Οικολογία Αλληλεγγύη: Ποιά η τύχη του ιστορικού κτηρίου της Βίλλας Αλλατίνη;

Αυτοδιοικητική Κίνηση Κ. Μακεδονίας «Οικολογία-Αλληλεγγύη»
Πτολεμαίων 29Α , 54630 Θεσσαλονίκη, τηλ. / fax 2313 319770
e-mail: ecology-trem@nath.gr                         www.eco-solidarity.gr


Θεσσαλονίκη 10.7.2017

Ποιά η τύχη του ιστορικού κτηρίου της Βίλλας Αλλατίνη;

Καθώς συνεχίζεται η μεταφορά των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στο νέο της κτήριο, στην περιοχή των Σφαγείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τίθενται πολλά ερωτήματα για την τύχη της παρούσας έδρας της Περιφέρειας, δηλαδή της χαρακτηρισμένης ως «έργο τέχνης» Βίλλας Αλλατίνη, τα οποία θέτει με επερώτηση που κατέθεσε προς τη διοίκηση της Περιφέρειας η Οικολογία Αλληλεγγύη.
Καθώς το κτήριο χρειάζεται σημαντικές εργασίες συντήρησης, αποτελεί ευκαιρία η μετακίνηση της έδρας της Περιφέρειας για ένα σχετικό πρόγραμμα. Καθώς ο χαρακτηρισμός του «έργου τέχνης» έχει επεκταθεί και στον κήπο και τα υπόλοιπα κτήρια του αύλειου χώρου, το πρόγραμμα δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο κεντρικό κτήριο. Ίσως μάλιστα θα πρέπει να περιλάβει και τη δημιουργία ενός πράσινου δικτύου με τα άλλα σημαντικά μνημεία της περιοχής.
Η Οικολογία Αλληλεγγύη πιστεύει ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων της Βίλλας Αλλατίνη, μετά τη συντήρησή του, θα πρέπει να αποδοθεί για πολιτιστική χρήση, είτε σε κάποια υπηρεσία της Περιφέρειας, είτε κάποιας άλλης Δημόσιας Υπηρεσίας, κατά το παράδειγμα και της Βίλλας Μπιάνκα, της Βίλλας Μορντώχ και άλλων νεώτερων μνημείων της πόλης. Σε μια εποχή που άλλα τέτοια μνημεία, όπως η βίλλα Ζαρντινίδη ή το «κόκκινο σπίτι», περνούν σε ιδιοκτησία ιδιωτών, χωρίς ορατά αποτελέσματα για την προστασία τους, η συντήρηση και ανάδειξη του εμβληματικού αυτού μνημείου πρέπει να αποτελέσει στόχο για όλους τους φορείς της πόλης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!