Γεννηματά: «Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός, ούτε του Μητσοτάκη, ούτε του Τσίπρα»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει με συνέντευξή της στη Real News η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με αιχμή τις πυρκαγιές και τα σενάρια περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας. 

«Κάποιοι είναι τόσο αδίστακτοι ώστε επικαλούνται "σχέδιο κατά της χώρας" για να συγκαλύψουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις φωτιές και για να συσκοτίσουν τις ευθύνες ενός τουρίστα πρωθυπουργού που σε ώρες εκτάκτου ανάγκης αποφάσισε να συνεχίσει τις διακοπές του σε άγνωστο κρησφύγετο» δηλώνει και προσθέτει πως «το μοναδικό σχέδιο κατά της χώρας είναι η χωρίς σχέδιο διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που όσο παραμένει στην εξουσία προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη». 

Η κ. Γεννηματά σημειώνει πως στο παρελθόν οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία καθώς υπήρχε βούληση, οργάνωση και αίσθημα ευθύνης για να εφαρμοστεί. 

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση δηλώνει πως πύρινα μέτωπα υπάρχουν παντού, στην οικονομία όπου η φορολογία καταπίνει κάθε ικμάδα από την παραγωγή, στην Παιδεία που χειραγωγείται από τον πολιτικό δογματισμό, στη Δικαιοσύνη που δέχεται πρωτόγνωρες επιθέσεις για να υποταχθεί στην πολιτική εξουσία. 

Ερωτώμενη εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία, χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ακραίο πολιτικό φαινόμενο το οποίο στηρίχτηκε στο λαθρεμπόριο της απάτης, και σήμερα βρίσκεται εθισμένος σε αξιώματα που τον αναγκάζουν να οχυρωθεί στο καταφύγιο της εξουσίας. 

Η κ. Γεννηματά εκτιμά πάντως πως «η ραγδαία πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση θα επισπεύσει την ώρα των εκλογών και η αποδοκιμασία θα είναι εκκωφαντική». 

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματικό διάλογο απαντά: «Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική και αυτό θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός. Το πραγματικό δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας. 

Τόσο βολικό που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρει! Με την πολιτική του ανέστησε τη δεξιά και υπήρξε στρατηγική του επιλογή –από όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση– να συγκαλύψει συνειδητά τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησης του 2004- 2009. Η Νέα Δημοκρατία δικαίως θα συμπεριλάβει ιστορικά τον κ. Τσίπρα ως μέγα χορηγό της».

Αναφερόμενη στη ΝΔ, η κ. Γεννηματά σημειώνει πως δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση και πως το μόνο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στηρίζεται στα ξεπερασμένα trickle-downeconomics, δηλαδή στην οικονομική δοξασία ότι οι μη προνομιούχοι, οι επαγγελματίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν παρά να ζουν από τα ψίχουλα που περισσεύουν από τις οικονομικές δραστηριότητες των ισχυρών. 

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που εγγυάται την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχει ισχυρές πολιτικές αναδιανομής για την  καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας» υπογραμμίζει στη συνέντευξή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Για τις  προτάσεις της Κεντροαριστεράς, η κ. Γεννηματά τονίζει πως η προοδευτική παράταξη ποτέ δεν διστάζει να βγαίνει μπροστά, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να καλεί και τις άλλες παρατάξεις να αναλάβουν τις δικές τους.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απαντά: «Γιατί θεωρείτε δεδομένη τη σειρά εκλογής των κομμάτων; Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει υπερβάσεις και να διαψεύδει τις προβλέψεις. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε ελεύθερη πτώση. 
Η Νέα Δημοκρατία έχει δημοκοπικό προβάδισμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πείθει ούτε τον τρισυπόστατο εαυτό της. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει διαρκώς έδαφος. 
Επομένως, η επανάληψη του Μαΐου 2012 όταν τρία κόμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρώτη θέση είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις».

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά τονίζει πως με απόφαση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει μια καθαρή πρόταση με συγκεκριμένα χρονικά όρια. 

«Όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης και το ΠΟΤΑΜΙ με τον κ. Θεοδωράκη, έχουν ήδη κληθεί να πάρουν έγκαιρα τις τελικές τους αποφάσεις για τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη μεγάλη συνάντηση για την αναγέννηση της παράταξης», ενώ για την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη τονίζει: «Σέβομαι κάθε στέλεχος του ευρύτερου χώρου που θέλει να αναλάβει μέρος της ευθύνης να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά για την παράταξη και την πατρίδα, δεν βλέπω ως αντίπαλο κανέναν ανθυποψήφιο. Είμαστε συνοδοιπόροι. Το δικό μου όραμα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα όραμα ενότητας» δηλώνει.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο υποστηρίζει: «Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα κρατήσει αποστάσεις από τη νέα μεγάλη πρόκληση της παράταξης και δεν θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του κοινού εγχειρήματος. Αντίθετα, όλοι αναμένουμε ότι θα στρατευθεί στην πρώτη γραμμή με λόγο, ρόλο και διακριτή θέση που αρμόζει στη μακρά κοινοβουλευτική, κυβερνητική και ακαδημαϊκή του διαδρομή».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εμπόδιο, αλλά αντίθετα είναι δύναμη που κινητοποιεί και ανοίγει νέους δρόμους, είναι εγγύηση και προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος» τονίζει η κ. Γεννηματά ερωτηθείσα για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της δημιουργίας νέου φορέα, ωστόσο συμπληρώνει πως τις τελικές αποφάσεις δεν μπορεί να τις πάρει κανένας άλλος, εκτός από τα μέλη για λογαριασμό τους. 

Για τις παρεμβάσεις του Κώστα Λαλιώτη λέει πως έχουν πάντοτε συνέπεια και ουσία, ενώ με την πρόσφατη παρέμβασή του υπενθύμισε σε όλους τον κεντρικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στη δημιουργία μιας παράταξης που έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστικό στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, στην πρόοδο, και την εδραίωση της Δημοκρατίας. 

Στην προώθηση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, όπως έγινε στη συνέχεια και με τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!