Η απρόσκλητη ¨εισβολή¨ του ΤΙΤΑΝ στα σχολεία της Ευκαρπίας και η ¨ελεημοσύνη¨ με γλαστράκια - Ανακοίνωση του συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας


Διαβάστε την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας:
Η  απρόσκλητη ¨εισβολή¨ του ΤΙΤΑΝ στα σχολεία της Ευκαρπίας, η ¨ελεημοσύνη¨ με γλαστράκια και το ¨ξεμπέρδεμα¨ με την υποχρέωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Όπως κάθε χρόνο, την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, πολλοί σύλλογοι, μεταξύ και ο δικός μας (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας), ενημέρωσαν με τη βοήθεια περιβαλλοντικών συλλόγων, τις μαθήτριες και τους μαθητές των Σχολείων, για το συμβολισμό της ημέρας, καλώντας τους να συνδράμουν όλοι τους καθημερινά στην προστασία του περιβάλλοντος, δείχνοντας στους "μεγάλους"  τον σωστό δρόμο!
Επίσης προαναγγείλαμε, στο Σχολείο μας, πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, που ενδεχομένως να ξεκινήσει από τη νέα σχολική χρονιά.
Η ανθρώπινη ευαισθησία και απληστία
Η ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει αφήσει στον πλανήτη μας το οικολογικό της αποτύπωμα. Η χωρίς κανόνες ανάπτυξη, η (κυρίως) βιομηχανική ρύπανση, η αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων και η τεράστια παραγωγή καταναλωτικών αγαθών που καλύπτουν τεχνητές ανάγκες μας, οδηγούν στην καταστροφή τον πλανήτη Γη. Η ευαισθητοποίηση όλων μας, για την προστασία του περιβάλλοντος και η επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε συμπεριφορά, μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική πορεία.
Η "προστασία του περιβάλλοντος" έγινε προϊόν εμπορεύσιμο
Τα τελευταία αρκετά χρόνια, το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, έγινε αντικείμενο πολλαπλής εκμετάλλευσης. Έγινε, όπως το αποκαλούμε λαϊκά, της "μόδας". Οι κύριοι ρυπαντές, οι κατέχοντες τον πλούτο του πλανήτη μας, αυτοανακηρύσσονται ταυτόχρονα και θεματοφύλακες της προστασίας του περιβάλλοντος. Προσπαθούν να οδηγήσουν σε λύσεις, οι οποίες δεν θα θίγουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και την υπόληψη τους στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα οι μόνοι ένοχοι να θεωρούνται οι καταναλωτές άνθρωποι.
Η "ευαισθησία" της εταιρείας ΤΙΤΑΝ
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για άλλη μια χρονιά η εταιρεία ΤΙΤΑΝ (εργοστάσιο Ευκαρπίας) θέλοντας να γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, "εισέβαλε" με άκομψο τρόπο στα σχολεία της Ευκαρπίας, αγνοώντας ότι έτσι εκνευρίζει, παρά κερδίζει.
Η εταιρεία ΤΙΤΑΝ θεώρησε ότι, ξεφορτώνοντας στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά και στα γυμνάσια της περιοχής μας, γλαστράκια με λουλουδάκια σε μια χάρτινη χαρτοσακούλα με αυτοκόλλητο το λογότυπό της (καμία αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στο νόημά της), έκανε την καλή της πράξη και για φέτος!
Ο προφανής στόχος, ήταν μάλλον να μπει απρόσκλητη στα σπίτια χιλιάδων Ευκαρπιωτών, δείχνοντας το "κοινωνικό" και το "περιβαλλοντικό" της πρόσωπο. Καμία κουβέντα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ούτε μια σκέψη για κάποια περιβαλλοντική δράση.
Μας προβληματίζει αυτή η στάση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση και προκαλεί τις χιλιάδες φωνές των κατοίκων της Ευκαρπίας και του Δήμου Παύλου Μελά, που ακόμη περιμένουν την εταιρεία ΤΙΤΑΝ να ακυρώσει την άδεια καύσης απορριμμάτων και αποβλήτων που πήρε από το 2014, παρά τις αποφάσεις και τις αντιδράσεις του δημοτικού συμβουλίου και των συλλόγων της περιοχής, που ήταν και είναι ενάντια, με προσφυγές στα δικαστήρια.
