Νέες παραστάσεις για το «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά σε σκηνοθεσία Δ. Σακατζή στο Δήμο Παύλου ΜελάΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –
Νέες παραστάσεις για το «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά σε σκηνοθεσία Δ. Σακατζή στο Δήμο Παύλου Μελά
Οι απόλυτα επιτυχημένες παραστάσεις του Δεκεμβρίου 2015 και του Ιανουαρίου 2016  για το μοναδικό θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή από τη Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, οδήγησε το Τμήμα Πολιτισμού - Αθλητισμού στην απόφαση να ξεκινήσει τη φετινή θεατρική περίοδο με έξι ακόμη εμφανίσεις στις 4-5-6 και 11-12-13 Νοεμβρίου στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης». Μάλιστα, όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και στις φετινές παραστάσεις, αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά με τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διαρκείας.
Το… «οδοιπορικό» ανά την Ελλάδα των «Εχθρών εξ αίματος» του Αρκά.
Στην πρεμιέρα της 4ης Δεκεμβρίου 2015 οι θεατές είχαν κατακλύσει  την κύρια αίθουσα και τον εξώστη και με το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημά τους επιβράβευσαν τους συντελεστές της παράστασης. Την παράσταση είχε προλογίσει, δίνοντας το στίγμα του έργου, ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., συγγραφέας, ερευνητής, κριτικός, ο οποίος έχει διδάξει και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και σε άλλα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Ανάμεσα στους θεατές  που είχαν ανταποκριθεί  στην πρόσκληση της θεατρικής ομάδας και κατέκλυσαν την αίθουσα ήταν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης,  Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι ενώ το δικό του χρώμα στην παράσταση έδωσε ο Γιάννης Σερβετάς, ο οποίος δάνεισε τη χαρακτηριστική φωνή του στο έργο.

  • Ακολούθησε ένα όμορφο «ταξίδι» για τη Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, με πρώτο σταθμό την τιμητική πρόσκληση από το σύλλογο καρκινοπαθών Αμυνταίου και περιχώρων «Μαζί για τη Ζωή». Η θεατρική παράσταση ανέβηκε στο πνευματικό κέντρο Αμυνταίου το Φεβρουάριο του 2016 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία από το κοινό της απομακρυσμένης πόλης.

