Διαψεύδουν Γαβρόγλου οι Πρυτάνεις. Νέος 'πόλεμος' για το νομοσχέδιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Συγκεκριμένα, μετά τη τηλεδιάσκεψη υπουργού και Πρυτάνεων που διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας, οι Πρυτάνεις ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στην αντίθεσή τους με διατάξεις που αφορούν συγκεκριμένα, το άσυλο και την πρακτική επαναφορά του μέσω του νομοσχεδίου, τις μεταπτυχιακές σπουδές (σ.σ. η διαφωνία έγκειται στη διεύρυνση της δωρεάν φοίτησης και στην παρέμβαση του υπουργείου για την τελική έγκριση του ύψους διδάκτρων), την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων (σ.σ. με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και μονοσταυρία η ανάδειξη των αντιπρυτάνεων), την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (σ.σ. για πρώτη φορά εξισώνεται η ονοματολογία στα ΤΕΙ και τα μέλη ΔΕΠ) , την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, αλλά την εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες.

"Η Σύνοδος επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε ένα ειλικρινή διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να επανεξεταστεί το σχέδιο νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης", καταλήγουν οι Πρυτάνεις στην ανακοίνωση που περισσότερο μεγεθύνει την απόσταση με το αρμόδιο υπουργείο, παρά αναδεικνύει τις συγκλίνουσες απόψεις.

Τον τρόπο για τη δημιουργία των Τμημάτων στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής συζήτησε την ίδια στιγμή, σε σημερινή συνάντηση της η επιτροπή που μελετά τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά.

Κοινή θέση όλων των μελών της Επιτροπής είναι τα νέα Τμήματα να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία.

"Τα γνωστικά αντικείμενα των νέων Τμημάτων στόχος είναι να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και να έχουν αναφορές στον ευρωπαϊκό χώρο", ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση αναμένεται να προταθούν από τα Ιδρύματα τα προγράμματα σπουδών.

Εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) θα συζητήσουν εντός της εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και επιτροπή Πρυτάνεων.

Το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχει κατατεθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ενσωματωμένες βελτιώσεις, αρκετές από τις οποίες συμφωνήθηκαν με τη σύνοδο Πρυτάνεων και τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ.

"Με τις συνόδους συμφωνήθηκε ότι έχουν επιτευχθεί πολλά θετικά βήματα ως προς τους ΕΛΚΕ που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αλλά ότι υπάρχουν και ορισμένα ακόμη εκκρεμή ζητήματα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν με τον κ. Τσακαλώτο.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!