Ερωτηματικά, αφήνει η στάση της διεύθυνσης κάθε σχολείου, που χωρίς να δει κάποιο επίσημο έγγραφο αδείας, επέτρεψαν στους εργαζόμενους του Τιτάνα να ¨εισβάλλουν¨ στα σχολεία της περιοχής. Ακόμη όμως και να υπήρχε άδεια (που κακώς θα δινόταν), δεν είναι σωστό, ενώ γνωρίζεις τι συμβαίνει, να κάνεις πως δεν "ακούς", για χάρη ενδεχομένως κάποιας ¨ελεημοσύνης¨, αντί να ζητάς τη συνολική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αφορούν και τα σχολεία.
Ταυτόχρονα τίθενται ηθικά και νομικά ζητήματα, με την αυθαίρετη εισβολή εξωσχολικών παραγόντων στους σχολικούς χώρους. Αύριο, με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να "εισβάλλουν" στο σχολείο μας, διάφορες αθλητικές ομάδες, βιομηχανίες, εταιρείες, ο ΦΟΔΣΑ (αυτός που μας έφερε τον ΣΜΑ στην Ευκαρπία) κ.ά.
Σαν γονείς και σαν σύλλογος, έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τους σχολικούς χώρους, από την ωμή και απρόσκοπτη εισβολή των παραπάνω, που έχει ως μοναδικό σκοπό την προβολή τους και όχι την ουσιαστική συνδρομή τους σε σοβαρά προβλήματα της περιοχής, αλλά και στην παιδαγωγική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σύμφωνοι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, αλλά και οι παιδαγωγικοί σύμβουλοι.
Όσον αφορά τη διεύθυνση κάθε σχολείου, μπορεί πολλοί από αυτούς να μην ζουν στην περιοχή μας, αλλά οφείλουν να γνωρίζουν και να σεβαστούν τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής μας, μέσω των μαθητών τους και να ζητούν τη λύση τους.
Τα παιδιά, λόγω ηλικίας, δεν γνωρίζουν. Όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά, ότι  ο ΤΙΤΑΝ, για πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν, "πετούσε ψίχουλα" στους Ευκαρπιώτες, κερδίζοντας ταυτόχρονα πολλά από τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που δεν εφάρμοζε. Επειδή κάποιοι μπορεί να έχουν κοντή μνήμη, να θυμίσουμε σε όλους, ότι  κάποιοι γονείς πριν 7 χρόνια, προσπάθησαν για το καλό όλης της Ευκαρπίας και ζήτησαν από τον Τιτάνα να λάβει μια σειρά από μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά (τα μέτρα) όφειλε να τα είχε λάβει η ΤΙΤΑΝ Α.Ε., υποχρεωμένη από τους κανόνες λειτουργίας της επιχείρησης της. Παρόλα αυτά, δεν το είχε πράξει έως τότε.
Με την επιμονή και τον αγώνα-πρότυπο αυτών των γονέων-κατοίκων της Ευκαρπίας, που δεν ζήτησαν ¨ελεημοσύνες¨, αλλά σοβαρά δραστικά μέτρα για το κοινό καλό, πραγματοποιήθηκαν στους χώρους της εταιρείας και όχι μόνο σημαντικά περιβαλλοντικά έργα : Ηχομονώσεις, αναχώματα με εκατοντάδες δενδροφυτεύσεις,  συχνότερος έλεγχος στα φίλτρα και στους μύλους για διαρροές σκόνης και ρύπων,  πλύσιμο καθημερινό των φορτηγών, ασφαλτοστρώσεις, ανάπλαση των λατομείων-νταμαριών της (περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης που ήδη ξεκίνησε), κλειστή αποθήκευση (και όχι υπαίθρια) πρώτων υλών και καύσιμων υλικών και πολλά άλλα.
Τα παιδιά μας, οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων της περιοχής,  δεν έχουν ανάγκη από καθρεφτάκια και χάντρες, δεν είναι ιθαγενείς. Ζητούν τα αυτονόητα για ένα καλύτερο περιβάλλον, μία ποιοτικότερη περιοχή, ένα πιο δημιουργικό σχολείο. Μπορείτε να συνδράμετε αθόρυβα σε αυτά;
Τα παραπάνω δεν έχουν σκοπό να κριτικάρουν αρνητικά ή να προσβάλλουν κάποιες πλευρές, αλλά στο να υπενθυμίσουν για άλλη μια φορά βασικά ζητήματα σε γονείς, σε εκπαιδευτικούς και σε εταιρείες.
Τα παιδιά αξίζουν ένα καλύτερο - ποιοτικότερο μέλλον. Ας μην κάνουμε οι ¨μεγάλοι¨ πια τα λάθη και τις (κουτο)πονηριές του παρελθόντος…
Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Μαθητών 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!