  • Επόμενη στάση οι «Βραδιές Θεάτρου» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου οι «Εχθροί εξ’ αίματος» ανέβηκαν το Μάιο του 2016 στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Οι «Βραδιές Θεάτρου» συνιστούν μια σειρά θεατρικών παραστάσεων, από αξιόλογους θιάσους και επιλεγμένα έργα,  που παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε θεατρικές σκηνές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ελεύθερη πάντα είσοδο για το κοινό. 
  • Μόλις πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2016, η Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, συμμετείχε στο 6ο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, στο οποίο απέσπασε το Βραβείο Β΄ Καλύτερης  Παράστασης  στα Βραβεία-Έπαινοι της Κριτικής Επιτροπής. Στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, η οποία γέμισε ασφυκτικά για οκτώ ημέρες, παρευρέθησαν η Κριτική Επιτροπή, η οποία επέλεξε τους νικητές των τίτλων βράβευσης, εκπρόσωποι και μέλη των ερασιτεχνικών ομάδων, φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και το θεατρόφιλο κοινό. Τη βραδιά κάλυψε τηλεοπτικά η ΕΡΤ ενώ μεταδιδόταν διαδικτυακά μέσω live streaming.
Λίγα λόγια για το έργο
Η ευφάνταστη μαύρη κωμωδία του Αρκά έγινε ευρέως γνωστή κυρίως κατά τη θεατρική περίοδο  2008 – 2009, όπου είχε παιχθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θέατρο του Νέου κόσμου.
Μετά από ένα ατύχημα ο Εγκέφαλος πέφτει σε κώμα και ξεσπά διαμάχη μεταξύ των χτυπημένων και χωρίς ηγεσία οργάνων. Τα πάθη των εσωτερικών οργάνων, μας  βγαίνουν στη ... φόρα. Δεν τα παρατηρούμε όμως από έξω, αλλά από μέσα. Οι ήρωες του έργου δεν είναι οι ασθενείς και οι γιατροί, αλλά το Παχύ, το Λεπτό Έντερο και το Δεξί Νεφρό! Το λεπτό και το Παχύ Έντερο διαφωνούν για το εάν τα ευγενή όργανα, η Καρδιά, οι Νεφροί και οι Πνεύμονες, έχουν συνωμοτήσει ώστε να καταλήξει ο ημιθανής οργανισμός, με σκοπό να μεταμοσχευθούν σε νέο υγιές σώμα.
Το «μέσα» είναι πάντα η μικρογραφία του «έξω»: αυτό μας διδάσκουν οι «Εχθροί εξ αίματος».
«Τι πράγματα είναι αυτά; Είναι συμπεριφορά οργάνων αυτή;».Το Παχύ Έντερο, αγανακτισμένο, διαμαρτύρεται. Και με το δίκιο του. Πως μπορούν να τσακώνονται μεταξύ τους την ώρα που το σώμα βρίσκεται σε κώμα και η κατάσταση του ασθενούς είναι κρίσιμη; Αθέατες πτυχές και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια οδηγώντας την πλοκή σε ένα ευρηματικό φινάλε.
Σημείωμα του σκηνοθέτη Δημήτρη Σακατζή
Πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη αυτή η «ζοφερή κωμωδία» που θυμίζει τραγωδία: Ο Εγκέφαλος, που έως τώρα όριζε την τύχη του συνόλου, έπαψε να λειτουργεί. Το δεξί Νεφρό ενημερώνει τους φίλους του, Λεπτό και Παχύ Έντερο για την κατάσταση του οργανισμού, δημιουργώντας αμφιβολίες. Το Λεπτό επιμένει ότι έχει πλεχθεί συνωμοσία εις βάρος τους, αφού τα έντερα «πεθαίνουν»  μαζί με το οργανισμό και δεν τους δίνεται ευκαιρία για «μετά θάνατο ζωή». Ο συγγραφέας κλιμακώνει το αίσθημα της αγωνίας για επιβίωση, εγκλωβίζοντας τους πρωταγωνιστές σε μία μοίρα χωρίς φυγή. Σε αυτήν την κωμωδία κυριαρχούν η απειλή της προδοσίας και ο φόβος του θανάτου. Αν τα κύρια δραματικά πρόσωπα ήταν άνθρωποι, θα μιλούσαμε ίσως για το σπουδαιότερο και πιο επίκαιρο νεοελληνικό δράμα.
Αρκάς, ο διάσημος αφανής σκιτσογράφος
(Απόσπασμα από σχόλιο του Πέτρου Μαρτινίδη, στην ιστοσελίδα www.arkas.gr)
Σε μια εποχή κατά την οποία όλοι σχεδόν οι ζωγράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι λογοτέχνες, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές κ.λ.π. πρώτα διαπρέπουν ως σπουδαία πρόσωπα κι έπειτα διαπιστώνεται η σπουδαιότητα των έργων ή των επιδόσεών τους, ο Αρκάς ανήκει στις ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που, επί δύο δεκαετίες, προκαλούν το γενικό θαυμασμό με το έργο τους, ενώ, ως πρόσωπα, παραμένουν απολύτως ανεπιφανή.
Ποιος είναι άραγε ο Αρκάς; Ποια είναι η ηλικία, οι σπουδές, η οικογενειακή του κατάσταση και ποιες οι ιδεολογικο - θρησκευτικές του αντιλήψεις; Προφανώς, το Αρκάς είναι ψευδώνυμο. Ψευδώνυμο που, όπως συμβαίνει με όλα τα ψευδώνυμα, κάτι αποκαλύπτει: κατάγεται από την Αρκαδία. (Κι οι Αρκάδες, ως γνωστόν, άρχισαν να εκχριστιανίζονται μόλις τον 7ο μ.Χ. αιώνα.) Αλλά εκεί σταματά κάθε σχετική, εύλογη εικασία.
Μπορεί να είναι ψηλός ή μετρίου αναστήματος, όπως ο Ισοβίτης σε σχέση με τους άλλους κρατούμενους, μπορεί να ΄χει πρόσφατα συμπληρώσει τα σαράντα (εάν ξεκίνησε τη σειρά του Κόκκορα ως εικοσάχρονος) ή να πλησιάζει τα εξήντα (εάν το ώριμο χιούμορ αυτής της πρώτης του σειράς το ξεκίνησε σε κάποιαν ανάλογα ώριμη ηλικία). Μπορεί, ακόμη, να ΄χει σπουδές ψυχολόγου (εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τις σχέσεις των ηρώων του), σπουδές θεατρολόγου (εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τις καταιγιστικές ατάκες των διαλόγων τους), ή σπουδές αρχιτέκτονα (επειδή, ακριβώς, τίποτε στο έργο του δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο). Απίθανο, τέλος, φαίνεται να ΄ναι παντρεμένος, αφού οι ήρωές του προβληματίζονται περί το σεξ χωρίς ποτέ να σχολιάζουν την έγγαμη εκδοχή του.
Μολονότι το τεκμαρτό "δελτίο αστυνομικής ταυτότητας" του Αρκά είναι, έτσι, πολύ φτωχό - χωρίς φωτογραφίες, τηλεσυνεντεύξεις κι αυτοπροβολές- το "δελτίο" της δημιουργικής του ταυτότητας, αντιθέτως, δείχνει εξαιρετικά πλούσιο. Κι όλα ξεκινούν, πιστεύω, από μια βαθύτατα ανθρώπινη κι αξιοθαύμαστα διαυγή απελπισία για την εδραία συνθήκη της ανθρώπινης μοίρας: τη θνητότητα. Όσο και αν, αυτό, μοιάζει απροσδόκητο σ΄ έναν μαέστρο του χιούμορ.
--
Info
Ημέρες και ώρες
Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 4-5-6 & 11-12-13 Νοεμβρίου 2016
Ώρες: Παρασκευή & Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00

Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Συγγραφή: Αρκάς
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Φωτιάδης
Σκηνικά: Δημήτρης Σακατζής
Κουστούμια-Σκηνικά-Κατασκευές: Νίκος Ιγνατιάδης
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης

Παίζουν οι:
Α' Διανομή
Νεφρό: Δημήτρης Τσακίρης
Λεπτό Έντερο: Γιώργος Στρεμπλής
Παχύ Έντερο: Γιάννης Φωτιάδης
Β' Διανομή
Νεφρό: Δημήτρης Τσακίρης
Λεπτό Έντερο: Δημήτρης Ελιάς
Παχύ Έντερο: Στέφανος Τσακάτος
Φωνή Γιατρού: Γιάννης ΣερβετάςΟι Χορηγοί

Παραδοσιακό κρεοπωλείο «Φιλάκης», Από το 1954

Αγνώστου Στρατιώτου 66, Πολίχνη τηλ.: 2310 651636 & 2310 587444    

«Ένα παιδί, ακόμη μετράει τ’ άστρα» του Γιάννη Σερβετά,  

Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2016


Ο Δήμος ευχαριστεί τους:
Εθελοντές Διασώστες ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. του Δήμου Παύλου Μελά
Μερόπη Βαφέα, Μαρίνα Γκαγκαβούζη
Τάκη Αγαθαγγελίδη
Πάρη Βασιλειάδη
Ελένη Διονυσοπούλου
Χρήστο Γιοβάνη
Πληροφορίες:
Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη
Τηλ. 2313 302833, 835
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!