικά θέρετρα όπως το World Disney World και το SeaWorld, καθώς και τα στούντιο της Universal έχουν κλείσει.

Μια γυναίκα από τις περιοχές που πλήττει ο τυφώνας υπέστη καρδιακή ανακοπή όμως οι ομάδες πρώτων βοηθειών δεν μπόρεσαν να τη βοηθήσουν.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων στην αμερικανική επικράτεια.

Μια εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 50 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή το σπίτι της, στην κομητεία Σεντ Λούσι (κεντρική Φλόριντα) όμως εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων, οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν καν να βγουν προκειμένου να σπεύσουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αντέξει.

"Δεν μπορέσαμε να επέμβουμε και δυστυχώς απεβίωσε" δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου Κάθριν Τσέινεϊ.

#HurricaneMatthew #PowerOutages per @insideFPL

Brevard: 100,140
Volusia: 14,140
Indian River: 29,950
St. Lucie: 41,000
Martin: 44,020

Ο πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τρεις Πολιτείες. Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα βρίσκονται στο "μονοπάτι" του Μάθιου, ενώ τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα.

Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

"Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο" δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

Our first look at #matthew damage: debris, flooded roads, erosion and downed power lines @ MacArthur Blvd. pic.twitter.com/HHbXRQvAmC

"Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων" πρόσθεσε ο ίδιος.

Το μάτι του κυκλώνα, που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει σήμερα τις ακτές της Φλόριντας με κατεύθυνση προς τον βορρά.

"Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους" όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Ομπάμα.

"Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία", δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ήδη, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών και σοβαρών τραυματισμών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους, ότι ο φονικός τυφώνας Μάθιου μπορεί να αλληλεπιδράσει με την τροπική καταιγίδα Νικόλ, που έχει αναπτυχθεί ανατολικότερα στον Ατλαντικό. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, η Νικόλ ήταν στην κατηγορία 2.

 

Ο τυφώνας Μάθιου στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 842 ανθρώπων στην Αϊτή στην καταστροφική βόρεια πορεία του, μέσω της Καραϊβικής.

Νέες πληροφορίες από απομακρυσμένες περιοχές που είχαν αποκλειστεί από την τροπική καταιγίδα κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς, καθώς διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτροπές παρουσιάζουν διαφορετικούς απολογισμούς για τον συνολικό αριθμό των νεκρών. Καταμέτρηση του Reuters για τον αριθμό των νεκρών που έχουν καταγράψει αξιωματούχοι της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο επιβεβαιώνει τον θάνατο 478 ανθρώπων.

 

Νωρίτερα, η κεντρική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την αντιπαραβολή των στοιχείων, ανέφερε πως 842 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα, ενώ περίπου 61.500 παραμένουν σε καταφύγια.

 

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν επίσης στη Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ο τυφώνας σάρωσε την Καραϊβική τη Τρίτη και Τετάρτη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν ν' αναλύσουν την πορεία του κι εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, το βράδυ.

O διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Τυφώνων προειδοποιήσει τους κατοίκους της Φλόριντα για την επικινδυνότητα του Μάθιου, απευθύνοντας έκκληση σε όσους διαμένουν στη ζώνη που αναμένεται να περάσει να εγκαταλείψουν την περιοχή και να απευθυνθούν στα διαθέσιμα καταφύγια.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της Φλόριντα δηλώνει βέβαιος ότι ο τυφώνας θα αφήσει πίσω του νεκρούς, ενώ ο μέχρι στιγμής απολογισμός θέλει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, 22.000 να έχουν βρει καταφύγιο στα κέντρα που φρόντισε να διαθέσει η πολιτεία, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 145.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει στην πολιτεία βοήθεια εξασφαλίζοντας τροφή, νερό, μουσαμάδες, γεννήτριες, κουβέρτες, κούνιες, ομάδες ερευνών και διάσωσης, όπως και ομάδες καταγραφής των υλικών ζημιών.

Cape Canaveral, FL outer eyewall Hurricane #Matthew @TheWeatherNetUS @StormhunterTWN @georgekourounis pic.twitter.com/W2a4WgHEhD

"Θα έχουμε περισσότερες διακοπές ρεύματος" επισήμανε ο Σκοτ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές πλημμύρες από τον τυφώνα στην περιοχή του Τζάκσονβιλ.

"Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει… Υπάρχει ενδεχόμενο ο τυφώνας να μας πλήξει άμεσα και να καταγραφούν άνεμοι ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα."

#HurricaneMatthew : Another rough day for fliers Friday as Orlando, Savannah, Jacksonville cancel flights https://t.co/V41jbPiKD3 pic.twitter.com/mt35y7QH0V

Παράλληλα, ακυρώνονται μαζικά οι πτήσεις με προορισμός τη Φλόριντα και την περιοχή της Τζόρτζια, καθώς η προσγείωση των αεροπλάνων στα αεροδρόμια είναι αδύνατη, με τις περισσότερες από τις πτήσεις να επιστρέφουν στην αφετηρία τους ή να ακυρώνονται.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!