Γ. Λίλτσης: «Στα εκβιαστικά διλλήματα της διοίκησης “ή αυτή τη σύμβαση ή τίποτα” απαντούμε με προτάσεις»

Θεσσαλονίκη, 06.07.2017
 
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Λίλτσης: «Στα εκβιαστικά διλλήματα της διοίκησης “ή αυτή τη σύμβαση ή τίποτα” απαντούμε με προτάσεις»

«Δεν υπήρξε ενημέρωση για την σύμβαση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά»

Τις τακτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να «περάσει» και μάλιστα… νύχτα η σύμβαση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον δήμο, καταγγέλλει η αυτοδιοικητική παράταξη «αναΤΡΟΠΗ δήμου Παύλου Μελά» με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Λίλτση. Η αυτοδιοικητική παράταξη κατηγορεί την διοίκηση του δήμου πως δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης και δεν υπήρξε η σωστή ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για την σύμβαση που κλήθηκαν να ψηφίσουν. 

Η προτεινόμενη από το ΤΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σύμβαση ψηφίστηκε τελικά χθες τα… μεσάνυχτα από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της παράταξης της διοίκησης αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης- αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι διατύπωσαν τις ενστάσεις τους και συμμερίστηκαν την άποψη της «αναΤΡΟΠΗΣ» αλλά τελικά ψήφισαν «ΝΑΙ», χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση –όπως καταγγέλλει η «αναΤΡΟΠΗ»- του ανωτάτου οργάνου λήψης αποφάσεων του δήμου Παύλου Μελά, δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο. 

«Η παράταξη «αναΤΡΟΠΗ» εδώ και χρόνια έχει μια συγκεκριμένη θέση για την παραχώρηση και την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Θέλουμε η δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου, ενός τεράστιου χώρου πρασίνου, να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης. Θέλουμε όμως πάνω από όλα ο δήμος μας και οι πολίτες να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αντί ανοικτής και δημόσιας συζήτησης για την σύμβαση παραχώρησης που έχουμε προτείνει εδώ και μήνες στον δήμαρχο, εκείνος επέλεξε βιαστικά να “περάσει” τη σύμβαση που του πρότεινε η κυβέρνηση θέτοντας μάλιστα το εκβιαστικό δίλημμα «ή αυτή τη σύμβαση ή τίποτα» αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Λίλτσης. 

Και συμπληρώνει: «Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου με επιστολή μας να προσκληθούν στην συνεδρίαση εκπρόσωποι του ΤΕΘΑ, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Οικονομικών και του πρωθυπουργικού γραφείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από την ανάγνωση της σύμβασης. Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή από συναδέλφους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Μάλλον εκείνοι κατανόησαν σε διάστημα μόλις λίγων ημερών την σύμβαση που ψηφίστηκε και από εδώ και στο εξής θα δεσμεύει τον δήμο μας για τα επόμενα 99 χρόνια». 

«Παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας ο δήμαρχος δεν κατόρθωσε να μας απαντήσει ποιος θα έχει την ευθύνη του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και σε τι βαθμό ο δήμος θα συμμετέχει στον φορέα που θα δημιουργηθεί και θα διαχειρίζεται το πρώην στρατόπεδο. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη και δημόσια διατυπωμένη εδώ και μήνες. Θέλουμε ο δήμος να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον συγκεκριμένο φορέα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την σύμβαση, ούτε από τον λόγο και τις δεσμεύσεις του δημάρχου. Ανταποκρινόμενοι στο χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και επειδή ΔΕΝ επιθυμούμε να έχουμε ρόλο… διακοσμητικό ως δήμος Παύλου Μελά καταγγέλλουμε πως στη σύμβαση που ψηφίστηκε υπάρχουν… ψιλά και γκρίζα γράμματα. Συμμέτοχοι στις μεθοδεύσεις της διοίκησης δεν θα γίνουμε» τονίζει ο κ. Λίλτσης. 

Και καταλήγει: «Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί η… ιστορία της Μονής Λαζαριστών που αν και αποτελεί το «διαμάντι» της Σταυρούπολης ο δήμος μας δεν έχει κανένα ουσιαστικό λόγο στη λειτουργία της. Θυμόμαστε, τότε κάποιοι πανηγύριζαν για την δημιουργία της στα όρια του δήμου. Σήμερα οι ίδιοι που τότε χαμογελούσαν, αναθεωρούν τις απόψεις τους μιας και ο δήμος Παύλου Μελά μικρή συμμετοχή έχει στην διαχείριση του πρότυπου αυτού πολιτιστικού κέντρου». 

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 05.07.2017. Η σχετική πρόσκληση (με αρ. πρωτ.: 35915) εστάλη στις 30.06.2017. Την ίδια ημέρα οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν και την σχετική προτεινόμενη σύμβαση παραχώρησης, έχοντας μόλις ελάχιστα εικοσιτετράωρα στη διάθεσή τους για να την μελετήσουν, να προβληματιστούν, να θέσουν ερωτήματα και να προχωρήσουν σε τεκμηριωμένες προτάσεις για το καλό του δήμου Παύλου Μελά και των δημοτών μας. Η παράταξη «αναΤΡΟΠΗ» με επιστολή της (αρ. πρωτ.: 36778) – η οποία επισυνάπτεται- ζήτησε την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης για την ενημέρωση του σώματος από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων. Πρόταση την οποία θα έπρεπε να κάνει από μόνη της η ίδια η διοίκηση…

Θέλουμε το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία αλλά με τους δικούς μας όρους και όχι αυτούς που μας επιβάλλουν…


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!